Vágólapra másolva!
Nem akadályozza meg Csou Kuan-jü F1-es bemutatkozását az Alpine, amennyiben ez másik csapatnál történne meg. Egyetlen hely maradt a kínai versenyző számára, de még nem tudni, hogy megkapja-e.

Már csak az Alfa Romeónál van szabad ülés a Forma-1 2022-es mezőnyében, egyelőre nem dőlt el, hogy Antonio Giovinazzi megtarthatja-e a helyét vagy átveszi-e azt valaki. A szaksajtó lényegében már odaadta az állást Csou Kuan-jü, az Alpine juniorpilótája részére, és Frédéric Vasseur is elismerte, hogy felmerült a kínai pilóta leigazolása.

Csou az Alpine autóját vezethette először nagydíjhétvégén Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

„Azt gondolom, hogy Valtteri [Bottas] megszerzése és befogadása óriási lehetőség a számunkra – vélte. – Így már nem olyan fontos, hogy a csapattársa újonc vagy tapasztalt versenyző legyen, mert Valtteri rutinjából és tempójából hasznot hajthatunk – összegzett. – Csou jó munkát végez a Forma-2-ben, természetesen a listánkon van.”

A sanghaji születésű pilóta a pletykák szerint óriási anyagi támogatással érkezhetne a csapathoz,

de a szuperlicencét még meg kell szereznie, erre akkor van a legjobb esélye, ha az F2-es élmezőnyben zárja a szezont. Jelenleg a 2. helyezett, és kijelentette, ha az első három között végez, szerinte F1-es lehetőséget kap. „Ez lesz az utolsó évem a Forma-2-ben, ebben eléggé biztos vagyok. Szerintem három év elég, hogy bizonyítsak.”

Csou idén már vezethetett F1-es autót nagydíjhétvége programjában, az Alpine biztosított neki lehetőséget abból adódóan, hogy a kínai pilóta a francia gyártó juniorprogramjának tagja. Ott viszont nincs hely, mert Fernando Alonso és Esteban Ocon is marad a csapatnál, így más csapat után kell nézni, és úgy tűnik, az Alpine nem áll az útjába.

– szögezte le Marcin Budkowski, az Alpine technikai igazgatója. – Vizsgáljuk a lehetőségeket az akadémistáink részére, de egy akadémia sikerét a kibocsátáson keresztül lehet lemérni. Azért működtetjük az akadémiát, mert Forma-1-es pilótákat akarunk előállítani, az Alpine részére.”

Bottas leigazolása után Vasseurnek van mozgástere Forrás: Formula 1 via Getty Images/2021 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

„Egy akadémia csak akkor lehet sikeres, ha Forma-1-es pilótákat ad, úgyhogy nem állhatunk olyan pilóták útjába, akik elég érettek az F1-hez, felkészülten állnak a kihívás elébe, mert az nyilvánvalóan negatívan érintené a pályafutásukat, emberként is visszavetné őket, valamint rossz fényt vetne az akadémiára” – magyarázta.