A foci-vb miatt megkurtított szezon, és még több sprintfutam jön jövőre az F1-ben

Forma-1, Olasz Nagydíj, Monza, sprintkvalifikáció, rajt
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas drives ahead of Red Bull's Dutch driver Max Verstappen and the pack during the sprint session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza, on September 11, 2021, ahead of the Italian Formula One Grand Prix. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Rekordszámú verseny még jobban összesűrítve, több sprintfutammal. Ez várható a 2022-es Forma-1-es szezontól Stefano Domenicali, a sportág elnök-vezérigazgatójának szavai alapján.

Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója több fontos részletet is elárult a jövő évi szezonnal kapcsolatban. Az olasz szakembertől megtudhattuk, hogy a 2022-es idény – bár minden korábbinál több versenyből áll majd – időtartamra mégis rövidebb lesz az idei szezonnál, az idén kipróbált sprintfutamból viszont több lesz benne.

Jövőre egy hónappal előbb lesz vége az idénynek Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Hamad I Mohammed

Domenicali a Sky Sports News-nak nyilatkozva nem akart részletekbe menni a jövő évi versenynaptárral kapcsolatban, mondván október 15-e előtt nem hozzák nyilvánosságra a pontos menetrendet, de elmondta, hogy rekordot jelentp 23 futamra számít (eredetileg már az idén is ennyi lett volna), és „természetesen nagyon is tiszteletben fogjuk tartani a különböző kormányok Covid-szabályozásait, de a célunk, hogy az F1 a remény jelét mutathatja és visszatérhet a normalitáshoz."

Az F1 vezetője „jó ritmusú" versenynaptárt szeretne, amelynél logisztikai megfontolásokat is figyelembe kell venni. A 2022-es idény – akárcsak az idei – vélhetően Bahreinben indul majd és Abu-Dzabiban ér véget,

az idei, december 12-ére kitűzött szezonzáró azonban a decemberben zajló katari labdarúgó-világbajnokság miatt jóval előbbre, november közepére kerül.

Időtartamában ilyen rövid szezonra 2010 óta nem volt példa, ám akkor 23 helyett csak 19 versenyt rendeztek, az utolsó, Abu-dzabi Nagydíjat november 14-én.

„Azt elmondhatom anélkül, hogy túl sokat elárulnék, hogy a következő szezon március közepétől november közepéig fog tartani" – jelentette ki Domenciali, aki arról is beszélt, hogy az idén Silverstone-ban debütáló sprintfutam jövőre még nagyobb számban jelen lesz.

A monzai sprintfutam igencsak eseménytelen volt, de az F1 a nézettségi adatok alapján nagy sikerként könyveli el Forrás: AFP/Miguel Medina

Míg 2021-ben csak Silverstone-ban, Monzában, és várhatóan Interlagosban rendeznek sprintversenyt a szombati időmérő helyett, addig

jövőre már 7-8 helyszínen a rendhagyó menetrendet követhetik.

„Az év elején azt mondtuk, hogy az idén három próba lesz, hogy biztosítsuk, jók a terveink a jövőre nézve. A vélemények döntő többsége pedig nagyon pozitív volt. A promóterek nagyon örülnek, mert van valami új és fontos esemény pénteken, szombaton és vasárnap egyaránt" – utalta arra Domenciali, hogy a hagyományos időmérő péntekre helyezésével minden nap van valamilyen tétre menő esemény a pályán.

„Nagyszerű tervünk van a következő évre, amelyben azokat a pontokat is fontolóra vesszük, amelyeket azok emeltek ki, akik nem rajonganak ezért a formátumért – utalt a különböző kritikákra. – Összességében azonban elképesztően nagy siker volt.

Domenicali azt szeretné, hogy mindenkinek jó legyen Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Domenicali elmondta, hogy „sok mindent kell végiggondolni", hiszen különböző javaslatok merültek fel a sprintversenyekkel kapcsolatban a fordított rajtrács ötletétől kezdve a rövidített futamok külön eseményként kezeléséig. „Minden részvényest be fogunk vonni a párbeszédbe, ahogy a közvetítőtársaságokat, versenyzőket, csapatokat, promótereket és szurkolókat is. Nem fogjuk elfelejteni, hogy a mi szerepük meghozni a helyes döntést és mindenkinek az álláspontját figyelembe venni."