Csapata tisztázta az incidenst, ami miatt Räikkönen pont nélkül maradt

Forma-1, Török Nagydíj, Antonio Giovinazzi, Kimi Räikkönen, Alfa Romeo
99 GIOVINAZZI Antonio (ita), Alfa Romeo Racing ORLEN C41, action 07 RAIKKONEN Kimi (fin), Alfa Romeo Racing ORLEN C41, action during the Formula 1 Rolex Turkish Grand Prix 2021, 16th round of the 2021 FIA Formula One World Championship from October 8 to 10, 2021 on the Istanbul Park, in Tuzla, Turkey - Photo Xavi Bonilla / DPPI
Vágólapra másolva!
Antonio Giovinazzi a Török Nagydíjon az egyértelmű utasítás ellenére nem engedte el Kimi Räikkönent, ami az Alfa Romeo csapatfőnöke szerint pontszerzéstől fosztotta meg az istállót. Frédéric Vasseur azonban hozzátette, megbeszélték a történteket az olasz pilótával.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a két héttel ezelőtti Török Nagydíj utolsó fázisában Antonio Giovinazzi többszöri utasításra sem engedte el a nála gyorsabb Kimi Räikkönent. A két pilóta végül a 11., illetve a 12. helyen végzett, és tekintve, hogy az olasz versenyző kevesebb mint 8 tizeddel maradt el az addigra már nagyon lelassuló Esteban Ocontól, csapattársának szinte biztosan összejött volna legalább a 10. hely.

Giovinazzi az egyértelmú kérés ellenére sem engedte el Räikkönent, ezzel megfosztva őt a pontszerzéstől Forrás: Xavi Bonilla / DPPI/Xavier Bonilla/Xavi Bonilla

Az Alfa Romeo mérnökigazgatója, Xevi Pujolar ugyan nem mondta ki konkrétan, hogy Giovinazzit tartja a felelősnek azért, mert lecsúsztak a pontszerzésről, de szavaiból egyértelműen erre lehetett következtetni. Austinban viszont kiderült, hogy a felek tisztázták a történteket, Frédéric Vasseur pedig nem haragszik versenyzőjére.

– idézi a hinwili istálló csapatfőnökét az Autosport. – Vélhetően túlságosan konzervatív volt, de nem akarom hibáztatni, ezzel együtt megbeszéltük [az esetet].”

A francia szakember arra is kitért, hogy szerinte mi vezethetett ahhoz, hogy egyáltalán szükség legyen csapatutasításra. Úgy véli, Giovinazzi túlságosan óvatos volt, ami megbosszulta magát. Vasseur leszögezte, hogy a 27 esztendős versenyző engedetlensége egyértelműen Räikkönen pontszerzésébe került.

„Kissé elveszett volt abból a szempontból, hogy milyen mértékben kell támadnia, biztosan lehetett volna sokkal gyorsabb is – magyarázta. – Egyértelmű, hogy pontokat veszítettünk, de nem akarom Antoniót vádolni, mert már megvitattuk. Szerintem ragaszkodott a tervhez, és amikor volt lehetőségünk arra, hogy gyorsabban menjünk,

Jelenleg egyetlen kiadó ülés van még a jövő évi mezőnyben, aminek jelenleg pont Giovinazzi a tulajdonosa. Már korábban is valószínű volt, hogy az olasz pilótának az idény végén el kell köszönnie az F1-től, ez az incidens pedig biztosan nem javított a helyzetén.

A csapat tisztázta Giovinazzival az esetet Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Chris Graythen

Ami a lehetséges utódlását illeti, a sajtóban több név is felmerült, közülük a kínai F2-es pilóta, Csou Kuan-jü tűnik a legesélyesebbnek, ugyanakkor abban az esetben, ha az Andretti-család megveszi a csapatot, akár egy teljesen új név is bekerülhet a pakliba. Vasseur azonban kijelentette, nem sietik el a választást. „Van pár lehetőségünk, és hamarosan döntést fogunk hozni.”