Társoldalunk:
Hírlevél

Stewart szerint mindkét világbajnoki éllovas túl sokat enged meg magának

2021.10.31. 16:30

Jackie Stewart úgy véli, Lewis Hamilton és Max Verstappen is követett el olyasmit az év során, amit nem szabadott volna. A háromszoros világbajnok expilóta honfitársát egy picit esélyesebbnek tartja a világbajnoki címre.

Lewis Hamilton és Max Verstappen világbajnoki csatájával kapcsolatban már számos korábbi F1-es pilóta, adott esetben világbajnok megszólalt, legutóbb például Nico Rosberg tett így. Ezúttal pedig Jackie Stewartot kérdezték meg, aki az F1 egyik legveszélyesebb időszakában versenyzett, így érthető módon a két éllovas közötti balesetekről is megvan a véleménye.

Stewart úgy véli, néha Hamilton és Verstappen is átlépi a határtForrás: AFP/Andrej Isakovic

Öt futammal a vége előtt mind az egyéni, mind a konstruktőri világbajnoki cím kérdése nyitott még, és szinte lehetetlen megjósolni, hogy kié lesz a végső győzelem. A 82 esztendős exversenyző is csak óvatosan bocsátkozott találgatásokba, ugyanakkor hozzátette, Hamiltonnal és Verstappennel is előfordult már, hogy átlépte a határt.

„Mindkét pilóta javára eldőlhet – nyilatkozta a Motorsport-Magazin.com-nak. –Szerintem a Mercedes és a versenyzőjük tapasztalatának köszönhetően végső soron talán nekik van nagyobb esélyük arra, hogy megcsinálják. Ugyanakkor úgy gondolom, jelenleg egy kicsit mindketten túlerőltetik, ahogyan ezt legalább két alkalommal láthattuk. Remélem, hogy ezt a lehető legpozitívabb módon ismerték fel, mert nem akarok csúnya [ütközést] látni. Persze a motorsport manapság nagyon biztonságos, az én időmben [Verstappen] meghalt volna a silverstone-i balesetben.”

A Brit Nagydíjon bekövetkezett incidens mellett a háromszoros világbajnok a monzai esetre utalt, amiről már kifejtette a véleményét. A brit veterán általánosságban úgy gondolja, hogy minden kiválóságuk ellenére többször is túlságosan agresszívan viselkedtek a pályán.

„Néha olyat engednek meg maguknak, amit nem kellene – jelentette ki. – Éppen ezért vigyázni kell, nehogy túlságosan elragadtassuk magunkat a győzelmi kényszer miatt. Ahhoz, hogy az ember elsőként érjen célba, először célba kell érnie. Szóval szerintem azon fog múlni [a bajnoki cím], hogy kinek lesz kevesebb műszaki hibája, mert mindketten pazarul vezetnek.”

Ami a silverstone-i balesetet illeti, a sportfelügyelők Hamiltont büntették meg, de valamilyen szinten mindketten felelősek voltak a történtekért. Stewart szerint Hamiltonnak és Verstappennek sem kellett volna így viselkednie, főleg annak tudatában, hogy mindössze az első körben jártak.

Silverstone-ban mindkét pilóta agresszívan vezetett

„A silverstone-i incidensnél mindketten tettek olyasmit, amit a futamnak ennyire korai fázisában nem szabadott volna – folytatta. – Úgy vélem, egy kicsit mindketten túlizgulták a helyzetet. Ezzel együtt a sportág megváltozott, és sokkal biztonságosabbá vált, mint korábban bármikor, emiatt pedig nem ugyanazokat a büntetéseket alkalmazzák. Ennek köszönhetően a pilóták talán egy kicsit többet engednek meg maguknak a kelleténél, amit szerintem el kellene kerülni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK