Vágólapra másolva!
A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton nyíltan beszélt az ő és idei nagy riválisa, Max Verstappen kapcsolatáról. A Mercedes versenyzője kifejtette véleményét riválisa agresszív stílusáról és arról is, mit szólna hozzá, ha az F1 történetében már több alkalommal előforduló vitatható ütközéssel dőlne el az idei világbajnoki cím.

Lewis Hamilton és Max Verstappen alighanem az idei szezonból hátralevő hét versenyen is ádáz csatát folytat majd a világbajnoki címért, és jó eséllyel csak a decemberi abu-dzabi szezonzárón fog kiderülni, hogy melyikük szerzi meg azt. A két pilóta az idén küzd meg először egymással az év végi elsőségért, lévén a hollandnak korábban nem volt olyan autója, amellyel rendszeresen felvehette volna a versenyt Hamiltonnal.

Ez pedig azt eredményezte, hogy minden korábbinál intenzívebb a rivalizálás kettejük között, ami kétszer már ütközésbe torkollt, és rendszerint nemcsak a pályán, hanem azon kívül is zajlik. A hétszeres világbajnok ugyanakkor igyekszik normális viszonyban maradni Verstappennel és megőrizni a kettejük között levő tiszteletet.

Többször előforudlt már az idén, hogy Hamilton inkább engedett Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Bryn Lennon

Hamilton és Verstappen kőkemény párharca már a szezon első versenyén elkezdődött, és számos olyan pillanatot hozott azóta, amely jól jellemzi, mennyire kiélezett köztük a küzdelem. Ennek két csúcspontja természetesen a Silverstone-ban és a Monzában történt ütközés volt, de ezen kívül is számos alkalommal kerültek egymáshoz közel, Imolában és Barcelonában Verstappen a rajt után szó szerint lekergette a Mercedes versenyzőjét a pályáról, Portugáliában pedig Hamilton volt vele nagyon kemény, amikor a verseny közben megelőzte őt.

Tulajdonképpen a monzai futamon fordult elő először, hogy Hamilton nem engedett (a rajt után azért megint ő volt az, aki inkább áthajtott a bukótéren, hogy elkerülje az ütközést), ennek pedig szezonbeli második ütközésük lett az eredménye.

Úgy gondolkodtam, hogy »ha túlélem ezt a kanyart, akkor más módon fogok megküzdeni vele, közel maradok, kihasználom a stratégiát meg ilyenek.« Ez a tapasztalattal jön, és őszintén remélem, hogy a szezon végén kifizetődik majd, de természetesen meg kell találni a megfelelő egyensúlyt. Én is ezt próbálom tenni" – magyarázta az ilyen csatákhoz való hozzáállását az ESPN-nek nyilatkozva.

Az Olasz Nagydíj rajtja után Verstappen volt kemény, később azonban Hamilton visszaadta a kölcsönt Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Verstappen természetesen nem most kezdett el ilyen kemény stílusban versenyezni, így aztán Hamiltonnak sem lehet meglepetés a holland pilóta hozzáállása, de mint mondja, nem is Verstappen az első ellenfele, aki ennyire könyörtelen.

Többek között 2007-ben, Fernando Alonso csapattársaként is megtapasztalta már ezt.

„Max nem az első ilyen ellenfelem. Mindig is célkereszt volt a hátamon, mivel fiatal korom óta az élen vagyok. Már a Forma-1-be kerülés előtt is sok éven át az egyes rajtszám volt az autómon. Ott volt Alonso, aki szintén soha nem adta fel. Sok olyan pilóta ellen versenyeztem, aki így működnek. Néhányuk okosabb a többieknél, de tudom, hogy ez egy maraton és nem sprint.

– mondta Hamilton, majd leszögezte, hogy szeretné, ha mindketten ép bőrrel úsznák meg a csatáikat. – A legfontosabb azt hiszem az, hogy biztonságban maradjunk, mert végtére is az izgalom és a bajnoki csata után azt akarjuk látni, hogy az emberek hazamennek a családjukhoz és együtt töltik a telet."

Verstappen nem hívta fel őt

Kívülről sokszor nehéz megítélni, hogy az ehhez hasonló intenzív párharcokban a két fél milyen viszonyt ápol egymással, hiszen ha csak a nyilatkozataikat halljuk vagy olvassuk, sokszor azt hihetnénk, hogy ki nem állhatják egymást. Hamilton és Verstappen esetében – legalábbis előbbi részéről – azonban nincs szó ilyesmiről.

„Nem érzem úgy, hogy megváltozott volna [a kapcsolatunk]. Nehéz, mert amikor ellenséges helyzetekben kerülsz kapcsolatba emberekkel, akkor bizonyos módon viselkednek veled, majd amikor nem vagy ott, már másmilyenek. Amikor én és Max találkozunk a verseny után, mindig próbáltam tiszteletteljes lenni, akár előttem, akár mögöttem végzett.

Ő is ismerteti az álláspontját és én is az enyémet."

Nem utálkoznak Forrás: Getty Images/Motorsport Images/Andy Hone

A Brit Nagydíj első körében történt baleset után úgy tűnt, hogy az addig kiegyensúlyozott viszony menthetetlenül megromlott, hiszen Verstappen és a Red Bull is élesen kritizálta a futamot megnyerő világbajnokot, mondván úgy ünnepeltette magát, hogy a holland pilóta közben kórházban volt. Hamilton erről azonban akkor nem tudott, később pedig fel is hívta telefonon ellenfelét, noha mindkettejük elmondása alapján ez mit sem változtatott azon, hogy kit tartottak felelősnek az ütközésért.

A felügyelők akkor Hamiltont látták annak és meg is büntették, a monzai koccanás után pedig Verstappennel tették ugyanezt. Ezúttal a holland pilótát kritizálták sokan azért, mert nem ment oda riválisához, akinek a fejét megütötte a Red Bull kereke.

A hétszeres világbajnok elárulta, hogy ő nem kapott telefonhívást, majd hozzátette, hogy ennyi idősen még ő sem lett volna képes felhívni a másikat.

„Nem, nem beszéltünk, nem hallottam felőle. A silverstone-i ütközés után természetesen felhívtam, de nem hiszem, hogy... ez versenyzés, és továbblépünk – nyilatkozta még az Orosz Nagydíj előtt. – Tudom, hogy valószínűleg tanulni fog az esetből, ahogyan én is. Nem számíthatok arra, hogy megváltoznak a dolgok, úgyhogy a folytatásban egyszerűen csak megpróbálok jobban alkalmazkodni, mert ez minden, amire ráhatásom van."

Verstappen elsétált a monzai ütközésük után, majd később elmondta, látta, hogy Hamiltonnak nincs baja, hiszen éppen azon volt, hogy valahogy folytassa a versenyt Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Felhívtam őt Silverstone után, és nem akarom őt pátyolgatni, de sokkal idősebb vagyok, ezért fontosnak éreztem felhívni őt és megtörni a jeget. 25 éves koromban nem lettem volna erre képes. Nem viseltetek ellenségesen az irányába. Hatalmas tehetségnek tartom őt és élvezem a versenyzést ellene. Hogy mindennel egyetértek-e, amit csinál? Ez még csak nem is számít. Ami számít, hogy ő mit tesz és hogy tanulni fog belőle. Nekem csak arra van ráhatásom, hogy én mit csinálok és hogyan kezelem a dolgokat."

Nem akar Senna vagy Schumacher lenni

Hamilton szerint „bármi is történjék a szezon végén, kezet fogunk rázni és jövőre ismét visszatérünk, hogy újra összecsapjunk", azaz akárhogy is alakul a hátralevő hét verseny, igyekszik normális viszonyban maradni Verstappennel.

A monzai ütközés után többen, köztük a Mercedes csapatfőnöke is kifejezte abbéli reményét, hogy a világbajnoki cím nem egy ütközéssel fog eldőlni, hiszen a múltban ilyesmire többször láttunk már példát. Ayrton Senna 1990-ben például úgy nyert, hogy az utolsó versenyen előre közölte, ki fogja lökni Alain Prostot, és így is tett, de Michael Schumachernek is van egy hasonlóan vitatott körülmények között megszerzett vb-címe 1994-ből, amikor Damon Hill-lel ütközött össze Adelaide-ben, majd lett világbajnok, miután mindketten kiestek.

A sportág és a helyzettől függően Verstappen vagy Hamilton megítélésének aligha tenne jót, ha az idei vb-cím is hasonló módon dőlne el, utóbbi pedig elmondása szerint azon van, hogy ne is történjen ilyen.

Hamilton nem akarja, hogy egy ütközés döntsön Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Még csak kérdés sincs ezzel kapcsolatban, mert soha nem akarnék így nyerni.

– jelentette ki a hétszeres világbajnok. – Imádom a versenyzést, imádok a bajnoki címért küzdeni és természetesen végső soron ezért dolgozom, ezért nem mondhatom, hogy nem leszek csalódott, ha nem érem el, amit próbálok elérni azokkal, akikkel együtt próbálom. De nem felejthetem el a pozitív dolgokat, amik történtek. Rengeteg pozitívumot lehet elraktározni ebből az évből, és remélhetőleg lesz is még mit. Elképesztő egy év volt."