Vágólapra másolva!
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem zárta ki, hogy motort cserélnek a világbajnoki pontversenyt vezető Lewis Hamilton autójában, ami a mezőny végére száműzné a brit pilótát.

Újabb fordulat jöhet az idei F1-es világbajnokságban, ezúttal a pontversen éllovasa, Lewis Hamilton kaphat büntetést azért, mert a Mercedes az ő autójába is beszerelheti az idei negyedik erőforrást, ami automatikusan azt jelenti, hogy a brit pilóta csak a mezőny végéről kezdhetné a Török Nagydíjat.

Idő kérdése, hogy Hamilton is büntetést kap? Forrás: Daimler AG/Sebastian Kawka for Mercedes-Benz Grand Prix ltd.

A Mercedes képviselői az elmúlt hetek során egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek azzal kapcsolatban, hogy szükség van-e Hamilton autójában is egy kvótán felüli motorra, de az ügyfélcsapatoknál és Valtteri Bottas esetében történt erőforrás-cserék arra utalnak, hogy

a hétszeres világbajnok kapcsán is elkerülhetetlen lesz a büntetéssel járó művelet.

Erre sokan az Olasz Nagydíjat tartották kézenfekvőnek, Bottas a mezőny végéről fel is jött a dobogóra, a Red Bull végül az Orosz Nagydíjon cserélt motort Max Verstappen autójában, és a taktika kifizetődött, hiszen szerencsével, de feljött a 2. helyre úgy, hogy a büntetés nélkül sem lett volna esélyes arra, hogy legyőzze Hamiltont Szocsiban.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Sky Sports News műsorában elmondta, megvan a „lehetőség” arra, hogy Hamilton autójában már Isztambulban motort cserélnek, de figyelmeztetett, még nem döntötték el, hogy „mikor és hogyan” végzik el a műveletet. Az osztrák üzletember kijelentette,

nem fognak kiesést kockáztatni a büntetés elkerülése érdekében.

„Az a legfontosabb, hogy ne essünk ki műszaki hiba miatt – szögezte le. – A kilengéseket lehet kezelni, szerintem az rendben van, ha az ember a 2-3. helyen ér célba, hiszen hosszú lesz ez a bajnokság. Ha viszont nem érünk célba… Úgyhogy, figyeljük a motorok paramétereit, hogy ne küszködjünk megbízhatósági problémákkal.”

Wolff nem akarja, hogy Hamilton kiessen Forrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy Hamiltonnak hátrányból kellene felzárkóznia Isztambulban: tavaly a mezőny sűrűjéből a futam második felében tört előre és biztosította be hetedik világbajnoki címét, és 2006-ban a GP2-ben is az egyik legemlékezetesebb teljesítményét nyújtotta. „Lewis óriási volt eddig ott, de egyszerre egy versennyel kell foglalkoznunk. Nagyon nehéz dolgunk van, az autók rendkívül közel vannak egymáshoz, kíváncsi vagyok, miként alakul majd a szezon” – mondta Wolff.