Társoldalunk:
Hírlevél

Hill: A Schumacher-film megmutatta, hogy milyen nyomás nehezedett rá

2021.10.03. 10:09

Egykori ellenfele, Damon Hill kiemelte, hogy óriási nyomás terhelte Michael Schumachert a pályafutása során, ő és az F1 másik hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton másként kezeli ezt.

Az eredmények terén két versenyző kiemelkedett az F1 történetében, Michael Schumacher és Lewis Hamilton egyaránt hét világbajnoki címet nyert, bár a brit pilóta továbbra is hajt a nyolcadikra és a győzelmek, valamint a pole pozíciók terén már túlszárnyalta a német legendát. Mindkettejük pályafutásának központi eleme, hogy hosszú éveken keresztül képesek hozni az eredményeket.

Schumacher és Hamilton 2010-2012 között egymás ellen is versenyzettForrás: Getty Images/2012 Getty Images/Clive Mason

„Lenyűgöző a szint, amelyen teljesítenek, a következetesség, és a képesség, hogy hosszú évekig hozzák az eredményeket – méltatta Schumachert és Hamiltont az 1996-os világbajnok Damon Hill az F1 Nation podcastban. – Lewis teremtett magának mozgásteret, hogy elszakadhasson a Forma-1-től, mert, ha minden erről szól, akkor az ember kiéghet, de ő friss, mint egy százszorszép.  

Hill maga is átélte, hogy milyen Schumacher ellen versenyezni, de visszavonulása után a német pilóta még hosszú évekig a pályán maradt, sőt az első nyugdíjazása után is visszatért. Schumacher általában sziklaszilárd volt, de a 2000-es Olasz Nagydíj után, amikor beérte Ayrton Senna győzelmei számát, ő is elérzékenyült.

„Akadtak alkalmak, amikor Michael is zokogott a nyomás miatt. Ha látták nemrég a Schumacher dokumentumfilmet, abban ő is felfedte, hogy milyen nyomás nehezedett rá és milyen felelősséget érzett. Ez kimerítő.” Az embernek összhangra van szüksége az életben és Lewis keményen küzdött azért, hogy ezt biztosítsa magának.”

„A Mercedes és Toto [Wolff] megadta neki ezt a mozgásteret. Nem terhelték túl, nem használták fel az összes szabadidejét, hanem elmehet, feltöltheti az akkumulátorait, visszajöhet, és felkészülten állhat újra rajthoz” – összegezte Hill honfitársa receptjét a sikerhez.

Schumacher zsinórban öt világbajnoki címet nyert a Ferrarival, az utolsót 2004-benForrás: Getty Images/2004 Getty Images/Clive Rose

Az 1996-os világbajnok álláspontját Tom Clarkson, az F1 riportere is visszhangozta: „Emlékszem, Damon néhány évvel ezelőtt azt mondta nekem, hogy Schumacherrel kapcsolatban az a kiemelkedő, ahogy évről évre meg tudta csinálni – utalt a sikerszériára. – Erre nem mindenki képes. Mások is tudtak olyan gyorsan teljesíteni egy kört, mint Schumacher, nyilván tudtak, de évről évre nem mindenki tudta utána csinálni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK