Új kategóriában avathatnak jövőre F1-es bajnokot

Forma-1, Brit Nagydíj, sprintfutam, rajt, Max Verstappen, Red Bull, Lewis Hamilton, Mercedes
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 17: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda leads the field into turn one at the start during the Sprint for the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 17, 2021 in Northampton, England. (Photo by Michael Regan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Forma-1 egyéni és konstruktőri világbajnoka mellett lehetséges, hogy a későbbiekben az F1-es sprintfutamok alapján is bajnokot avatnak. Több ötlet is van az új formátum továbbfejlesztésére.

Hivatalosan idén még csak tesztelik, de már az utolsó, brazíliai próba előtt egyértelmű, hogy a Liberty Media megtartja az F1-es sprintfutamokat, a tervek szerint jövőre már legalább hat ilyen formátumú hétvégét rendeznek majd, és további finomításokkal próbálják kijavítani az idén felmerült problémákat.

A Sprint mindkét hétvégén felkavarta az eseményeket, még akkor is, ha önmagában nem volt izgalmas Forrás: Getty Images/Michael Regan/Michael Regan

Erről Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője is beszélt, a BBC tudósítása szerint a veterán szakember azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy fokozatosan a program állandó részévé teszik a sprintfutamokat, mert „nincs oka annak”, hogy egy nagydíj harmadának megfelelő versenyre ne kerülhetne sor minden helyszínen.

Brawn szerint egyelőre nem döntöttek arról, hogy célszerű-e sprintet rendezni minden hétvégén vagy meghagyják-e kiemelt helyszíneknek,

nyomatékosította, hogy nem akarják csorbítani a nagydíj presztízsét, hanem érdekesebbé akarják tenni a versenyhétvégéket. Ez szerinte péntekenként várakozáson felüli eredménnyel sikerült, több pilótától is azt a visszajelzést kapták, hogy örülnek, mert az első szabadedzés után rögtön hajtaniuk kell az időmérőn, mindössze az újoncoknak nehéz a feladat, mert kevesebb idejük van gyakorolni.

A szakember elismerte, a sportág régi vágású rajongói nem kedvelik az új formátumot, de az általa „normálisnak” nevezett szurkolók szerinte pozitívan fogadták a koncepciót. Hozzátette, nem akarják túlfeszíteni a húrt, ezért jövőre nem lesznek fordított rajtrácsos sprintfutamok, ezt a lépést már ő is túlzásnak tartja.

Azt is belátta, hogy „egyértelműen nem népszerű” az a döntés, hogy jelenleg a pole pozíciót a sprintfutam győztesének könyvelik el,

és elmondta, fontolgatják, hogy a helyezések pontértékét felemelik a nagydíjgyőzelem harmadára és kiterjesztik a pontokat szerző versenyzők körét is. Ezzel az a céljuk, hogy motiválják a versenyzőket a támadásra és az előzésekre, az is lehetséges, hogy külön értékelést is kiírnak és külön bajnokot avatnak a sprintfutamok eredményei alapján.

Monzában is volt Sprint, a következőt Sao Paulóban rendezik Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

„Az egész hétvége olyan sokat javult ettől, hogy folytatni fogjuk, de egyeztetünk a csapatokkal arról, hogy miként tegyük a szombatot egy kicsit nagyobb kihívássá és hogyan legyen még elbűvölőbb. Optimista vagyok, hogy az új autók is elősegítik majd ezt, mert képesek lesznek majd versenyezni egymás ellen” – nyilatkozta Brawn.