Társoldalunk:
Hírlevél

Új kategóriában avathatnak jövőre F1-es bajnokot

2021.11.02. 06:07

A Forma-1 egyéni és konstruktőri világbajnoka mellett lehetséges, hogy a későbbiekben az F1-es sprintfutamok alapján is bajnokot avatnak. Több ötlet is van az új formátum továbbfejlesztésére.

Hivatalosan idén még csak tesztelik, de már az utolsó, brazíliai próba előtt egyértelmű, hogy a Liberty Media megtartja az F1-es sprintfutamokat, a tervek szerint jövőre már legalább hat ilyen formátumú hétvégét rendeznek majd, és további finomításokkal próbálják kijavítani az idén felmerült problémákat.

A Sprint mindkét hétvégén felkavarta az eseményeket, még akkor is, ha önmagában nem volt izgalmasForrás: Getty Images/Michael Regan/Michael Regan

Erről Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője is beszélt, a BBC tudósítása szerint a veterán szakember azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy fokozatosan a program állandó részévé teszik a sprintfutamokat, mert „nincs oka annak”, hogy egy nagydíj harmadának megfelelő versenyre ne kerülhetne sor minden helyszínen.

Brawn szerint egyelőre nem döntöttek arról, hogy célszerű-e sprintet rendezni minden hétvégén vagy meghagyják-e kiemelt helyszíneknek, nyomatékosította, hogy nem akarják csorbítani a nagydíj presztízsét, hanem érdekesebbé akarják tenni a versenyhétvégéket. Ez szerinte péntekenként várakozáson felüli eredménnyel sikerült, több pilótától is azt a visszajelzést kapták, hogy örülnek, mert az első szabadedzés után rögtön hajtaniuk kell az időmérőn, mindössze az újoncoknak nehéz a feladat, mert kevesebb idejük van gyakorolni.

A szakember elismerte, a sportág régi vágású rajongói nem kedvelik az új formátumot, de az általa „normálisnak” nevezett szurkolók szerinte pozitívan fogadták a koncepciót. Hozzátette, nem akarják túlfeszíteni a húrt, ezért jövőre nem lesznek fordított rajtrácsos sprintfutamok, ezt a lépést már ő is túlzásnak tartja.

Azt is belátta, hogy „egyértelműen nem népszerű” az a döntés, hogy jelenleg a pole pozíciót a sprintfutam győztesének könyvelik el,és elmondta, fontolgatják, hogy a helyezések pontértékét felemelik a nagydíjgyőzelem harmadára és kiterjesztik a pontokat szerző versenyzők körét is. Ezzel az a céljuk, hogy motiválják a versenyzőket a támadásra és az előzésekre, az is lehetséges, hogy külön értékelést is kiírnak és külön bajnokot avatnak a sprintfutamok eredményei alapján.

Monzában is volt Sprint, a következőt Sao Paulóban rendezikForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

„Az egész hétvége olyan sokat javult ettől, hogy folytatni fogjuk, de egyeztetünk a csapatokkal arról, hogy miként tegyük a szombatot egy kicsit nagyobb kihívássá és hogyan legyen még elbűvölőbb. Optimista vagyok, hogy az új autók is elősegítik majd ezt, mert képesek lesznek majd versenyezni egymás ellen” – nyilatkozta Brawn.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK