Társoldalunk:
Hírlevél

Az USA Nagydíjon tér vissza az F1-be az Aston Martin új igazgatója

2021.10.16. 13:14

A jövő hétvégén esedékes USA Nagydíjon lehet Martin Whitmarsh első nyilvános szereplése azóta, hogy az Aston Martin F1-es vezérigazgatójaként visszatért a sportágba. Egy másik rutinos szakember is felbukkant a McLaren holdudvarában.

Hosszú kihagyás után visszatér a Forma-1-be a McLaren korábbi csapatfőnöke, Martin Whitmarsh, aki az újonnan létrehozott Aston Martin Performance Technologies ügyvezető igazgatója lett. A munkakörének része, hogy segítsen az F1-es csapatot vb-címért küzdő alakulattá formálni és közben üzletileg is hasznosíthatóvá tegye a fejlett technológiákkal dolgozó csapatot.

Whitmarsh 2014-ben hagyta el a McLarent és az F1-etForrás: AFP/Alberto Pizzoli

„Ismerkedik a csapattal és azokkal a stratégiai dolgokkal, amelyek miatt leszerződtették – mondta Otmar Szafnauer, az Aston Martin csapatfőnöke. – Sok mozgás történik a csapatban és üdvözöljük Martint. Segíthet nekünk a tapasztalatával. Új gyárat építünk, például új szélcsatorna is lesz, és sok az újdonság a bázison akkor is, amikor mi éppen versenyzünk, úgyhogy jól jön a tapasztalata.”

Szafnauer nyomatékosította, hogy Whitmarsh elsősorban stratégiai feladatokkal foglalkozik majd, de F1-es futamokra is elutazik majd: „A vállalatcsoport ügyvezető igazgatója lesz, ami már pusztán a leírás alapján is azt jelenti, hogy széleskörű feladatai lesznek. El fog jönni néhány versenyre, azt hiszem Austinba, aztán még néhány futamra idén és jövőre is pár alkalommal.”

Whitmarsh a McLarennél egyebek mellett az alkalmazott műszaki szolgáltatásokat nyújtó McLaren Applied részleg létrehozásában is közreműködött, ezt a vállalatcsoport a nyár folyamán adta el a Greybull Capital nevű tőkebefektetőnek. A RacingNews365.com kérdésére a McLaren megerősítette, hogy a mérnökiroda már tőlük teljesen függetlenül működik.

A lap azt is megtudta, hogy a Prodrive, a Honda és a Mercedes korábbi magas beosztású döntéshozója, Nick Fry is csatlakozott a McLaren Applied stábjához a vállalat új elnökeként. Fry legutóbb, 2010 és 2013 között a Brawn GP-ből lett Mercedest erősítette, Toto Wolff érkezésekor hagyta el a csapatot.

Nick Fry legutóbb a Mercedest képviselteForrás: AFP/Marwan Naamani

Az F1-es csapatok az 1990-es évek végétől foglalkoznak azzal, hogy a technológiájukat és a tudásukat más iparágakban is hasznosítsák, az istállók többsége létrehozott erre specializált vállalkozásokat, de a Williams és a McLaren már el is adta ezeket, míg a Mercedes és az Aston Martin napjainkban építi fel a jelenlétét ezekben a szektorokban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK