Társoldalunk:
Hírlevél

Baljós előjelek Hamiltonnak a futamra: pénteken még a Haashoz is nehezen került közel

2021.10.09. 16:40

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint inkább a megfelelő stratégia segíthet majd Lewis Hamiltonnak a felzárkózásban a vasárnapi Török Nagydíjon, miután még a mezőny leggyengébb autóját is nagyon nehéz követni az isztambuli pályán. Lando Norris ezzel szemben úgy véli, a hétszeres világbajnokot nem lehet majd feltartóztatni.

Lewis Hamilton az időmérő edzésen elért első helyével is csak a 11. helyről kezdheti meg a vasárnapi Török Nagydíjat, miután már pénteken biztossá vált, hogy motorcsere miatt hátrasorolásos büntetést kap. A hétszeres világbajnoknak tehát tíz versenyzőn kell átverekednie magát, ha nyerni akar, ám megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen ütemű lehet a felzárkózása.

Hamilton örülhetett, hisz mindent kihozott a lehetőségeiből - Galéria!Forrás: AFP/Umit Bektas

„A pozitívumokat kell néznünk, az autó nagyon gyors, Valtteri indulhat a pole-ból, a negatívum viszont az, hogy a büntetés nélkül kibérelhettük volna az első sort – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Sky Sportsnak. – Lewisnak nem lesz könnyű dolga, mivel az előle rajtolók Cunoda kivételével mind a közepes gumin kezdik majd a futamot. Nehéz lesz feljebb lépnie."

Wolffnak felvetették, hogy a Mercedesnek óriási a tempóelőnye a középmezőny autóihoz képest, ezért Hamiltonnak a negyedik-ötödik helyig simán előre kellene tudnia jönni. Remélem, hogy így lesz, de tegnap a hosszú etapok során egy Haas és egy Williams mögött is haladt, és nagyon nehéz volt akárcsak közel is kerülnie. Ezért úgy gondolom, inkább a stratégia segíthet holnap" – felelte a csapatfőnök.

Nehéz lehet a felzárkózás - Galéria!Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Onur Coban

A Hamilton büntetése után a hetedik helyről rajtoló Norris azonban úgy vélte, Hamilton már néhány kör után előtte lesz, a Sky Sports riporterének felvetésére pedig úgy válaszolt, hogy csak realista vagyok, nem fogok arról álmodozni, hogy előtte maradok, mert nem fogok."

Mindez annak tükrében meglepően lemondó kijelentés lehet a fiatal brittől, hogy a McLaren a Mercedes-motor miatt nagyon erős az egyenesekben, és Norrisnak az előző versenyen is sikerült maga mögött tartania Hamiltont az eső megérkezéséig.

Tavaly ezen a pályán a Mercedes világbajnoka ugyanakkor már megmutatta, hogy hátrébbról indulva is lehet nyerni, akkor a hatodik pozícióból rajtolt, ám elmondása szerint akkor sokat segített neki, hogy az első kanyar után már a harmadik helyen haladt.

„Ez a mostani nagyon más hétvége, más a pálya aszfaltja. Nem tudom, továbbra is egyedül a győzelem lebeg a szemem előtt, de nagyon nehéz lesz a tizenegyedik helyről. Ugyanakkor nem lehetetlen. Nem tudjuk, hogy milyen lesz az idő, egyszerűen csak minden erőnkkel támadnunk kell."

Hamilton a 11. helyről is a győzelmet célozza meg - Galéria!Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Onur Coban

„Meglátjuk, de mindig csak a következő lépéssel fogok foglalkozni. Hosszú verseny lesz.

Ha már korán több helyet javíthatok, az remek, de az első számú szempont az lesz, hogy kimaradjak a bajból, utána pedig egyesével szeretném megelőzni az előttem levőket."  

Hamilton egyébként Norris szavaira is reagált, és nem értett egyet azzal, hogy normál esetben néhány kör után már a négy hellyel előle induló McLaren előtt lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK