Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton szerint Verstappen jobb helyzetben van, mint ő volt 2008-ban

2021.10.31. 10:59

Lewis Hamilton elárulta, a nehézségek ellenére is élvezi a Max Verstappennel vívott világbajnoki csatát. A címvédő szerint a holland pilóta jóval felkészültebb, mint ő volt abban a szezonban, amikor először felért a csúcsra.

Az utóbbi évek legszorosabb csatáját vívja Lewis Hamilton és Max Verstappen a világbajnoki címért. A holland pilóta jelenleg 12 ponttal vezet riválisa előtt, legutóbb pedig nagy csapást mért rá az USA Nagydíjon, hiszen az austini pálya korábban a 36 éves versenyző, illetve a Mercedes felségterületének számított. 

Hamilton élvezi a Verstappennel vívott csatátForrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

A címvédőnek hosszú évek óta most van a legnehezebb dolga, és a hibrid korszakban először fordul elő, hogy egy másik csapat pilótája ennyire komoly kihívás elé állítja. Ennek megfelelően Hamiltonnak több nehézsége akadt, mint az elmúlt szezonokban, de ő ennek ellenére pozitívan tekint vissza az idény eddigi futamaira.

Számítottam rá, hogy hullámvasút lesz – utalt az idei szezonra a Sky Sportsnak adott interjújában. –Lenyűgöző volt, sok szempontból ez a legnehezebb évem, de rengeteg pozitívum is volt, és nagyon élveztem, még a nehéz napokat is. Egyértelműen lehetett volna jobb abban a tekintetben, hogy pontokat vesztettünk, és nem mindig voltunk tökéletesek. Az ember azonban él és tanul, én pedig úgy érzem, hogy a dolgok okkal alakulnak úgy, ahogyan alakulnak. Rengeteget okultunk és a sok tapasztalattal, amit győzelem vagy vereség után gyűjtöttünk, összefogtunk.”

Az F1-es közvéleményben elterjedt az az álláspont, hogy Hamilton nemcsak a pályán, hanem pszichológiai értelemben is próbálja legyőzni aktuális vetélytársát, elsősorban különböző megszólalásaival. Idén is voltak erre utaló jelek, korábban például kijelentette, hogy Verstappenen nagyobb a nyomás, most viszont leszögezte, nem érdekli, hogy ellenfelében mi játszódik le.

„Nem törődöm azzal, hogy mi zavarhatja őt és mi nem, engem ez így is, úgy is hidegen hagy – fogalmazott. – Ha a legjobb tudásom szerint végzem a munkámat, akkor nincs problémám. Ilyen az én hozzáállásom.”

Hamilton hasonló életkorban ért fel először a csúcsra, mint ahol Verstappen jelenleg tart, ám jelentős különbség, hogy a hétszeres világbajnoknak ez már a második szezonjában sikerült, míg a holland versenyző már a hetedik idényét teljesíti az F1-ben. A brit pilóta már pályafutása elején versenyképes autóban ülhetett, de úgy véli, akkoriban még messze nem volt annyira felkészült, mint jelenlegi riválisa.

Hamilton szerint annak ellenére, hogy világbajnok lett, 2008-ban még nem volt elég tapasztaltForrás: Getty Images/2008 Getty Images/Mark Thompson

„Az első bajnoki címem? Borzasztó volt – mondta. – Szörnyű volt az odáig vezető út, ő viszont mennyi ideje is van itt, hat éve? Nekem az a második idényem volt. A menedzsment szempontjából nem volt valami jó a körülöttem lévő struktúra, nem tudtam, hogyan kezeljem az engem érő nehézségeket. Nem volt meg a tapasztalatom és nem álltak rendelkezésemre az eszközök, leszámítva az autót, minden mást viszont [akkor] tanultam meg annak érdekében, hogy remek csapattag legyek, együtt dolgozzak egy istállóval és segítsem őket a felemelkedésben. Akkoriban ez más volt számomra. Hálás vagyok, hogy megvan a tapasztalatom, és tudom, hogyan kell felépíteni a csapatomat, hogyan kell nyerni velük és hogyan élvezzük együtt a hullámhegyeket és-völgyeket.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK