Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel: A Forma-1 el fog tűnni, ha nem változik meg

2021.10.12. 17:11

Bírálta a Forma-1-ben alkalmazott motorformulát Sebastian Vettel, a négyszeres világbajnok szerint helyes döntéseket kell hozni a fejlesztések irányáról, különben veszélybe kerülhet az F1 jövője.

Határozottabb kiállást vár Sebastian Vettel a Forma-1-től a fenntarthatóság terén, a négyszeres világbajnok szerint a sportágnak jobban ki kellene használnia a mérnökök tudását és a műszaki kapacitásokat annak érdekében, hogy környezetvédő és korszerűbb megoldásokkal álljanak elő az erőforrások terén.

Vettel határozottabb fellépést vár az F1-tőlForrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

A Forma-1-ben jelenleg 1,6 literes, V6-os turbómotorok dolgoznak hibrid rendszerrel kiegészítve, jövőre E10-es benzint kell majd tankolni, és a sportág a továbbiakban a bioüzemanyagok felé is lépést tesz, de középtávon várhatóan megtartják a jelenlegi motorformulát a rendkívül bonyolult és költségesen fejleszthető MGU-H egység nélkül. Vettel szerint ez nem jó irány.  

A jelenlegi szabályok szerintem nagyon izgalmasak, a motor szuperhatékony, de haszontalan.” „Például, ha két év múlva valaki utcai autót akar venni, akkor nem ilyen motorokkal kínálják majd, úgyhogy mi haszna ennek? Vannak dolgok, amiket az emberek emlegetnek, amikor a sportág jövőbeli szabályairól beszélnek, eltolódhatnak a dolgok relevánsabb irányba, és szerintem ez fontos a Forma-1-nek.

Vettel kijelentette, szerinte a Forma-1-nek lépnie kell a környezetbarát technológiák felé, és elismerte, „nem túl optimista” abban az esetben, ha ez nem történik meg. „Ha nem jönnek ilyen [fejlesztések], akkor szerintem a Forma-1 el fog tűnni, és talán helyes is.” Eljutottunk oda, hogy tudjuk, hibákat követtünk el, és nincs több időnk hibázni.”

Az Aston Martin versenyzőjét nem nyűgözte le, hogy a gyártók óriási befektetések árán a következő szezontól alkalmassá teszik a motorjaikat az E10-es benzin használatára, mert szerinte nincs semmi érdekes abban, ha olyan üzemanyagot használnak, ami már a kutakon is elérhető. Zsákutcának tartja azt is, hogy az F1 a szintetikus üzemanyagok helyett bioüzemanyagot használna.

A Mercedes 2017 óta nem tudja utcán is használhatóvá tenni az F1-es erőforrását az AMG One hiperautóbanForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arne Dedert

„Nem hiszem, hogy ez összhangban van azzal, hogy a Forma-1-nek élen kell járnia a technológiák terén – mondta az E10-ről. – Reagálunk, ahelyett, hogy proaktívak lennénk és irányt mutatnánk. A szintetikus üzemanyagok terén is megvan ugyanez a lehetőségünk, de attól félek, hogy reagálni fogunk a vezetés helyett, mert a motorfejlesztést 2022-től befagyasztják.”

Vettel attól tart, hogy a következő 5 évben nem lesz előrelépés az erőforrások terén, és hangsúlyozta, szerinte az elmúlt 10 évben olyan motorokra költöttek a gyártók, amelyek nem relevánsak az utcai autók szempontjából, bár arra nem tért ki, hogy manapság már lényegében csak hibrid hajtáslánccal lehet új utcai autókat vásárolni.

„A gyártók talán egy milliárd [dollárnál] is többet költöttek a motorok kifejlesztésére. Ezt a pénzt ismét meg lehet találni, és remélhetőleg a megfelelő célok szolgálatába állítani. Én nem tudom, mi a legjobb megoldás, de azt érzem, hogy most el kell kezdenünk foglalkozni ezzel ahelyett, hogy újabb öt évig tárgyalunk, és közben öt évig nem történik semmi.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK