Vágólapra másolva!
Még egy ötszörös Le Mans-győztes autóversenyző pályafutásából sem maradhat ki az, ha részt vesz Sebastian Vettel megbüntetésében, és ez a négyszeres világbajnok egyik futamgyőzelmébe kerül. Emanuele Pirro felidézte a botrányos ügyet, de a kellemetlen élmények ellenére sem neheztel a német pilótára.

A 2019-es F1-es szezon egyik, ha nem a legnagyobb botránya alakult ki a Kanadai Nagydíj során, amelyen Sebastian Vettel hajtott át elsőként a célvonalon, de nem sokkal a leintés előtt 5 másodperces büntetést kapott, így a dobogó legfelső fokára végül Lewis Hamilton állhatott fel. Vettel egy pályaelhagyás után a falhoz szorította ellenfelét, szerinte csak próbálta visszanyerni az uralmát az autója fölött, a sportfelügyelők viszont úgy vélték, hogy akadályozta a Mercedes pilótáját.

Vettel világosan jelezte, hogy nem ért egyet a döntéssel Forrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Istitene

Vettel már a csapatrádión feldúltan jelezte, hogy nem ért egyet a döntéssel, a parc fermében megcserélte az 1. és a 2. helyezett versenyző helyét jelző táblákat és a nyilatkozataiban is bírálta a helyzetet, de arra nagyon ügyelt, hogy a sportfelügyelőket ne sértse meg, elsősorban

azt kifogásolta, hogy a döntéshozóknak nincs mérlegelési lehetőségük, egy jogi procedúrát kell követniük.

A rutinos szakemberekből álló sportfelügyelői testületben a versenyzők szemszögét a korábbi ötszörös Le Mans-győztes Emanuele Pirro képviselte, aki később elárulta, fenyegetéseket is kapott Vettel megbüntetése után és bő két évvel később is kiáll amellett, hogy helyes döntést hoztak. Erről a Beyond the Grid podcastban beszélt.

„Bizonyos szempontból megváltoztatta az életemet és a látásmódomat is, a közösségi médiához fűződő viszonyom már teljesen más – mondta Pirro. – Már jobban megérint, ha panaszkodni látom az embereket. Úgy gondolom,

„A közösségi média sok embernek eszközt ad ahhoz, hogy kifejezzék a frusztrációjukat, sajnos anélkül, hogy rendelkeznének a szükséges tudással ahhoz, hogy elemezzenek bizonyos dolgokat” – jelentette ki.

Emmanuele Pirro Forrás: Harald Steiner // GEPA pictures/Red Bull Content Pool

Vettel büntetése kapcsán „nagyon kellemetlennek” érezte a helyzetet, „de ennél is inkább a sértéseket, amiket kaptam, pedig kézenfekvő volt – utalt a versenyszituációra és a döntésre. – Az emberek egyszerűen nem értették meg, és végtére is, az egész Forma-1 vesztett, mert a világ nagy része rossz tapasztalatot szerzett, mivel rosszul értelmezték. Ez nagyon fájt nekem, mert imádom ezt a sportágat.”

„Szerintem az egész világ Sebastian Vettel győzelmét akarta látni, mert nehéz időszakot élt és ez csodálatos történet lett volna. Ha viszont gólt rúgnak, de az les, akkor annak lesnek kell lennie. Valakinek döntenie kell, hogy a sport fair maradjon.”

A műsorvezető kérdésére Pirro egyetértett azzal, hogy Vettel sem könnyített a helyzeten azzal, hogy átrakta a táblákat, de az olasz szakember megértette a német pilóta viselkedését és ettől függetlenül méltatta a négyszeres világbajnokot. Elmondta, felmerült, hogy személyesen tisztázzák az ügyet, ez végül nem történt meg, de hozzátette:

„A következő versenyen a paddockban sétáltam és megveregette a vállamat. Úgy gondolom, Sebastian nagyszerű srác, de a pillanat hevében úgy érezte, hogy megfosztották [a győzelemtől]. Ami rendben van. Még velem is előfordult, hogy volt egy alkalom, amikor majdnem abbahagytam a versenyzést, még túraautókkal, a ’90-es években.”

Az ominózus pillanat Forrás: Daimler AG/LAT Images

„Megbüntettek valamiért, amit nagyon sportszerűtlennek tartottam, és az erős igazságérzetem miatt többé nem tudtam magam elképzelni a sportágban. Nagyon közel álltam ahhoz, hogy abbahagyjam, nagyon megsebzett. Megnyertem a bajnokságot, a versenyhelyzet szempontjából egyáltalán nem számított, és visszagondolva, idióta voltam. Az én hibám volt, és ezt a történetet néha megosztom olyan emberekkel, akik büntetést kapnak, mert néhányan vannak, akik próbálnak okosan gondolkodni, és elfogadják, ha bűnösök, de mások – ami szerintem Seb esetére is igaz – talán visszatekintve, egy kávé mellett már másként látnák a dolgokat. Biztos vagyok abban, hogy akkor úgy érezte, ellopták tőle a győzelmet, és ez volt a reakciója, de ez rendben van.”