Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull kegyetlen döntéssel rabolhatott volna pontot Hamiltontól

2021.10.27. 08:27

Tizenkettő helyett Max Verstappen 13 pontos előnybe is kerülhetett volna az USA Nagydíj után Lewis Hamiltonnal szemben a világbajnoki pontversenyben, a Red Bull azonban nem akarta meghozni a „kegyetlen” döntést, ami ehhez kellett volna.

Amennyiben Max Verstappen elbukja a vezető helyet az USA Nagydíj hajrájában, a vb-pontversenyben is át kellett volna adnia az elsőséget Lewis Hamiltonnak, és 12 pontos előny helyett két pontos hátrányban távozott volna Austinból.

Öt futammal a vége előtt pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy hajszálon múlhat majd az idei világbajnoki cím, és minden egyes megszerzett pontnak jelentősége lehet. A Red Bull ennek ellenére úgy döntött, nem használja ki a lehetőséget, hogy pontot raboljon Lewis Hamiltontól.

Noha Hamilton Verstappent nem tudta elkapni, a leggyorsabb kört megautózta az üldözése közben, ami plusz egy pontot jelentett nekiForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Chris Graythen

Minderre úgy lett volna lehetősége az energiaitalos csapatnak, hogy a verseny végén kihívja a bokszba a harmadik helyen haladó Sergio Pérezt, aki friss gumikat kapva megfuthatta volna a leggyorsabb kört, hogy az ne Lewis Hamiltoné legyen. A Red Bull azonban nem akarta megfosztani a dobogótól a harmadik helyen haladó mexikóit, noha a Brit Nagydíjon a tizedik pozíciót például feladatta vele ugyanezen okból kifolyólag.

Kegyetlenség lett volna a bokszba hívni Checót és elvenni tőle a dobogót. Leclerc pedig nyilvánvalóan túl közel volt hozzá. A csapat kollektív helyzetét nézve jobbnak láttuk, hogy Checo a harmadik helyen végez, úgyhogy nem hívtuk ki" – nyilatkozta Christian Horner csapatfőnök arra utalva, hogy Pérez visszaesett volna a negyedik helyre a kerékcserével, és ha el is veszi az egy pontot Hamiltontól, a Red Bull úgy is egy ponttal kevesebbet hoz a Mercedesen, mint amennyit a harmadik hely megtartásával hozott.

Emellett Pérez élete legnehezebb futamát teljesítette, és komoly fizikai problémákkal küzdött, ami szintén szerepet játszhatott a döntésben.

Péreztől nem akarták elvenni a dobogótForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Chris Graythen

És bár az élen zajló csatába nem tudott beleszólni, Pérez segítségével a 40 pontot szerző Red Bull először gyűjtött több egységet a Mercedesnél a Belga Nagydíj óta, amivel 23 pontra zárkózott a konstruktőri tabellán.

„Abból, ahogyan a futamot kezelte, lehetett látni, hogy nő az önbizalma. Zsinórban a második versenyen állt dobogóra, és most jön a hazai futama. Kezdi megtalálni a formáját, ami életbevágóan fontos a számunkra a szezonnak ebben a szakaszában" – dicsérte főnöke Pérezt a Sky Sportsnak.

„Öt futam van még hátra, ami 130 megszerezhető pontot jelent, és mi csak 12 ponttal vezetünk. Jó, hogy most sikerült növelni az előnyt. Tíz körrel a verseny vége előtt úgy tűnt, hogy ponthátrányban fogunk távozni, ezért nagyszerű, hogy még növeltük is az előnyünket. A folytatásban nagy versenyek jönnek" – tekintett előre Horner, aki a brazíliai sprintfutamról megfeledkezett, hiszen annak megnyeréséért is jár 3 pont, így pedig 133 megszerezhető egység vár még a pilótákra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK