Társoldalunk:
Hírlevél

Mercedes: A következő versenyeken megtérül Bottas rajtbüntetése

2021.10.28. 20:21

A Mercedes stratégája, James Vowles szerint a lehető legjobb kompromisszumot kötik a teljesítmény és a megbízhatóság között Valtteri Bottas esetében, úgy véli, a rajtbüntetés végül megtérül majd.

Ismét rajtbüntetéssel kezdett az egyik Mercedes-pilóta, az USA Nagydíjon Valtteri Bottas autójába az idei hatodik belsőégésű motort is be kellett szerelni, így a finn versenyző a 4. pozíció helyett csak a 9. helyről kezdhette meg a versenyt, és ez megpecsételte a dobogós esélyeit. A Mercedes stratégája, James Vowles azonban ettől függetlenül nem bánta meg a döntést.

Bottas jól kezdte a szabadedzéseket, de végül a büntetés megpecsételte a versenyétForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Peter Fox

„Egyensúlyozunk a teljesítmény és a megbízhatóság között a szezon végéig. Katasztrófa lenne a világbajnoki esélyekre nézve, ha nem fejeznénk be egy versenyt, akár a karosszéria, akár az erőforrás meghibásodása miatt, ezért a lehető legjobban igyekszünk kezelni ezt az év végéig” – nyilatkozta Vowles a Mercedes szokásos, futam utáni kérdezz-felelek videójában.

Noha az erőforrások teljesítménye csökken a futásteljesítmény növekedésével, Vowles szerint elsősorban nem az a céljuk, hogy Bottas autója a lehető legerősebb legyen.„Valtteri esetében egy újabb belsőégésű motort építettünk be azért, hogy biztosan a lehető legjobb kompromisszumot kössük meg. Kis mértékben valóban javította [az autója] teljesítményét, de inkább az a lényeg, hogy egyensúlyba kerüljünk a szezon hátralévő versenyeire. Bármilyen fájdalmas is volt ez a [büntetés] az austini nagydíjon, a következő néhány versenyen kifizetődő lesz.”

A büntetések ügye felmerült Toto Wolff online sajtóbeszélgetésén is, a Mercedes csapatfőnökének nem volt problémája azzal, hogy a motorcseréket nem egyenlő mértékben büntetik. Az első erőforrás-elem cseréje miatt a versenyző 10 helyes rajtbüntetést kap, de utána 5 rajthellyel is meg lehet úszni.

Wolff szerint nem lenne megoldás a helyzetre, ha a versenyzőket nem büntetnék, csak a csapatoktól vonnának le konstruktőri pontokat. „Ez szintén azt jelentené, hogy ha valaki küzd az egyéni világbajnoki címért, akkor egymás után beszerelhetné a motorokat abba az autóba. Ha találnánk jobb megoldást, akkor biztosan megérné átgondolni, mert egyetértek azzal, hogy az új szurkolókat összezavarhatja a helyzet, hiszen ez túlmutat a versenyző hatáskörén, de nekem erre egyelőre nincs megoldásom.”

Bottas reméli, hogy idén már nem lesz szüksége több erőforrásraForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Peter Fox

Az új turbókorszak kezdete óta a Mercedes erőforrása az egyik, ha nem a legerősebb volt és általában a legmegbízhatóbb is, idén viszont meglepően sok esetben kellett terven felül elemeket cserélni. Ez a világbajnoki címért küzdő Lewis Hamilton esetében eddig csak egyszer okozott rajtbüntetést, de nem kizárt, hogy a szezon további öt nagydíján újabb büntetést kell letöltenie.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK