A Red Bull tanácsadója megszegte ígéretét, mert nem számított Vettel távozására

Forma-1, USA Nagydíj, 2014, Sebastian Vettel, Helmut Marko, Red Bull
AUSTIN, TX - OCTOBER 31: Sebastian Vettel of Germany and Infiniti Red Bull Racing looks on next to team consultant Dr Helmut Marko in the garage during practice ahead of the United States Formula One Grand Prix at Circuit of The Americas on October 31, 2014 in Austin, United States. Clive Mason/Getty Images/AFP (Photo by CLIVE MASON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A korábban a Red Bull fiatal pilótájaként a Forma-1-ben versenyző Jean-Éric Vergne érdekes részleteket árult el Sebastian Vettel 2014-es Ferrarihoz szerződéséről, és arról, mennyin múlt, hogy nem ő kapta meg a négyszeres világbajnok megüresedő helyét.

Az F1-ben 2012 és 2014 között a Toro Rosso színeiben 58 futamon rajthoz álló, manapság a sorozat kétszeres bajnokaként a Formula E-ben versenyző Jean-Éric Vergne volt a Beyond the Grid podcast legutóbbi vendége. A 31 esztendős francia pilóta többek között arról is mesélt, hogy miként kellett távoznia a Red Bull kötelékéből, és min múlt, hogy nem ő, hanem az akkor újonc Danyiil Kvjat foglalhatta el a Ferrarihoz távozó Sebastian Vettel helyét a 2015-ös szezonra.

Vergne rövidke F1-es pályafutása után a Formula E-ben vált sikeres autóversenyzővé Forrás: AFP/Valerie Macon

Vergne 2012-ben mutatkozott be az F1-ben a Toro Rossónál, és bár eredményei nagyon hasonlóak voltak a 2014-es szezonra a Red Bullhoz előléptetett Daniel Ricciardóéhoz (első közös idényükben a francia, másodikban az ausztrál végzett közvetlenül a másik előtt az összetettben), harmadik idényének felénél Helmut Marko, az energiaitalosok tanácsadója közölte vele, hogy az év végén mennie kell.

„Nyáron kaptam tőle egy hívást, hogy lecserélnek egy fiatalabb pilótára. Tudtam, hogy Max Verstappen az. Úgy voltam vele, hogy ez így megy, nincs többé helyem a Red Bullnál. Korábban soha nem beszéltem másik csapattal, mivel a Red Bull-család tagja voltam. Ezzel talán hibát követtem el – ecsetelte Vergne. – Úgy nézett ki, hogy a Toro Rossótól egy napon a Red Bullhoz kerülök. Három év elteltével azonban nem volt hely, Helmut Marko pedig közölte, hogy az év végével ennyi volt. Kedves volt tőle, hogy már ilyen korán szólt, ugyanakkor talán ez volt a legnagyobb problémám is egyben."

Marko csak meg akarta adni a lehetőséget Vergne-nek, hogy legyen ideje csapatot találni magának 2015-re, vagy elrendezni az F1-en kívüli jövőjét, hiszen az év végén már az egyéb sorozatokban is fogytán szoktak lenni az ülések.

A szezon második felében történtek azonban egészen más kontextusba helyezték az osztrák tanácsadó gesztusát,

2014 októberében ugyanis Sebastian Vettel bejelentette, hogy elhagyja a Red Bullt, és négy közös világbajnoki cím után a Ferrarihoz szerződik. A német pilóta helyére a Red Bull pedig azonnal bejelentette a mindössze egy szezonnyi F1-es tapasztalattal rendelkező Danyiil Kvjatot, Vergne csapattársát.

Vettel (balra) és Vergne (középen) Jenson Button (jobbra) társaságában a 2014-es Bahreini Nagydíj előtt Forrás: AFP/Marwan Naamani

A francia pilóta pedig úgy maradt hoppon, hogy Marko korábban (amikor még nem gondolta, hogy Vettel elhagyja őket) neki ígérte a négyszeres világbajnok ülését, ekkor azonban már nem akarta megváltoztatni a Vergne elküldéséről hozott döntését. „Mivel a szezon felénél bejelentették, hogy távoznom kell a Toro Rossótól, nagyon rosszul nézett volna ki, hogy miután Vettel a Ferrari mellett döntött, visszahívnak, hogy menjek a Red Bullhoz" – mondta Vergne.

Mire én visszakérdeztem, hogy mi van, ha mégis? Erre ő azt mondta, hogy »akkor te leszel a következő, aki a Red Bullhoz megy.« Úgyhogy igen... [Japánban) szombaton vagy pénteken tudtuk meg, hogy Vettel a Ferrarihoz megy, a Red Bull pedig azonnal reagálni akart és reggel bejelentette Kvjatot anélkül, hogy bárkivel is beszéltek volna."

Vergne úgy érzi, szezon eleji gyengébb teljesítménye őszre jelentősen javult (elmondása szerint ebben szerepe volt annak, hogy miután elküldték, lekerült róla a nyomás), a Japán Nagydíjat megelőző szingapúri futamon például élete legjobb versenyét futotta és hatodik lett, ezért ha nem küldik el, valószínűleg ő mehetett volna Vettel helyére.

Vergne (jobbra) 22 pontot szerzett 2014-ben, míg csapattársa, Danyiil Kvjat csak 8-at, mégis az oroszt léptették elő a Red Bullhoz Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

„Azt kívánom, bárcsak Helmut velem is úgy csinálta volna, ahogyan sok más pilótával, és a szezon végéig várt volna [az elküldésemről hozott döntés közlésével], mert ha így tesz, azoknak a futamoknak a tükrében, amelyeket a Japán Nagydíj előtt teljesítettem, sokkal erősebb pozícióban lettem volna Kvjatnál" – mondta a francia, aki arra nem tért ki, hogy ha az elküldése miatt lett felszabadultabb, akkor nem feltétlenül tudta volna ugyanazt a teljesítményt nyújtani akkor, ha továbbra is bizonytalan a jövője.

Az pedig, hogy mi lett volna, ha nem Kvjat, hanem ő kap lehetőséget Daniel Ricciardo mellett, már végképp messzire vezet, de a Toro Rossónál töltött három szezonja alapján erősen valószínű, hogy előbb-utóbb őt is ugyanúgy lecserélték volna Max Verstappenre, mint ahogyan az orosz pilótával tették.