Alonso elárulta, mit tanított neki ellenfélként Michael Schumacher

Formula One - Michael Schumacher and Fernando Alonso BAHRAIN:BHR Motor_Racing SPO Sports CAP elf ferrari formula_1 formula_one group male marlboro MICROPHONE mild_seven RENAULT SHELL SMILING vodafone HORIZONTAL
(dpa) - German Formula One driver Michael Schumacher (R) of Ferrari and Spanish Fernando Alonso of Renault pictured during a press conference after the first Qualifying at the Formula One track near Manama, Bahrain, 2 April 2005. The Grand Prix of Bahrain took place on 3 April 2005.
Vágólapra másolva!
Fernando Alonso egykori nagy ellenfeléről és fiáról is megosztotta gondolatait. Michael Schumacherről elmondta, mi volt a legfontosabb, amit a legendás pilótától tanult, és milyen volt a viszonya a Ferrari versenyzőjével akkor, amikor mindketten a világbajnoki címre hajtottak.

A jelenlegi Forma-1-es mezőnyben mindössze két olyan pilóta van, aki még ferraris pályafutása során versenyzett Michael Schumacher ellen, így elmondhatja magáról, hogy az ereje teljében levő hétszeres világbajnokkal és most fiával, a Haasnál versenyző Mick Schumacherrel is osztozott ugyanazon az aszfaltcsíkon.

Közülük pedig Fernando Alonso az (a másik ilyen pilóta Kimi Räikkönen), aki világbajnoki címért folyó csatában le tudta győzni a legendás pilótát. Az idén 40 esztendős kétszeres világbajnok egykori nagy ellenfeléről és Mick Schumacherről is elmondta a véleményét.

Alonso öldöklő csatát vívott Schumacherrel 2006-ban Forrás: AFP/Damien Meyer

Az Alonso-Schumacher rivalizálás tulajdonképpen egy éven át tartott, hiszen csak 2006-ban volt mindkettejüknek világbajnoki címre képes autója, de már korábban is össze-összetalálkoztak a pályán, elég csak a 2005-ös San Marinó-i Nagydíjra visszaemlékezni. Alonso most elmondta, mi volt számára a legfontosabb, amit Schumachertől tanult ebben az időszakban.

– idézi a spanyolt az F1-Insider. – Akkoriban például gyakran előfordult, hogy a Michelin-gumit használók, mint mi, vagy a Bridgestone-t használók, mint Michael Ferrarija volt előnyben egy adott pályán. De még amikor én szereztem meg a pole-t, ő mindig ott volt a második-harmadik helyen, és nem a hatodikon. Tudta, hogy ha nem nyerhet, meg kell elégednie a második hellyel, és ennek megfelelően versenyzett. Csakis a világbajnoki cím lebegett a szeme előtt, ez pedig hihetetlenül tanulságos volt egy olyan fiatal srácnak, mint amilyen én voltam akkor."

A 2006-os szezonnak több olyan momentuma és vitás esete is volt, amelynél úgy tűnt, a két pilóta nem szívleli egymást különösebben. Alonso azonban elmondta, Schumacher mindig jól bánt vele. „Mindig kedves volt velem, nagyon tiszteltük egymást. 2006-ban nagyon érzelmes volt az utolsó versenye után.

A kölcsönös tisztelet megvolt kettejük között Forrás: DPA/AFP/Gero Breloer

Alonso most, több mint 15 év távlatából azt is bevallotta, akkoriban nem mindig kezelte jól a nyomást, de ezt utólag nézve nem is tartja meglepőnek. „Csapatként a Renault-val egyre erősebbek lettünk. Már 2003-ban is jók voltunk, 2004-ben még jobbak, 2005-ben pedig készen álltunk. 24 éves voltam, és le tudtam győzni a sportágunk legendáját. Ez korábban sikerült, mint vártam, és hihetetlenül büszkévé tett. De nem volt könnyű, és egy csapásra megváltozott tőle az egész életem. Nagyon nehéz volt megbirkózni ezzel. Olyan idősen az ember nem tud kezelni minden érzelmet, ami hétvégéről hétvégére rázúdul."

Az Alpine versenyzője mostanra már fiatal titánból rutinos róka lett, 40 évesen pedig ő került abba a helyzetbe, hogy taníthat valamit a fiataloknak. Például Mick Schumachernek, akiről szintén nagyon jó véleménnyel van.

Alonso és Mick Schumacher az Olasz Nagydíjon Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

„Igazán különleges őt a Forma-1-ben látni. Nagyon az apjára emlékeztet. A testbeszéde, az arckifejezései, szinte minden. Még a nevének a rövidítése is ugyanaz a monitoron, mint ami az apjának volt. Ezt nagyon meghatónak találom. Nagyon kedvelem őt és a stílusát, és azt, hogy az F1-ben van. Csak azt kívánom neki, hogy hamarosan jobb autóban üljön" – mondta a kétszeres világbajnok.