Pérez nem dobja el az idei évet, a Red Bullnak borzasztóan kellenének tőle az eredmények

Forma-1, Sergio Pérez, Török Nagydíj 2021, péntek
Red Bull's Mexican driver Sergio Perez arrives to the paddock of the Intercity Istanbul Park in Istanbul on October 8, 2021. - The Formula One Grand Prix of Turkey will take place on October 10, 2021 at Intercity Istanbul Park. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Sergio Pérez küszködése csak nem akar véget érni, miközben vészesen közeledik a szezon vége, és a lehetőségek arra, hogy a mexikói pilóta elkezdje szállítani a jó eredményeket. Ő azonban nem adja fel.

Lassan a célegyenesére fordul az idei Forma-1-es világbajnoki szezon, hiszen a 22-ből már csak 7 verseny van hátra. Az egyéni világbajnoki címért csatázó Lewis Hamiltont és Max Verstappent gyakorlatilag semmi nem választja el egymástól, és könnyen lehet, hogy az utolsó versenyig kell várni arra, hogy kiderüljön, melyiküké lesz az év végi elsőség.

A Mercedes ugyanakkor 33 ponttal vezet a konstruktőri értékelésben a Red Bull előtt, és ha növelni tudja az előnyét, akkor hamarosan már jókora adag szerencse is kellene az energiaitalos istállónak ahhoz, hogy utolérje a címvédőt. A Red Bullnak a felzárkózáshoz pedig hatalmas szüksége lenne arra, hogy Sergio Pérez végre elkezdjen sok pontot szerezni.

Péreznek össze kell kapnia magát, méghozzá gyorsan Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A csapathoz az idei évtől csatlakozó, korábban 2022 végéig szerződést hosszabbító mexikói pilóta 120 pontjával kevesebb mint feleannyi egységet gyűjtött eddig az idén, mint csapattársa, és ami ennél is aggasztóbb, hogy

a júliusi Brit Nagydíj óta mindössze 16 pontot szerzett.

Ez ugyanannyi, mint amennyit George Russell gyűjtött a Williamsszel, és éppen csak negyedannyi, mint a Mercedes második számú autóját vezető Valtteri Bottas termése.

Persze nem mindig Pérezen múlt, hogy nem jött össze a jó eredmény – a Hungaroringen például kiütötték a rajtnál – de azért sokszor bőven benne volt abban, hogy rosszul szerepelt. Silverstone-ban összetörte az autót a sprintfutamon, Spában már a rajtrácsra menet a falnak ment az esőben, Zandvoortban kiesett a Q1-ben, Monzában pedig pályaelhagyás miatt a harmadikról visszacsúszott az ötödik helyre.

Akárhogy is, a Red Bullnak mind Verstappen és Hamilton csatájának viszonylatában, mind a konstruktőri értékelésben óriási hátrányt jelent Pérez rossz szereplése, Christian Horner csapatfőnök pedig nem is tagadta ezt.

– nyilatkozta a brit szakember Isztambulban.

Verstappennek is kéne egy hátvéd, hiszen a legtöbbször egyedül száll szembe a Mercedesekkel Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

„Az utóbbi két versenyen dobogón lehetett volna. Monzában ott volt a pályaelhagyás, Szocsiban rossz volt a kerékcseréje, majd rossznak bizonyult a gumiválasztásunk is. Úgyhogy alakulhattak volna másként is a dolgok a számára, de biztos vagyok benne, hogy a hátralevő hét versenyen már rendben lesznek" – tekintett előre a csapatfőnök.

Pérez bevallottan azzal küzd, amivel elődei, Alex Albon és Pierre Gasly is szenvedtek, azaz hogy nagyon eltérő a vezetési stílusa Verstappenétől, és nehezen szabja magára a holland pilóta szájíze szerint fejlesztett kocsit. A jövőre érkező, teljesen más autókkal várhatóan könnyebb dolga lesz, az Autosport kérdésére a Török Nagydíjon azonban elmondta,

nem a centit vágja, hogy csak valahogy letudja az idei évet.

„Nem, egyáltalán nem, addig még sok van. Voltam már ilyen helyzetben, és kétségem sincs afelől, hogy meg fogom fordítani. Vannak még hátra versenyek és bármelyik hétvégén változhat a helyzet, úgyhogy nem, egyáltalán nem. Várom a hátralevő futamokat, nagy harcban vagyunk a konstruktőri bajnokságban, és bármelyik hétvégén fordulhat a kocka."

Még mindig nem barátkozott össze a Red Bull RB16B-vel, és kérdés, hogy valaha össze fog-e Forrás: Charles Coates / LAT Images/Motorsport Images/Charles Coates

A mexikói pilóta úgy érzi, azért az elmúlt versenyeken is sikerült fejlődnie, még ha ez az eredményein nem is látszik. „Szerintem a tempóm elég sokat javult az elmúlt néhány versenyhétvégén. Csak biztosra kell mennünk, hogy a kirakós utolsó darabja is a helyére kerüljön, hogy így jöjjenek az eredmények. Már korábban is megcsináltuk, és biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog. Abszolút hiszek a csapatban, és még hosszú az út a szezon végéig."