Vágólapra másolva!
Az USA Nagydíj sem telik el motorcsere miatti hátrasorolás nélkül, és akárcsak az előző három versenyhétvégén, a Mercedes most is érintett.  A gyári istálló mellett ráadásul két ügyfélcsapat sem úszta meg.

Miután a Török Nagydíjon Lewis Hamilton, előtte Szocsiban és Monzában pedig Valtteri Bottas autójában is ki kellett cserélni a Mercedes-erőforrást, az USA Nagydíjon újabb Mercedes-motoros autókban kell végrehajtani cserét, ami szintén jelzi, hogy a csillagos márka erőforrásainak megbízhatósága aggodalomra ad okot.

Austinban Sebastian Vettelt és George Russellt a mezőny végére fogják hátrasorolni a rajtrácson, Valtteri Bottas pedig 5 helyes büntetést kap.

Vettel sem úszta meg Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hasan Bratic

„Szerintem, mondjuk úgy, nehéz hétvége előtt állunk. Motort cserélünk, ami miatt büntetést fogunk kapni – nyilatkozta Vettel. – Meglátjuk, mit tehetünk onnan, ahonnan rajtolni fogunk, mindenesetre előre tekintünk. Szerintem jók lehetünk itt. Hogy mennyire, azt meglátjuk."

Hogy Vettel mekkora büntetést fog kapni, az attól függ, hogy hány erőforrás-elemet cserélnek ki az autójában.

Ha csak a V6-osból kap újat (mint Hamilton Törökországban), akkor tíz helyet veszít a szombati időmérő edzésen elért eredményéhez képest, de ha mondjuk minden elemből újat szerelnek be neki, akkor automatikusan a mezőny végére kerül.

Egy biztos, a kipufogórendszert leszámítva minden elemből annyit használt már fel, hogy egy új beszerelése büntetést von maga után.

Vettel szerint az austini pálya vonalvezetése miatt úgy gondolják, ezen a helyszínen volt érdemes bevállalni a cserét, mivel jól lehet előzni. „Remélhetőleg szórakoztató vasárnap délutánunk lesz és visszazárkózunk a sűrűjébe" – tekintett előre a négyszeres világbajnok.

A négyszeres világbajnok nem aggódik az aszfalt miatt Forrás: Motorsport Images

Az igencsak huplis aszfalt ugyanakkor Vettel dolgát is megnehezítheti, ő azonban úgy véli, azok nem fogják annyira érzékenyen érinteni őket, mint a MotoGP mezőnyét, és szerinte összességében „karakteresebbé" tették a pályát.

„Néhány éve eléggé rossz volt a helyzet, és kiegyenesítették a hunlikat. Talán a jövőben meg kell vizsgálni ezt. De nem tudom, majd kiderül, hogy milyen a helyzet, amikor először pályára lépünk. Néhány hete a MotoGP-nek elég rossz volt, de nekünk nem lesz annyira, de meglátjuk. Összességében én szeretem a huplikat."

Bottas és Russell is új motort kap

Miután Sebastian Vettel bejelentette, hogy új erőforrással megy a hétvégén, a Williams is közölte, hogy a pénteki edzések előtt erőforrást cseréltek George Russell autójában. Mivel nála is több elemet cseréltek, Vettelhez hasonlóan őt is a mezőny végére száműzik.

Bottasnak megint új motor kell Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A Monza és Szocsi után az idén már harmadszor új motort kapó, összességében hatodik V6-osát fogyasztó Valtteri Bottas ellenben "csak" öt hellyel fog hátrébbról indulni az időmérőn elért eredményéhez képest, mivel ha valaki már túllépte a megengedett keretet, új motoronként 10 helyett 5 helyet kap.

Mindez a világbajnoki csata szempontjából is releváns lehet, hiszen a cserét alighanem az tette szükségessé, hogy a Mercedes továbbra sem tudott megoldást találni a motorgondjaira, így adott esetben Hamiltonnak is újabb, büntetéssel járó cserére lehet szüksége még a szezon vége előtt.