Vágólapra másolva!
Bereznay Dániel egyetlen pontot sem szerzett az F1 Esports Pro Series első három futamán, ráadásul az egyik versenyt ki is kellett hagynia. Sipos Patrik bemutatkozott a bajnokságban, de az első tízbe ő sem tudott bekerülni.

A bahreini, a kínai és az ausztriai futammal elindult az idei F1 Esports Pro Series, vagyis a Forma-1 hivatalos virtuális bajnoksága. Az elmúlt évekkel ellentétben ketten képviselik Magyarországot, ugyanis a McLarenhez igazoló Bereznay Dániel mellett az Alpine színeiben induló újoncnak, Sipos Patriknak is szurkolhatunk.

Itt nézheti meg az F1 Esports Pro Series szahíri és sanghaji futamát

A szahíri és a sanghaji időmérőt még szerdán délután rendezték, és magyar szempontból nem történt meglepetés a résztvevők terén. Bereznay ott volt a mezőnyben, míg Sipos nem kapott lehetőséget a nála sokkal tapasztaltabb Nicolas Longuet és Fabrizio Donoso mellett. A McLaren versenyzője végül a 9. helyet szerezte meg.

Ezután jött a kellemetlen meglepetés, ugyanis a kínai kvalifikáción a szintén most debütáló Josh Idowu ült a helyén.

A 21 éves versenyző az Instagram-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a csapat határozott így, ennél bővebben nem kommentálta a döntést.

A futamokat szokás szerint este rendezték, és Bereznay kifejezetten jól kezdett: az 1. körben három helyet javított, a 3. kör elején pedig már a 4. pozícióban találta magát. Igaz, a helyzetét ekkor még megkönnyítette, hogy a maga mögé utasított ellenfeleivel ellentétben lágy gumikon rajtolt.

Ezen a ponton körülbelül 2 másodpercre volt az első hármastól, és egy ideig még tudott rájuk közeledni, ám nem tudott DRS-távolságon belülre kerülni Álvaro Carretónhoz képest, amit a bejegyzésében kulcsfontosságúnak titulált.

Ezt követően pedig borzasztóan korán, már a 20 körös verseny 5. körében közepesekre váltott, ami később megbosszulta magát.

Már az elévágás sem jött össze, de a 14. kör elejéig tartotta a 4. helyet, ám innentől kezdve sorra előzték meg a frissebb gumikon haladó riválisai. Végül a 14. pozícióban intették le, de Donoso büntetésének köszönhetően eggyel feljebb lépett az eredményjelzőn. Az izgalmas viadalt végül Lucas Blakeley nyerte Carretón és Longuet előtt.

Az eddig rendre az élmezőnyben lévő Bereznay nem kezdte jól az idei kiírást Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kínai futam folyamatosan felszáradó pályán zajlott, és a mezőny hátsó feléből rajtolva nyerték meg, ami a profi esportolók között még annyira sem megszokott, mint a valóságban. Ehhez azonban kellett a címvédő Jarno Opmeer bátor húzása, aki a többiekkel ellentétben köztes esőgumikon rajtolt, és az elején ugyan visszaesett, de a megspórolt kerékcserének köszönhetően az élre ugrott. Donoso az intermediate és a száraz abroncsok közötti váltópontot találta el mindenkinél jobban, így ő lett a 2., míg Marcel Kiefer a 3. helyen ért célba.

A csütörtöki versenynap kiváló hírrel indult, ugyanis nemcsak Bereznay került vissza a McLarenbe, hanem Sipos is lehetőséget kapott Donoso helyén. A Q1-et még mindketten sikerrel vették, ám a Q2-ben az utolsó két helyen végeztek, mivel körülbelül félidőnél megérkezett az eső, és onnantól kezdve senki nem tudott javítani.

A rajt után Bereznay, aki egyedüliként kezdett lágy abroncsokon, megpróbálkozott az előzéssel, de ezzel csak azt érte el, hogy honfitársa elment mellette.

Az első körökben mindketten két-két pozíciót javítottak: a vélhetően internetproblémákkal küzdő Daniele Haddad kiesett, míg Joni Törmälä visszacsúszott a mezőny végére.

Ebben a pozícióban haladtak egészen a 9. körig, amikor a futam elején hibázó, így sérült autóval versenyző Kiefert a McLaren versenyzője megelőzte, hogy aztán a német pilóta ki is álljon a bokszba. A következő körben pedig megkezdődött a káosz, ugyanis az időmérő után a versenyen is eleredt az eső: Bereznay a 10., Sipos a 12. körben ment ki intermediate gumikért, és amikor ezt mindenki megtette, a 12., illetve a 14. helyet foglalták el. Végül ugyanebben a pozícióban futottak be, de az Alpine versenyzője kapott egy 3 másodperces büntetést, így csupán a 17. helyen futott be.

Itt nézheti meg az F1 Esports Pro Series spielbergi futamát

A futamot ezúttal is Opmeer nyerte Frederik Rasmussen és Bereznay csapattársa, Bari Boroumand előtt. A holland versenyző így 14 pontos különbséggel vezet Blakeley-vel szemben, a McLaren pilótáját pedig további 16 egységgel előzi meg. A magyarok első pontjára még várni kell, legkorábban a két hét múlva esedékes második versenyhéten törhet meg a jég.

Az egyéni pontverseny állása három futam után

Helyezés

Versenyző

Pont

1.

Jarno Opmeer

63

2.

Lucas Blakeley

49

3.

Bari Boroumand

33

4.

Frederik Rasmussen

24

5.

Álvaro Carretón

23

6.

Nicolas Longuet

20

7.

Fabrizio Donoso

19

8.

Marcel Kiefer

19

9.

Daniel Moreno

15

10.

David Tonizza

12

11.

Brendon Leigh

12

12.

Daniele Haddad

6

13.

Simon Weigang

6

14.

Michael Romanidis

2

15.

Filip Prešnajder

1

A csapatok közötti bajnokság állása

Helyezés

Csapat

Pont

1.

Mercedes

78

2.

Aston Martin

55

3.

Red Bull

43

4.

Alpine

39

5.

McLaren

33

6.

Williams

25

7.

Ferrari

24

8.

Alfa Romeo

7

9.

Haas

0

10.

Alpha Tauri

0