Társoldalunk:
Hírlevél

A Ferrarinál nem számítottak rá, hogy megverik a McLarent az időmérőn

2021.10.24. 06:15

Charles Leclerc és Carlos Sainz is pozitívan értékelte az USA Nagydíj időmérőjét. A monacói pilóta szerint kellemes meglepetés volt számukra a harmadik sor, csapattársa pedig csak azt sajnálja, hogy kénytelen lesz a lágy abroncsokon rajtolni.

Fontos csatát nyert meg a Ferrari a McLarennel szemben az USA Nagydíj időmérőjén, hiszen a maranellóiak pilótái Valtteri Bottas büntetése miatt a 4., illetve az 5. helyről kezdhetik meg a futamot, míg a wokingiak versenyzői közvetlenül mögülük indulhatnak. A két pilóta közül ezúttal Charles Leclerc bizonyult gyorsabbnak. 

Leclerc közvetlenül a két Red Bull és Hamilton mögül rajtolhat - GalériaForrás: AFP/Robyn Beck

A Ferrari először vágott neki úgy egy nagydíjhétvégének, hogy már mindkét pilóta megkapta a továbbfejlesztett erőforrást, és egyiküket sem sorolták hátra. Mindezek ellenére pozitív csalódásként élték meg, hogy a rivális előtt zártak.

Jobb volt, mint amit vártunk – kezdte Leclerc az időmérő értékelését a Sky Sportsnak. – Őszintén szólva arra számítottunk, hogy a McLarenek mögött leszünk ezen a hétvégén, de úgy tűnik, versenyképesebbek vagyunk annál, mint amit hittünk. Kellemes meglepetés volt, amivel jó szembesülni.”

A Ferrari tempója már a Q1-ben biztató volt, hiszen a monacói pilóta az élen zárta a kvalifikáció első szakaszát. A 24 éves versenyzőnek azonban nem volt könnyű dolga, ugyanis a nap eleje nem alakult számára ideálisan.

A harmadik szabadedzés második etapja során elvesztettem az autó iránti bizalmam nagy részét – árulta el. – Az időmérőn ezt visszaépítettük, és minden a szájunk íze szerint alakult. Minden összejött, főleg a közepes gumikon, a Q2 elején. Nem számítottunk rá, hogy azon a szetten jutunk be a Q3-ba, szóval kellemes meglepetés volt. Holnapra pedig minden jónak tűnik.”

A Q3 első körei után Carlos Sainz még Leclerc előtt volt, de a spanyol pilóta végül a 6. pozícióban végzett, 186 ezredes lemaradásban csapattársa mögött. Ennek ellenére ő is pozitívan értékelt, és ha helyesek a számításai, akkor nincs is oka a csalódottságra.

„Összességében eddig jó hétvégén vagyunk túl, az autóban otthon érzem magam, és sikerült összeraknom pár erős kört – magyarázta. – A Q3-ban is ez történt, itt-ott elvesztettem egy tizedet, amit a futamra meg kell vizsgálnom, de összességében jó időmérőn vagyok túl.”

Sainznak jól sikerült az időmérő, de stratégiailag hátrányban leszForrás: AFP/Robyn Beck

A 27 éves versenyzőnek a csapaton belül elszenvedett vereségnél sokkal jobban fájhat, hogy kénytelen lesz lágy gumikon rajtolni. A Ferrarinál úgy számoltak, hogy elég lesz, ha csak a Q2 második etapjára teszik fel a közepeseket, ám a romló körülményeknek köszönhetően Sainz már az 1-es kanyarban hibázott. Mentségére szóljon, hogy ekkor kevesen tudtak javítani addigi idejükön.

„Kétségtelenül az, hogy a lágyakon rajtolok – válaszolta arra a kérdésre, hogy mi okozza neki a legnagyobb nehézséget a futamon. – Ki kell elemeznünk, hogy a Q2-ben mit csinálhattunk volna másképpen. Az első kört a lágyakon futottuk arra számítva, hogy a pálya állapota javul, és a másodikat a közepeseken teljesítjük, de valamilyen oknál fogva a szélerősség igencsak megnőtt, így a közepeseken nem tudtam javítani. Ezért a lágyakon fogunk indulni.”

Ebben a tekintetben Sainz mindenképpen hátrányban lesz a mögüle induló Daniel Ricciardóval és Lando Norrisszal szemben, ám könnyen lehet, hogy nem ez az egyetlen tényező, ami miatt a Ferrarinál aggódhatnak.

„Szoros lesz a csata, mert egy tizeden belül vagyunk – mondta. –f – Úgy néz ki, hogy a versenytempó tekintetében is egy tizeden belül leszünk, ha az abroncsaink kibírják. Tudjuk, hogy a gumikopás szempontjából ők jobbak, és így stratégiailag is rugalmasabbak, mint mi. Ma azonban elvégeztük a házi feladatot, és két autóval vagyunk előttük, a futam pedig izgalmas lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK