Társoldalunk:
Hírlevél

A foci-vb miatt megkurtított szezon, és még több sprintfutam jön jövőre az F1-ben

2021.10.04. 12:03

Rekordszámú verseny még jobban összesűrítve, több sprintfutammal. Ez várható a 2022-es Forma-1-es szezontól Stefano Domenicali, a sportág elnök-vezérigazgatójának szavai alapján.

Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója több fontos részletet is elárult a jövő évi szezonnal kapcsolatban. Az olasz szakembertől megtudhattuk, hogy a 2022-es idény – bár minden korábbinál több versenyből áll majd – időtartamra mégis rövidebb lesz az idei szezonnál, az idén kipróbált sprintfutamból viszont több lesz benne.

Jövőre egy hónappal előbb lesz vége az idénynekForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Hamad I Mohammed

Domenicali a Sky Sports News-nak nyilatkozva nem akart részletekbe menni a jövő évi versenynaptárral kapcsolatban, mondván október 15-e előtt nem hozzák nyilvánosságra a pontos menetrendet, de elmondta, hogy rekordot jelentp 23 futamra számít (eredetileg már az idén is ennyi lett volna), és „természetesen nagyon is tiszteletben fogjuk tartani a különböző kormányok Covid-szabályozásait, de a célunk, hogy az F1 a remény jelét mutathatja és visszatérhet a normalitáshoz."

Az F1 vezetője „jó ritmusú" versenynaptárt szeretne, amelynél logisztikai megfontolásokat is figyelembe kell venni. A 2022-es idény – akárcsak az idei – vélhetően Bahreinben indul majd és Abu-Dzabiban ér véget,

az idei, december 12-ére kitűzött szezonzáró azonban a decemberben zajló katari labdarúgó-világbajnokság miatt jóval előbbre, november közepére kerül.

Időtartamában ilyen rövid szezonra 2010 óta nem volt példa, ám akkor 23 helyett csak 19 versenyt rendeztek, az utolsó, Abu-dzabi Nagydíjat november 14-én.

„Azt elmondhatom anélkül, hogy túl sokat elárulnék, hogy a következő szezon március közepétől november közepéig fog tartani" – jelentette ki Domenciali, aki arról is beszélt, hogy az idén Silverstone-ban debütáló sprintfutam jövőre még nagyobb számban jelen lesz.

A monzai sprintfutam igencsak eseménytelen volt, de az F1 a nézettségi adatok alapján nagy sikerként könyveli elForrás: AFP/Miguel Medina

Míg 2021-ben csak Silverstone-ban, Monzában, és várhatóan Interlagosban rendeznek sprintversenyt a szombati időmérő helyett, addig jövőre már 7-8 helyszínen a rendhagyó menetrendet követhetik. „Az év elején azt mondtuk, hogy az idén három próba lesz, hogy biztosítsuk, jók a terveink a jövőre nézve. A vélemények döntő többsége pedig nagyon pozitív volt. A promóterek nagyon örülnek, mert van valami új és fontos esemény pénteken, szombaton és vasárnap egyaránt" – utalta arra Domenciali, hogy a hagyományos időmérő péntekre helyezésével minden nap van valamilyen tétre menő esemény a pályán.

„Nagyszerű tervünk van a következő évre, amelyben azokat a pontokat is fontolóra vesszük, amelyeket azok emeltek ki, akik nem rajonganak ezért a formátumért – utalt a különböző kritikákra. – Összességében azonban elképesztően nagy siker volt. Nem fogjuk mindenhol alkalmazni, meg akarjuk tartani a versenyek többé-kevésbé egyharmadára, és össze akarjuk kötni azzal, hogy bizonyos módon másképp jutalmazzuk ezeket a futamokat."

Domenicali azt szeretné, hogy mindenkinek jó legyenForrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Domenicali elmondta, hogy „sok mindent kell végiggondolni", hiszen különböző javaslatok merültek fel a sprintversenyekkel kapcsolatban a fordított rajtrács ötletétől kezdve a rövidített futamok külön eseményként kezeléséig. „Minden részvényest be fogunk vonni a párbeszédbe, ahogy a közvetítőtársaságokat, versenyzőket, csapatokat, promótereket és szurkolókat is. Nem fogjuk elfelejteni, hogy a mi szerepük meghozni a helyes döntést és mindenkinek az álláspontját figyelembe venni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK