Vágólapra másolva!
Az USA Nagydíj programjának részeként a McLaren Racing vezérigazgatója, Zak Brown kölcsönadja Daniel Ricciardónak a NASCAR-legenda, Dale Earnhardt autóját, ezzel az ausztrál pilóta néhány kör erejéig gyerekkori hőse helyére ülhet.

Fogadást ajánlott a szezon elején Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója az idei szezontól a csapatot erősítő Daniel Ricciardónak, azt ígérte, hogy ha az ausztrál pilóta dobogós helyet ér el a McLarennel, vezetheti a NASCAR-legenda Dale Earnhardt egyik autóját. Ricciardo túlteljesítette a tervet, hiszen megnyerte a csapatnak az Olasz Nagydíjat.

Ricciardo az Olasz Nagydíj megnyerésével érdemelte ki a lehetőséget Forrás: AFP/Lars Baron

A 2001-es Daytona 500-on elhunyt Earnhardt a NASCAR Cup Series legendája, az Egyesült Államokban a népszerűsége ahhoz fogható, amit Ayrton Senna jelentett a Forma-1 közönsége számára.

Earnhardt elsősorban a fekete színű autói kapcsán emlékezetes, de a kék-sárga arculat is jellemző volt pályafutása korai szakaszára.

Ebből a korszakból található egy 1984-es Chevrolet Monte Carlo a McLaren versenyprogramját irányító Zak Brown impozáns magángyűjteményében, amit az Egyesült Királyságban tárolnak Brown saját csapata, a United Autosports bázisán, de a McLaren megerősítette, hogy az USA Nagydíj programjában Ricciardo vezetheti majd ezt a modellt.

A GPhírekkérdésére Ricciardo korábban elmondta, Earnhardt sokat jelentett a számára, miatta választotta a 3-as rajtszámot is, és alteregója, a méhészborz kiválasztásában is Earnhardt versenyzői attitűdje inspirálta őt. Az Olasz Nagydíj megnyerése után azzal viccelődött, hogy mivel a dobogónál még jobb eredményt ért el, Brown talán neki is adja az autót.

Villeneuve is NASCAR autóba ül

Nem Ricciardo az egyetlen F1-es pilóta, akit megérintett a NASCAR hangulata, korábban több alkalommal is előfordult, hogy a két szakág kiválóságait egy-egy alkalommal autót cseréltek egymással, legutóbb két évvel ezelőtt, pont az USA Nagydíj helyszínén került sor ilyen jutalomkörökre a Haas-csapat révén.

Ricciardo mellett az 1997-es F1-es világbajnok Jacques Villeneuve is autóba ült a Euro NASCAR-sorozat mellett jövőre már a Cup Series-ben is induló Team Hezeberg színeiben. A kanadai veterán a fiatal Loris Hezemans szárnypróbálgatását segíti a jövőre új generációs autóra váltó amerikai csúcskategóriában, ennek részeként Charlotte-ban tesztelték az új autót.