Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen úgy érzi, nehéz dolga lesz az első tízen kívülről induló Hamilton ellen

2021.10.09. 18:14

Hiába rajtol kilenc hellyel hátrébbról nála, Max Verstappen szerint így is nehezen fogja tudni feltartóztatni Lewis Hamiltont a Török Nagydíjon.

Hiába ment jól a harmadik szabadedzésen, a csalóka képet nyújtó utolsó gyakorlás után a Red Bull és Max Verstappen is visszazökkent a nyers valóságba a Török Nagydíj időmérőjén, amely a Mercedes fölényét és Valtteri Bottas rajtelsőségét hozta. A kvalifikációt megnyerő Lewis Hamilton a motorcserés büntetése miatt csak a 11. helyről rajtolhat vasárnap, de Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke gyors felzárkózásra számít tőle, Verstappen pedig egyenesen azt jósolja, hogy a hétszeres világbajnok így is előtte fog végezni.

Hamilton simán verte Verstappent - Galéria!Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Onur Coban

Az időmérőt a harmadik helyen záró holland pilóta aziránt sem bizakodó, hogy a rajtnál Bottas elé tud majd kerülni, a Red Bull versenytempója szerinte pedig nem lesz elég ahhoz sem, hogy a 11. helyről rohamozó Hamilton előtt végezzen.

„A fő problémám az, hogy a második helyről rajtolok, a rajtkocka pedig a belső oldalon van, ahol nagyon alacsony a tapadás a külső oldalhoz viszonyítva mind száraz, minden esős körülmények között – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Valószínűleg már ott veszíteni fogok, úgyhogy nem lesz ideális, és természetesen összességében lassabbak vagyunk hozzájuk képest. Arra számítok, hogy elég nehéz lesz harcolni velük holnap. Lewisnak persze nehezebb dolga lesz felzárkózni a mezőny elejére, de szerintem így is elég nehéz lesz magunk mögött tartani őket mind az időmérőn, mind a tegnapi hosszú etapokon mutatott tempójuk tükrében."

Verstappen még elmondta, hogy realistának kell maradniuk, és nem hiszi, hogy túl sok mindent tehetnek a tempójuk javításának érdekében, azt ugyanakkor elismerte, hogy nem tudni, mennyire lesz majd könnyű előzni a pályán, így Hamilton felzárkózása akár a vártnál lassabb is lehet.

Főnöke, Christian Horner sem kerget hiú ábrándokat Hamilton tempóját illetően, ő viszont reménykedik benne, hogy a pénteki második szabadedzésen látott hosszú etapos tempón azért sikerült javítaniuk. „A srácok jó felzárkózást vittek véghez az éjszaka folyamán. Voltak gondok, amiken dolgoznunk kell, és a teljes mérnöki csapat jó munkát végzett, hogy előrelépjünk. Remélhetőleg ez jobb formába hoz minket holnapra."

A Red Bullok ma sem voltak elég gyorsak - Galéria!Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Serhat Cagdas

„Nyilván a legjobb módja a legyőzésüknek, hogy előttük végzünk. A saját versenyünkre koncentrálunk és próbáljuk a lehető legtöbb pontot szerezni mindkét versenyzővel. Remélhetőleg közelebb lehetünk hozzájuk versenytempóban, mint az időmérőn. Egy körön nagyon gyorsak voltak, de hogy ez fenntartható-e a teljes futamon, az holnap kiderül."

Lewis talán az egész évben sehol nem volt ilyen gyors, mint ezen a pályán. A Mercedes jól működik itt, úgyhogy elég gyorsan fog felzárkózni. De nekünk csak magunkra kell koncentrálnunk, helyesen végrehajtani a stratégiát, és meglátjuk, hogy miként alakulnak a dolgok" – mondta Horner.

Ami a csak a hetedik helyet elérő, holnap a hatodik helyről rajtoló Sergio Pérezt illeti, a mexikói pilóta Horner elmondása szerint „nagyon csalódott volt, mert a kopott gumin futott ideje jó volt, ahogy a közepes gumin elért Q2-es ideje is. Az utolsó új szettjén futott köre azonban nem jött össze, túl nagy alulkormányzottsággal küzdött. Meg kell értenünk ezt, de a holnapi stratégiájával remélhetőleg előreléphet."

Pérez hibája a Q2-ben - Galéria!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az egyetlen új megmaradt szett gumiján a Q3-ban javítani nem tudó mexikói szerint „nem volt ideális, hogy a Q1-ben egy extra lágy szettet elhasználtunk, az igazán hátráltatott minket ma, mert a Q3-ban csak egy új szettünk maradt, amivel végül nem javultunk ahhoz a használt szetthez képest, amit az első Q1-es etap során használtunk. Nagyon szemcsésedett az új gumi, alulkormányzottá vált az autó és leszaladtam a pályáról, így nem tudtam mért kört megtenni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK