Gyilkolja a pálya az autókat, a Red Bullt és a Mercedest is erősíteni kellett

Forma-1, USA Nagydíj, időmérő, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas (R) and Mercedes' British driver Lewis Hamilton (L) leave the pits during the qualifying session at the Circuit of The Americas in Austin, Texas, on October 23, 2021, ahead of the Formula One United States Grand Prix. (Photo by Darron Cummings / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Lázas munka folyt a Red Bullnál az USA Nagydíj időmérője előtt, majd Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elárulta, a fekete versenyautókat is meg kellett erősíteni.

Repedést találtak Max Verstappen autóján az USA Nagydíj időmérő edzése előtt, ezért az FIA engedélyével mindkét Red Bullt megerősítették. Christian Horner csapatfőnök szerint csak elővigyázatosságból tettek lépéseket a probléma megelőzése érdekében.

A Mercedesekben is kárt tesz a bukkanós pálya Forrás: AFP/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved./Darron Cummings

Az austini pálya évek óta mostohán bánik az autókkal, néhány héttel ezelőtt a MotoGP-s mezőny bojkottal is fenyegetett a bukkanók miatt. Az F1-es mezőny idén még nem panaszkodott az aszfalt minőségére, de a visszajátszások során lehetett látni, hogy kemény próbatételnek teszik ki az autókat.

A csapat online sajtóbeszélgetésén Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is elmondta, hogy náluk is szükség volt rendkívüli beavatkozásokra az austini hétvégére készülve.

„Az autó elég keményen leért az aszfalthoz, és ez tönkreteszi, ezért tettünk néhány kárenyhítő lépést annak érdekében, hogy ezt elkerüljük és ne gyilkolja annyira a pálya az autót, és túlélje a versenyt. Ez a gyors haladás szempontjából mindenképpen kompromisszum, de talán szükséges ahhoz, hogy célba is érjünk” – összegzett az osztrák üzletember.

Wolff arra nem tért ki, hogy ez is szerepet játszott-e abban, hogy a Mercedes szombaton lépéshátrányba került a Red Bull autóival szemben, pedig a pénteki első szabadedzésen még óriási előnnyel kezdtek, majd a második tréningen is inkább nekik állt a zászló.

A Red Bull hátsó szárnyát is erősíteni kellett Forrás: AFP/Robyn Beck

„Nyilvánvaló, hogy péntek után az időmérőre veszítettünk a relatív teljesítményünkből – ismerte el. – Egyelőre nem tudjuk, hogy ez minek tudható be és nincs megfelelő magyarázatunk sem, de az biztos, hogy nem nőttünk fel a saját elvárásainkhoz.”