Hamilton szerint Verstappen jobb helyzetben van, mint ő volt 2008-ban

Russia Motor Sport Formula 1 Formula 1 F1 VTB 2020 racing Horizontal
6660058 26.09.2021 British Formula One driver Lewis Hamilton of Mercedes-AMG Petronas, left, and Red Bull's Max Verstappen bump fists after finishing the race of the 2021 Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom in Sochi, Russia. Vladimir Astapkovich / Sputnik (Photo by Vladimir Astapkovich / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton elárulta, a nehézségek ellenére is élvezi a Max Verstappennel vívott világbajnoki csatát. A címvédő szerint a holland pilóta jóval felkészültebb, mint ő volt abban a szezonban, amikor először felért a csúcsra.

Az utóbbi évek legszorosabb csatáját vívja Lewis Hamilton és Max Verstappen a világbajnoki címért. A holland pilóta jelenleg 12 ponttal vezet riválisa előtt, legutóbb pedig nagy csapást mért rá az USA Nagydíjon, hiszen az austini pálya korábban a 36 éves versenyző, illetve a Mercedes felségterületének számított.

Hamilton élvezi a Verstappennel vívott csatát Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

A címvédőnek hosszú évek óta most van a legnehezebb dolga, és a hibrid korszakban először fordul elő, hogy egy másik csapat pilótája ennyire komoly kihívás elé állítja. Ennek megfelelően Hamiltonnak több nehézsége akadt, mint az elmúlt szezonokban, de ő ennek ellenére pozitívan tekint vissza az idény eddigi futamaira.

– utalt az idei szezonra a Sky Sportsnak adott interjújában. –Lenyűgöző volt, sok szempontból ez a legnehezebb évem, de rengeteg pozitívum is volt, és nagyon élveztem, még a nehéz napokat is. Egyértelműen lehetett volna jobb abban a tekintetben, hogy pontokat vesztettünk, és nem mindig voltunk tökéletesek. Az ember azonban él és tanul, én pedig úgy érzem, hogy a dolgok okkal alakulnak úgy, ahogyan alakulnak. Rengeteget okultunk és a sok tapasztalattal, amit győzelem vagy vereség után gyűjtöttünk, összefogtunk.”

Az F1-es közvéleményben elterjedt az az álláspont, hogy Hamilton nemcsak a pályán, hanem pszichológiai értelemben is próbálja legyőzni aktuális vetélytársát, elsősorban különböző megszólalásaival. Idén is voltak erre utaló jelek, korábban például kijelentette, hogy Verstappenen nagyobb a nyomás, most viszont leszögezte, nem érdekli, hogy ellenfelében mi játszódik le.

„Nem törődöm azzal, hogy mi zavarhatja őt és mi nem, engem ez így is, úgy is hidegen hagy – fogalmazott. – Ha a legjobb tudásom szerint végzem a munkámat, akkor nincs problémám. Ilyen az én hozzáállásom.”

Hamilton hasonló életkorban ért fel először a csúcsra, mint ahol Verstappen jelenleg tart,

ám jelentős különbség, hogy a hétszeres világbajnoknak ez már a második szezonjában sikerült, míg a holland versenyző már a hetedik idényét teljesíti az F1-ben. A brit pilóta már pályafutása elején versenyképes autóban ülhetett, de úgy véli, akkoriban még messze nem volt annyira felkészült, mint jelenlegi riválisa.

Hamilton szerint annak ellenére, hogy világbajnok lett, 2008-ban még nem volt elég tapasztalt Forrás: Getty Images/2008 Getty Images/Mark Thompson

„Az első bajnoki címem? Borzasztó volt – mondta. – Szörnyű volt az odáig vezető út, ő viszont mennyi ideje is van itt, hat éve? Nekem az a második idényem volt. A menedzsment szempontjából nem volt valami jó a körülöttem lévő struktúra, nem tudtam, hogyan kezeljem az engem érő nehézségeket. Nem volt meg a tapasztalatom és nem álltak rendelkezésemre az eszközök, leszámítva az autót, minden mást viszont [akkor] tanultam meg annak érdekében, hogy remek csapattag legyek, együtt dolgozzak egy istállóval és segítsem őket a felemelkedésben. Akkoriban ez más volt számomra. Hálás vagyok, hogy megvan a tapasztalatom, és tudom, hogyan kell felépíteni a csapatomat, hogyan kell nyerni velük és hogyan élvezzük együtt a hullámhegyeket és-völgyeket.”