Pérez elárulta, mivel okozott neki Verstappen meglepetést

Forma-1, Max Verstappen, Sergio Pérez, Red Bull, Török Nagydíj
Second-placed Red Bull's Dutch driver Max Verstappen (L) and third-placed Red Bull's Mexican driver Sergio Perez pose after the Formula One Grand Prix of Turkey at the Intercity Istanbul Park in Istanbul on October 10, 2021. (Photo by UMIT BEKTAS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Sergio Pérez elárulta, nagy nehézségeket okozott számára, hogy megszokja a Red Bull szerinte különleges autóját. A mexikói pilóta meglepődött azon, hogy Max Verstappen ilyen teljesítmény mellett ennyire keveset hibázik, és ő maga egyetlen gyengeséget sem tudna megnevezni, ami jellemző lenne csapattársára.

Sergio Pérez az idei évben igazolt a tavaly még Racing Point néven induló Aston Martintól a Red Bullhoz. A bikások egyértelműen azzal a céllal szerződtették, hogy Pierre Gaslyval és Alexander Albonnal ellentétben megközelítse Max Verstappen teljesítményét, és hatékonyabban tudja segíteni a holland pilótát a világbajnoki küzdelemben.

A Török Nagydíj azon kevés futamok közé tartozott, amikor Pérez nem volt nagyon messze Verstappentől Forrás: AFP/Umit Bektas

Mindez azonban csak néhányszor valósult meg, ugyanis az esetek többségében a mexikói pilóta a pályán és a pozíciókat tekintve is távol volt a világbajnokság jelenlegi éllovasától. Pérez elárulta, mind a 24 éves versenyző, mind az autó megnehezíti a dolgát.

– nyilatkozta még a Török Nagydíj helyszínén a nemzetközi média jelenlévő képviselőinek. – Tényleg nagyon magas szinten teljesít. Bizonyos szempontból egyedi kocsink van, és ez nem könnyítette meg [a helyzetet]. Nincs semmilyen titok, de az embernek mentálisan minden nap nagyon erősnek kell lennie. Nekem pedig az az egyik erősségem, hogy kihozzam a lehető legtöbbet [az autóból], vasárnaponként ezt próbálom megtenni.”

2019 óta rendre hatalmas a különbség Verstappen és az aktuális csapattársa között, és ez most sincsen másképp. Mindez azonban az autóval is összefügg, hiszen a korábbi évekhez hasonlóan az RB16B is Verstappen egyedi vezetési stílusának kedvez. Ennek tudatában nem meglepő, hogy Péreznek nem volt könnyű hozzászoknia a kocsihoz.

„Nehéz volt alkalmazkodnom az autóhoz, de semmi drámai nem történt – árulta el. – Nyilvánvalóan nagyon jó és versenyképes csomagról van szó, és Max megmutatja, hogy

Ahogyan Pérez is utalt rá, ezúttal mind a Red Bull, mind Verstappen készen áll arra, hogy a világbajnoki címért harcolhasson, aminek egyelőre meg is van az eredménye. A holland pilóta ráadásul rendkívül stabilan versenyez, időmérőn és futamon pedig még nem volt olyan bakija, ami egyértelműen pontokba került számára.

Csapattársát meglepte, hogy Verstappen ilyen kevés hibával ennyire magas szinten teljesít Forrás: AFP/Ozan Kose

„Őszintén szólva úgy gondolom, hogy eddig Max a szezon pilótája – méltatta csapattársát Pérez. – Szerintem ő követte el a legkevesebb hibát, és nagyon magas szinten rakja össze a dolgokat. Persze még mindig nagyon hosszú az idény, szóval ezt később meglátjuk, de eddig pozitív értelemben nagyon meglepődtem, hogy ennyire magas színvonalon képes rontások nélkül szállítani az eredményeket.”

Verstappenen F1-es pályafutása kezdete óta látszik, hogy hatalmas tehetség, de az első éveiben sok kritikát kapott túlságosan agresszív vezetési stílusa, illetve meggondolatlan manőverei miatt. A 2018-as idény második felére viszont érezhetően szintet lépett, tavaly pedig már egyértelmű volt, csak a Mercedesnél jóval gyengébb Red Bull akadályozza meg, hogy beleszóljon a világbajnoki küzdelembe. A holland pilóta olyannyira kinőtte kezdeti gyengeségeit, hogy Pérez szerint mára egy sem maradt neki. „Gondolkodnom kell rajta, de nem igazán hiszem, hogy vannak neki – jelentette ki. – Legalábbis olyanok nincsenek, amelyek nyilvánvalóak lennének.”