Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton Bottasnak adta a pole-trófeát, Verstappen nem érti a statisztikát

2021.10.10. 11:22

Vicces jelenetek zajlottak a Török Nagydíj időmérő edzésének első három helyezettje között a sajtótájékoztatón, miután egyikük sem volt tisztában vele, hogy Lewis Hamilton a hátrasorolása ellenére statisztikailag azért pole pozíciót ért-e el. Az egésznek az lett a vége, hogy a címvédő a csapattársának adta a Pirellitól kapott trófeát.

Lewis Hamiltonnal 2007 óta tartó Forma-1-es pályafutása során eddig csupán egyszer, a 2012-es Spanyol Nagydíjon fordult elő, hogy az időmérőn az első helyen végzett, mégsem ő rajtolt a pole pozícióból. Akkor nem maradt elég üzemanyag az autójában, ezért a mezőny végére száműzték őt, most pedig a motorcsere miatt kapott tíz rajthelyes büntetést.

Mivel legutóbb 9 éve történt vele ilyen, nem csoda, hogy a hétszeres világbajnok nem volt tisztában azzal, hogy most akkor a statisztikákban az ő neve mellé kerül-e a pole pozíció, vagy sem.

Hamilton, Bottas és Verstappen kedélyesen elbeszélgetett arról, hogy most akkor kié is lett a pole pozíció

Amikor Hamiltontól megkérdezték az időmérő utáni sajtótájékoztatón, hogy milyen érzés a leggyorsabbnak lenni, mégis elveszíteni a pole-t, ő visszakérdezett, hogy „attól még az én nevem mellé kerül a pole, nem? Nem? Á, a fenébe."

Ezután a következő párbeszéd zajlott le a teremben ülő első három helyezett között:

Bottas: Akkor én kapom a pole-t?
Hamilton: Akkor az övé lesz a pole.
Verstappen: Én egyszerűen nem értem ezt.
Bottas: Akkor oda kell adnod a gumit nekem.
Hamilton: Megkaphatod, amúgy sem tudom, hová kerülnek.
Verstappen: Lewisnak van egy pár tartalékban.
Bottas: Ugyanakkor nem gondolom, hogy ez fair.
Hamilton: Nem, semmi gond.
Bottas: Még akkor sem, ha ez volt a legjobb pole-om.
Verstappen: Lewis elindíthatja a saját gumigyárát.
Hamilton tartott a szavát, és a követező felirattal Bottasnak adta a trófeát: „Valtterinek! Élvezd a pole trófeámat! Egyébként szép kör volt"

Amellett, hogy megtudhattuk, Hamilton nem tartja számon a Pirelli által a pole pozíciót elérő pilótának ajándékozott miniabroncsok hollétét, a mostani eset is jól rávilágít arra, hogy olykor az F1-es statisztikák sem egyértelműek, és nemcsak az idei szezonban kipróbált sprintfutamok, hanem olykor a büntetések is torzíthatják azokat.

Így fordult elő például, hogy Michael Schumacher nem a Mercedes, hanem a Ferrari színeiben érte el utolsó pole pozícióját az F1-ben, mert bár a 2012-es Monacói Nagydíjon ő volt a leggyorsabb az időmérőn, a Spanyol Nagydíjról magával vitt büntetése miatt csak öt hellyel hátrébbról rajtolhatott. Schumacher utolsó F1-es pole-ja így a 2006-os Francia Nagydíjra datálódik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK