A Red Bull kegyetlen döntéssel rabolhatott volna pontot Hamiltontól

Forma-1, USA Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull, Lewis Hamilton, Mercedes
AUSTIN, TEXAS - OCTOBER 24: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 leads Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda during the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on October 24, 2021 in Austin, Texas. Chris Graythen/Getty Images/AFP (Photo by Chris Graythen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Tizenkettő helyett Max Verstappen 13 pontos előnybe is kerülhetett volna az USA Nagydíj után Lewis Hamiltonnal szemben a világbajnoki pontversenyben, a Red Bull azonban nem akarta meghozni a „kegyetlen” döntést, ami ehhez kellett volna.

Amennyiben Max Verstappen elbukja a vezető helyet az USA Nagydíj hajrájában, a vb-pontversenyben is át kellett volna adnia az elsőséget Lewis Hamiltonnak, és 12 pontos előny helyett két pontos hátrányban távozott volna Austinból.

Öt futammal a vége előtt pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy hajszálon múlhat majd az idei világbajnoki cím, és minden egyes megszerzett pontnak jelentősége lehet. A Red Bull ennek ellenére úgy döntött, nem használja ki a lehetőséget, hogy pontot raboljon Lewis Hamiltontól.

Noha Hamilton Verstappent nem tudta elkapni, a leggyorsabb kört megautózta az üldözése közben, ami plusz egy pontot jelentett neki Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Chris Graythen

Minderre úgy lett volna lehetősége az energiaitalos csapatnak, hogy a verseny végén kihívja a bokszba a harmadik helyen haladó Sergio Pérezt, aki friss gumikat kapva megfuthatta volna a leggyorsabb kört, hogy az ne Lewis Hamiltoné legyen. A Red Bull azonban nem akarta megfosztani a dobogótól a harmadik helyen haladó mexikóit, noha a Brit Nagydíjon a tizedik pozíciót például feladatta vele ugyanezen okból kifolyólag.

– nyilatkozta Christian Horner csapatfőnök arra utalva, hogy Pérez visszaesett volna a negyedik helyre a kerékcserével, és ha el is veszi az egy pontot Hamiltontól, a Red Bull úgy is egy ponttal kevesebbet hoz a Mercedesen, mint amennyit a harmadik hely megtartásával hozott.

Emellett Pérez élete legnehezebb futamát teljesítette, és komoly fizikai problémákkal küzdött, ami szintén szerepet játszhatott a döntésben.

Péreztől nem akarták elvenni a dobogót Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Chris Graythen

És bár az élen zajló csatába nem tudott beleszólni, Pérez segítségével a 40 pontot szerző Red Bull először gyűjtött több egységet a Mercedesnél a Belga Nagydíj óta, amivel 23 pontra zárkózott a konstruktőri tabellán.

„Abból, ahogyan a futamot kezelte, lehetett látni, hogy nő az önbizalma. Zsinórban a második versenyen állt dobogóra, és most jön a hazai futama. Kezdi megtalálni a formáját, ami életbevágóan fontos a számunkra a szezonnak ebben a szakaszában" – dicsérte főnöke Pérezt a Sky Sportsnak.

„Öt futam van még hátra, ami 130 megszerezhető pontot jelent, és mi csak 12 ponttal vezetünk. Jó, hogy most sikerült növelni az előnyt. Tíz körrel a verseny vége előtt úgy tűnt, hogy ponthátrányban fogunk távozni, ezért nagyszerű, hogy még növeltük is az előnyünket. A folytatásban nagy versenyek jönnek" – tekintett előre Horner, aki a brazíliai sprintfutamról megfeledkezett, hiszen annak megnyeréséért is jár 3 pont, így pedig 133 megszerezhető egység vár még a pilótákra.