Vágólapra másolva!
Egy hónap múlva rendezik az első Szaúd-arábiai Nagydíj pénteki szabadedzéseit, de még mindig rengeteg a teendő a szemre félkész pályán, amely ha elkészül, a leggyorsabb utcai helyszín lesz az F1 történetében.

Amennyiben a pálya építői is úgy akarják, december 3-én felbőgnek az F1-es motorok Dzsiddában, a jelenleg is épülő vadonat új utcai pályán. Egy hónappal az első szabadedzések előtt a sportág a hivatalos YouTube-csatornáján tett közzé egy videót, amelyből egyrészt megláthatjuk, mennyire sok munka vár még a kivitelezőre, valamint ízelítőt kapunk abból is, hogy mire számíthatnak a pilóták.

A pálya egyes részei így néznek ki Forrás: F1

A rekordszámú, 27 kanyarból álló 6174 méter hosszú körön Rosanna Tennant, az F1 riportere kalauzol körbe minket a naplementében, miközben körülötte lázas munka folyik a félkész helyszínen, amely ránézésre sem fest úgy, mint ahol egy hónap múlva Forma-1-es versenyt rendeznek. „Valami újjal, új élménnyel kell szolgálnunk a nézőknek és a pilótáknak, és mindenkinek, aki eljön a dzsiddai Szaúd-arábiai Nagydíjra. Valami mást fognak tapasztalni, és valami újat találni. A célunk, hogy valami újat adjunk a sportágnak" – hallhatóak a videóban Khalid Bin Sultan Al Faisal herceg szavai.

Megszólal Pat Symonds, az F1 technikai igazgatója is, aki szerint az aszfaltcsík különlegessége az lesz, hogy bár utcai helyszínnek számít, nem úgy fog kinézni.

„Amiért ez a pálya annyira jól fog működni, az az, hogy utcai hangulata lesz, de nagy bukóterekkel, ezért növelhettük a kanyartempót – nyilatkozta a pályát tervező Hermann Tilke az F1.comnak. – Ezt általában csak épített pályán tudjuk megtenni, itt azonban létre tudtunk hozni nagy kihívást jelentő tempós kanyarokat, amelyeket a pilóták imádni fognak.

„A 21-es kanyar a pálya leggyorsabb és legveszélyesebb része, egy vakon teljesítendő forduló, ami nagy kihívás elé állítja a pilótákat. Számos lehetőség lesz az előzésre és a látványos versenyzésre" – nyilatkozta a videóban Jan Kral, a Tilke Engineering utcai pályákkal foglalkozó igazgatója.

Rengeteg még a teendő Forrás: F1

Mindehhez hozzájön, hogy a futamot este, villanyfényben rendezik, amihez 637 lámpaoszlop és az egyéb tereptárgyakra szerelt lámpák adják a szinte nappali fényt. Ami pedig még különlegessége teszi majd a helyszínt, az a tenger közelsége, ami egyes helyeken tényleg méterekre lesz az autóktól, amelyek viszonylag kis területen, a part mentén oda-vissza száguldozva teljesítik majd a több mint 6 kilométeres kört.