Vágólapra másolva!
A Mercedesnél úgy döntöttek, nem zárják ki Valtteri Bottast az istálló belügyeiből annak ellenére sem, hogy a finn pilóta az év végén elhagyja a Mercedest. Toto Wolff hálás volt neki.

Valtteri Bottas megtáltosodott attól, hogy a Mercedesszel közösen bejelentették, az év végén elhagyja a csapatot és az Alfa Romeo színeiben folytatja a pályafutását. Az elmúlt három versenyen ő szerezte a legtöbb pontot, megszilárdította a 3. helyét az egyéni világbajnokságban és megszerezte idei első futamgyőzelmét is, ami a csapata számára is értékes siker volt.

Bottas a Mercedes vérkeringésében marad a szezon végéig Forrás: Daimler AG/Jiri Krenek

Bottas a csapatfőnöke, Toto Wolff segítségével vált csapatot, így nem egy átlagos menesztésről van szó, ráadásul jövőre teljesen új szabályok szerint kell építeni az autókat, így a mostani kocsikról lényegében semmilyen fejlesztést nem lehet majd átvinni. Ez is elősegíti azt, hogy a Mercedesnél úgy döntöttek,

a szezon hátralevő részében szokásoktól eltérően nem zárják ki Bottast a csapat működéséből.

„Valtteri ugyanannyira a csapatunk tagja, amennyire bárki más és teljesen bevonjuk őt mindenbe – nyilatkozta Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke. – Mindkét világbajnokság sokat jelent a számunkra, és Valtteri kulcsszerepet játszik majd az egyéni pontversenyben, ugyanúgy, ahogy a konstruktőri bajnokságban is, úgyhogy észszerűtlen őt elvágni bármilyen információtól.”

„Már régóta velünk van. Tudja, hogyan működik a csapat és azt, hogy miként kezeljük az autóval kapcsolatos műszaki kérdéseket. A mi szempontunkból nincs értelme annak, hogy ne vonjuk őt teljesen be” – nyilatkozta a brit szakember a Török Nagydíj hétvégéjén.

A finn pilóta korábban elmondta, kész segíteni a csapatnak és Lewis Hamiltonnak

is a világbajnoki címek megnyerésében. Törökországban jól jött a formajavulása, mert a brit versenyző csak az 5. helyre tudott feljönni a 11. kockából a rajtbüntetése után, Bottas viszont a győzelmével megakadályozta, hogy Max Verstappen a lehető legtöbb ponttal távozzon Isztambulból.

Bottas megakadályozta, hogy Verstappen a maximális ponttal távozzon Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Serhat Cagdas

„Úgy gondolom, hogy egy normális, száraz versenyen az 5. hely lett volna a legjobb eset – mondta Wolff. – Visszatekintve, a rendelkezésünkre álló információval talán a 3. helyet is el lehetett volna érni. Ez 5 pontos kilengés, de úgy kell távoznunk, hogy ez kármentő hétvége volt. Hála az égnek, Valtteri ott volt, megnyerte a versenyt és a leggyorsabb körért egy extra pontot is szerzett.”