Társoldalunk:

A Honda megerősítette, kitart a Red Bull motorprogramja mellett

2021.10.07. 21:11

A Honda és a Red Bull bejelentette a további együttműködésük részleteit, a világbajnoki címért küzdő istálló jövőre még számíthat a japán gyártó támogatására, a szakembereikre tovább is.

Az eredeti tervek szerint a hétvégén a Török Nagydíj helyett Szuzukában versenyezne az F1 mezőnye, ennek apropóján a Red Bull a Honda előtt tiszteleg a fehérre fényezett autóival és a gyártó, valamint a versenyistálló bejelentette a további együttműködésük részleteit is.

Folytatódik a Red Bull-Honda együttműködés, csak máshogyForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Ez azért vált szükségessé, mert a Honda az év végén elhagyja a mezőnyt, viszont a Red Bull nem akart ismét egy gyártó ügyfele lenni, ezért önálló motorgyárat hoznak létre, és a Honda támogatásával tovább használják a meglévő, a 2022-es szezonra aktualizált erőforrásokat.

Ennek részeként a Honda megerősítette, hogy a Red Bull Powertrains megszerezte a jogot, hogy az F1-es erőforrással kapcsolatos szellemi jogokat a továbbiakban is használhassa. A japán gyártó 2022-ben még összeszereli az erőforrásokat a Red Bull részére és Japánból segíti az üzemeltetést, valamint helyszíni szakembereket is biztosít.

A 2023-as szezontól már a Red Bull Powertrains feladata lesz a Red Bull Racingnek és az Alpha Taurinak szállított erőforrások gyártása és szervizelése. Ebben a Milton Keynesben dolgozó Honda Racing Development UK munkatársai is közreműködnek, ők a továbbiakban a Red Bull Powertrains munkavállalói lesznek.  

A motorok mellett a felek a pilótaképzés terén is együttműködnek, a Red Bull Junior Team és a Honda Formula Dream Project a továbbiakban közösen népszerűsíti a motorsportokat Japánban azzal a céllal, hogy Cunoda Juki után még több japán versenyző kerüljön be a Forma-1-be. A két cég más motorsportok terén is együtt fog működni, de erről nem közöltek részleteket.

Új üzem épül a Red Bull PowertrainsnekForrás: Red Bull Racing

A Honda F1-es programjának maradványa a motorversenyeken is résztvevő Honda Racing Corporationhöz (HRC) kerül, ez a szervezet látja majd el a Red Bull technikai támogatását a versenypályákon a 2022-es szezon során.

„A Red Bull és a Honda együttműködése óriási sikereket hozott és bár a kapcsolatunk a Forma-1-ben megváltozik, egyikük sem akarja lezárni ezt a történetet. Örülünk, hogy az ambiciózus és izgalmas Red Bull Powertrains projektet a Honda erősen támogatja 2022-ben technikai és operatív szempontokból, ez elősegíti, hogy zökkenőmentes legyen az átmenet” – nyilatkozta Christian Horner, a Red Bull Racing és a Red Bull Powertrains ügyvezetője.  

„Ugyanilyen izgalmas, hogy az együttműködésünk kiterjed különféle motorsport tevékenységekre, a pilótaneveléstől más versenykategóriákig, sőt, még a tágabb sportvilágra is. A Honda Forma-1-es utazásának ez a szakasza véget ér, de közösen új és lenyűgöző kalandba vágunk” – tette hozzá a brit szakember.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK