Társoldalunk:
Hírlevél

Csapata tisztázta az incidenst, ami miatt Räikkönen pont nélkül maradt

2021.10.23. 17:56

Antonio Giovinazzi a Török Nagydíjon az egyértelmű utasítás ellenére nem engedte el Kimi Räikkönent, ami az Alfa Romeo csapatfőnöke szerint pontszerzéstől fosztotta meg az istállót. Frédéric Vasseur azonban hozzátette, megbeszélték a történteket az olasz pilótával.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a két héttel ezelőtti Török Nagydíj utolsó fázisában Antonio Giovinazzi többszöri utasításra sem engedte el a nála gyorsabb Kimi Räikkönent. A két pilóta végül a 11., illetve a 12. helyen végzett, és tekintve, hogy az olasz versenyző kevesebb mint 8 tizeddel maradt el az addigra már nagyon lelassuló Esteban Ocontól, csapattársának szinte biztosan összejött volna legalább a 10. hely. 

Giovinazzi az egyértelmú kérés ellenére sem engedte el Räikkönent, ezzel megfosztva őt a pontszerzéstőlForrás: Xavi Bonilla / DPPI/Xavier Bonilla/Xavi Bonilla

Az Alfa Romeo mérnökigazgatója, Xevi Pujolar ugyan nem mondta ki konkrétan, hogy Giovinazzit tartja a felelősnek azért, mert lecsúsztak a pontszerzésről, de szavaiból egyértelműen erre lehetett következtetni. Austinban viszont kiderült, hogy a felek tisztázták a történteket, Frédéric Vasseur pedig nem haragszik versenyzőjére.

Kimi egy ponton elkezdte jobban nyomni, mi pedig azt gondoltuk, hogy képesek vagyunk [jó állapotban] tartani a gumikat, és megkértük Antoniót, hogy vagy gyorsítson, vagy engedje el – idézi a hinwili istálló csapatfőnökét az Autosport. – Vélhetően túlságosan konzervatív volt, de nem akarom hibáztatni, ezzel együtt megbeszéltük [az esetet].”

A francia szakember arra is kitért, hogy szerinte mi vezethetett ahhoz, hogy egyáltalán szükség legyen csapatutasításra. Úgy véli, Giovinazzi túlságosan óvatos volt, ami megbosszulta magát. Vasseur leszögezte, hogy a 27 esztendős versenyző engedetlensége egyértelműen Räikkönen pontszerzésébe került.

„Kissé elveszett volt abból a szempontból, hogy milyen mértékben kell támadnia, biztosan lehetett volna sokkal gyorsabb is – magyarázta. – Egyértelmű, hogy pontokat veszítettünk, de nem akarom Antoniót vádolni, mert már megvitattuk. Szerintem ragaszkodott a tervhez, és amikor volt lehetőségünk arra, hogy gyorsabban menjünk, két-három körig tartott, mire megértette, hogy nyomhatja keményebben. Ez van.”

Jelenleg egyetlen kiadó ülés van még a jövő évi mezőnyben, aminek jelenleg pont Giovinazzi a tulajdonosa. Már korábban is valószínű volt, hogy az olasz pilótának az idény végén el kell köszönnie az F1-től, ez az incidens pedig biztosan nem javított a helyzetén.

A csapat tisztázta Giovinazzival az esetetForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Chris Graythen

Ami a lehetséges utódlását illeti, a sajtóban több név is felmerült, közülük a kínai F2-es pilóta, Csou Kuan-jü tűnik a legesélyesebbnek, ugyanakkor abban az esetben, ha az Andretti-család megveszi a csapatot, akár egy teljesen új név is bekerülhet a pakliba. Vasseur azonban kijelentette, nem sietik el a választást. „Van pár lehetőségünk, és hamarosan döntést fogunk hozni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK