Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel le akarta beszélni Grosjeant a tervéről a horrorisztikus balesete után

2021.10.31. 13:29

Romain Grosjean elárulta, Sebastian Vettel már a bahreini baleset másnapjának reggelén meglátogatta őt a kórházban. A francia pilóta akkor még vissza akart térni a szezonzáróra, amiről a négyszeres világbajnok próbálta lebeszélni őt.

Romain Grosjean a tavalyi Bahreini Nagydíjon szenvedett életveszélyes balesetet, ám csodával határos módon néhány égési sérüléssel és egy bokaficammal megúszta a bukást. A Renault, a Lotus és a Haas egykori versenyzője nemrég megjelent könyvében elárulta, kollégái közül Sebastian Vettel látogatta meg elsőként. 

Vettel volt az első a pilóták közül, aki meglátogatta GrosjeantForrás: DPPI/Antonin Vincent

A német pilóta már korábban is tanúbizonyságot tett emberi oldaláról: 2018-ban például levelet írt Niki Laudának, aki az év augusztusában került kórházba, és tüdőtranszplantációt kellett elvégezni rajta. Vettel soha nem beszélt erről, a néhai háromszoros világbajnok viszont később felfedte, hogy mennyire nagyra értékelte a gesztust. Grosjean balesete után pedig már másnap korán reggel jelentkezett a kórházban.

„Hétfőn, november 30-án hat órakor ébredtem fel – elevenítette fel a történetet a francia versenyző a La Mort en Face című, feleségével, Marion Jollès-Grosjeannal közös önéletrajzi könyvében. –Valaki nagyon korán és meglehetősen váratlanul érkezett: Sebastian Vettel. Aggódott értem. Seb az a pilóta, akihez talán a legközelebb érzem magam. Ugyanolyan életet él a három gyerekével, mint én, és ezt a lehető legjobban védelmezni akarja.”

Grosjean arra utalt, hogy Vettel olyannyira nem akarja kiteregetni saját maga és a család mindennapjait a nyilvánosság elé, hogy egyik közösségi médiás platformra sem regisztrált. Bár ebben különbözik a francia pilótától, többnyire utóbbi is csak a versenyzői pályafutásával kapcsolatos információkat osztja meg a nagyvilággal. Ráadásul ugyanahhoz a generációhoz tartoznak, hiszen egy év a különbség köztük, emellett 2017 és 2020 között ők voltak a versenyzői szakszervezet, a GPDA társigazgatói.

A balesete után hamar eldőlt, hogy Grosjeannak a soron következő Szahíri Nagydíjat biztosan ki kell hagynia, ám eleinte az volt a célja, hogy a szezonzáró abu-dzabi futamra visszaüljön az autóba. Ezt Vettelnek is a tudomására hozta, aki azonban nem értett egyet a törekvésével.

Amikor közöltem vele, hogy az utolsó futamon versenyezni akarok, azt mondta, »nem, haza kell menned pihenni«–emlékezett vissza. – Elmagyaráztam neki, hogy ez az [F1-es] pályafutásom vége, és nem akarom így abbahagyni.”

Grosjean azt tervezte, hogy két héttel balesete után ismét autóban ülForrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

A négyszeres világbajnok végül nem tudta lebeszélni Grosjeant a tervéről, ám a Haas akkori versenyzőjének az orvosokra már hallgatnia kellett. A jelenleg az IndyCarban szereplő pilótának a Mercedes felajánlotta, hogy a Francia Nagydíj hétvégéjén vezetheti az egyik régebbi autójukat, ám végül ez is kútba esett, ugyanis a kanadai futam törlése, valamint a helyére beugró isztambuli verseny elhalasztása miatt a Paul Ricard a tervezettnél egy héttel korábban fogadta a mezőnyt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK