Alonso nem büntette volna az őt kiütő Gasly-t, Schumachertől bocsánatot kért

Forma-1, Török Nagydíj, Fernando Alonso, Alpine, Pierre Gasly, Alpha Tauri
ISTANBUL, TURKEY - OCTOBER 10: Fernando Alonso of Alpine drives off track during Formula 1 Rolex Turkish Grand Prix 2021 in Istanbul, Turkey on October 10, 2021. The 16th race of the racing season is taking place at Intercity Istanbul Park on a 5.4-kilometer (3.4 miles) circuit with 58 laps. Serhat Cagdas / Anadolu Agency (Photo by Serhat Cagdas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Fernando Alonso nem lett volna ennyire szigorú a futamát tönkretevő Pierre Gasly-val, saját, Mick Schumacher kiütéséért kapott büntetését viszont jogosnak tartotta, és egy öleléssel kért bocsánatot a Haas újoncától.

Meglepő módon mind a 20 pilóta befejezte a végig esős körülmények között futott Török Nagydíjat, ami már csak annak tükrében is dicséretre méltó, hogy a versenyzők állórajttal kezdték meg az 58 körös versenyt a vizes pályán.

Ugyanakkor a futam elején nem voltunk messze két kieséstől sem, Fernando Alonso és Pierre Gasly ugyanis a rajt után, a kétszeres világbajnok és Mick Schumacher pedig a második körben ütközött össze. Az eredmény két büntetés és két-két büntetőpont lett, a felek azonban a verseny után a lehető legkultúráltabb módon álltak a történtekhez.

Alonso és Gasly ütközése Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Serhat Cagdas

A felügyelők az első kanyarban történt ütközésért előbb „túlnyomó részben" Gasly-t találták felelősnek, majd megváltoztatták az 5 másodperces büntetés indoklását, és „teljes mértékben" az Alpha Tauri francia pilótájára hárították a felelősséget.

Gasly az eset után a rádióban azt mondta, hogy "szendvicsbe" került Sergio Pérez és Alonso között, a felügyelők azonban úgy ítélték meg, hogy ez nem fedi a valóságot, és Gaslynak elég helye volt a Red Bull mellett ahhoz, hogy szűkebben forduljon, és helyet hagyjon a kívül kanyarodó Alonsónak.

„Még nem láttam a felvételt, de úgy éreztem, közel vagyok Sergióhoz és Fernandóhoz is, úgyhogy őszintén szólva nem volt több helyem.

– nyilatkozta a verseny után a francia. – Láttam, hogy Fernando ott van, ahogy Sergio is belül, próbáltam menni, ahová tudtam. Tudjuk, hogy nem mindig a legjobb, amikor ennyi autó jön össze. Most nem is jut eszembe hasonló eset. De ez van."

„Nem igazán tudom, hogy hová mehettem volna, de nehéz megítélni. Az első kanyarban voltunk, ahol nagy eséllyel történik valami. Nem akarok ilyen balesetbe keveredni, ami tönkreteheti a versenyemet, ezért próbáltam a két autó között maradni, de nem volt sok helyem."

Az ütközés Alonso és Gasly fedélzeti kamerájából

Sokan ezzel együtt nem értettek egyet a felügyelők ítéletével – amely kimondta, hogy az ütközés „elkerülhető" lett volna – mondván a rajt után történt, ilyen esetekben azonban elnézőbbnek kellene lennie a bíráknak. Michael Masi versenyigazgató ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy

pont az idei szezon előtt állapodtak meg a pilótákkal és csapatokkal történt egyeztetéseket követően abban, hogy egy kicsit „visszavesznek" az engedékenységből, és ha van egyértelmű felelős, akkor büntetni fognak.

„Ha egy pilóta teljes mértékben felelős egy balesetért, akkor az nagy valószínűséggel büntetést fog eredményezni – nyilatkozta Masi. – Ebben az esetben a felügyelők úgy döntöttek, hogy Pierre teljes mértékben felelős. Ha mindketten kellettek az ütközéshez, vagy ha két autónál több is belekeveredett, akkor első körös esetnél valószínűleg ennek nem lesz következménye, de ha világos, hogy két autó között történt, és az egyikük idézte elő, akkor büntetni fognak."

Masi azt is megerősítette, hogy a büntetés kiszabása azért is tartott ennyi ideig, mert a felügyelők minden kameraállásból megvizsgálták, hogy valóban lett-e volna elég helye Gaslynak a belső oldalon levő Péreztől, és végül úgy döntöttek, hogy igen.

Stroll fedélzeti kamerájából jól látszik, hogy Pérez és Gasly között bőven volt még hely Forrás: F1TV

Ami Alonsót illeti, a futam hevében a rádióban még lehülyézte Gasly-t, utólag viszont már nagyon megértő volt vele, a Canal+-nak pedig

egyenesen kijelentette, hogy szerinte a francia pilóta nem érdemelt büntetést, és versenybaleset volt, ami történt.

„Ilyen körülmények között mindig nehéz az első kanyar, a rajtnál mindannyian először találkoztunk egymással vizes pályán, az ilyen dolgok pedig előfordulnak. Sajnos ma velünk történt meg, amikor az első ötben voltunk. Ez frusztráló. Amikor nem vagyunk versenyképesek, unalmas futamunk van, amikor pedig azok vagyunk, megbolondul az időjárás és őrült dolgok történnek."

Alonso talán azért is volt elnézőbb, mert miután visszaesett a mezőnyben, a második körben ő is okozott egy balesetet, amikor a négyes kanyarban nekiment Mick Schumachernek, amiért ő is öt másodperces büntetést kapott.

Alonso a futam után egy ölelés kíséretében személyesen kért bocsánatot Schumachertől

„Sajnos összeértünk, megpördült, én büntetést kaptam, amit természetesen elfogadok – nyilatkozta az esetről a futamot végül a 16. helyen befejező kétszeres világbajnok. – Sajnálom, hogy összeütköztünk, mindez nyilván csak azért történt, mert a 14. helyen haladtam, nem is kellett volna abban a pozícióban lennem. Az idén a szerencse nagyon elkerül minket, ezrét azt hiszem, jövőre majd nagyon mellettünk lesz."