Vágólapra másolva!
Michael Masi cáfolta Fernando Alonso kijelentését, és leszögezte, a sportfelügyelők egyáltalán nem részrehajlóak. Az F1 versenyigazgatója szerint ezen a téren jól működik a jelenlegi rendszer.

Fernando Alonso meglepő kijelentést tett a Török Nagydíj hétvégéje előtt: a spanyol pilóta részrehajlással vádolta a sportfelügyelőket, illetve a brit túlsúllyal rendelkező F1-es közvéleményt. A sportág kétszeres világbajnoka még az előző, oroszországi futam kapcsán szólalt meg, miután a sajtóban sokan szóvá tették a sportszerűség határát súroló megmozdulását.

Az Orosz Nagydíj után Alonso a sportfelügyelőket és az F1-es sajtót is megvádolta Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

Bár Alonso érvelése a sportfelügyelők tekintetében semmiképpen sem állja meg a helyét, sőt, Isztambulban megint csak ő volt az, aki többek szerint jogtalanul úszott meg egy büntetést. Michael Masinak azonban a sajtó érdeklődése miatt így is reagálnia kellett az elhangzottakra, és az F1 versenyigazgatója természetesen megvédte a döntéshozókat.

– nyilatkozta a média egyes képviselőinek. – Minden pilótának joga van a véleményéhez, és ahhoz, hogy megjegyzéseket tegyen, akár a színfalak mögött, akár a médiának, és ez rendben van. A szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak. Minden egyes incidenst az alapján ítélünk meg, hogy mi történt valójában.”

Alonso megjegyzése után, és főleg az időmérőt követően született ítélet ismeretében felmerül a kérdés, hogy a döntéshozóknak mindez ott motoszkál-e a fejükben. Az ausztrál szakember azonban azt is tagadta, hogy ezzel extra nyomás nehezedett volna rájuk. „Egyáltalán nem – szögezte le. – Nagyon szerencsések vagyunk, mert egész évben remek sportfelügyelői csapatunk van. És nem, kijelenthetem, hogy ez semmilyen plusz nyomást nem helyez rájuk.”

Ha részrehajlással nem is vádolják őket, de sokan felróják a sportfelügyelőknek, hogy nem elég következetesek. Ez persze részben adja magát, hiszen a döntéshozók személyi összetétele hétvégéről hétvégére változik, Masi viszont úgy véli, a jelenlegi rendszer megfelelően működik ahhoz, hogy jó ítéletek szülessenek.

– magyarázta. – Minden esetet külön megnéznek. Igen, úgymond össze lehet hasonlítani az eltérő típusú incidenseket, de ők vannak ott, hogy mindegyiket az elérhető adatok és információk alapján felülvizsgálják, majd végül meghozzák a döntést.”

Az F1 versenyigazgatója leszögezte, hogy mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

A sportfelügyelők a Török Nagydíjon is hoztak egy sokak számára megkérdőjelezhető döntést, amikor Pierre Gaslyt 5 másodperces büntetéssel sújtották, miután az első kanyarban megforgatta Alonsót. Masi elmagyarázta, hogy miért szankcionálták a francia pilótát, most pedig kijelentette, hogy mindenki számára ismert, hogy mi alapján hoznak döntéseket, de ha valami rosszul működik, akkor azon lehet módosítani.

„Minden csapatnak joga van következetességről beszélni, de van egy általános szempontrendszerünk, aminek részleteivel mindenki tisztában van – fogalmazott. – Ha bizonyos dolgok nincsenek rendben, akkor azokról nyíltan beszélünk, és ha változtatnunk kell, akkor változtatunk.”