A Mercedes bizonytalan a saját erőforrását illetően

Forma-1, Valtteri Bottas, Mercedes, Orosz Nagydíj 2021, futam
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas steers his car during the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on September 26, 2021. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff elárulta, többek között azért cserélték ki Valtteri Bottas motorját az Orosz Nagydíj előtt, mert felmerült néhány kérdés az erőforrás teljesítményével kapcsolatban. A Mercedes csapatfőnöke hangsúlyozta, a problémák megoldása nem csupán a mostani idényre vonatkozóan kulcsfontosságú.

Az F1-es közvéleményben már órákkal az Orosz Nagydíj rajtja előtt hatalmas port kavart, hogy a Mercedes több elemet kicserélt Valtteri Bottas erőforrásában, többek között belső égésű motorból is újat szereltek be. A finn pilótát ennek következtében hátrasorolták, és sokan azt gondolták, hogy a címvédő istálló pusztán feláldozta őt, hogy feltartsa Lewis Hamilton bajnoki riválisát.

Bottas motorcseréjét sokan taktikai húzásnak gondolták, de a Mercedes szerint nem ez volt a helyzet Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A brackley-iek tagadták a feltételezést: a hivatalos kommunikáció szerint Bottas monzai erőforrásában a szocsi hétvége pénteki napján hibát fedeztek fel, és kockázatosnak találták, hogy vasárnap azzal rajtoljon el.

Toto Wolff azonban elárulta, a döntés hátterében valójában több tényező állt.

„Szerintem nemcsak azért hajtottuk végre elővigyázatosságból a motorcserét, mert úgy éreztük, hogy fel kell halmoznunk [belőlük], hanem azért is, mert meg akarjuk érteni az erőforrás működését a teljesítményt illetően – idézi az F1 hivatalos honlapja a Mercedes csapatfőnökét. – Ezzel kapcsolatban van néhány kérdőjel.”

Hogy pontosan milyen területen van bizonytalanság, arra Wolff nem akart felelni, mint ahogyan arra is kitérő választ adott, hogy a továbbiakban várható-e, hogy valamelyik autóba új erőforrást szerelnek be. Ez elsősorban Hamilton esetében izgalmas kérdés, hiszen Verstappennek jó eséllyel már nem lesznek hasonló gondjai, így a hétszeres világbajnok egy motorcsere esetén lépéshátrányba kerülne riválisával szemben.

„Egyszerre csak egy versenyhétvégével foglalkozunk – szögezte le Wolff. – Felmérjük a motorok teljesítményét, majd utána döntéseket hozunk. Jelenleg újraértékeljük az erőforrások teljesítményét, mivel felmerült pár kérdés,

A 49 éves üzletember arra is rámutatott, hogy az esetleges hibák orvoslása nem csupán az idei világbajnokság kimenetele miatt fontos, 2022-től ugyanis betiltják a motorfejlesztést, a tiltás pedig az újgenerációs erőforrások bemutatkozásáig érvényben lesz. Erre pedig minden valószínűség szerint 2026-ig várni kell.

Wolff hangsúlyozta, hogy a motorral kapcsolatos gondok megoldása hosszú távon is elengedhetetlen Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

„Azért tartunk több vasat is a tűzben, mert az embernek meg kell találnia az egyensúlyt, és az összes problémát ki kell küszöbölnie az erőforrással kapcsolatban, nemcsak erre az idényre, hanem a következő évben használt motor esetében is – magyarázta Wolff. – Szóval most egyértelműen abban a fázisban vagyunk, hogy felmérjük, hogyan folytassuk a szezont az erőforrások terén.”