Társoldalunk:
Hírlevél

Közel 1 milliárd forintos kártérítést kap Pérez a mexikói államtól

2021.09.30. 15:45

A bíróság 57 millió pesós, azaz mintegy 1 milliárd forintos kártérítést ítélt meg Sergio Pérez javára a mexikói állammal szemben. A Red Bull pilótája egykori szponzora miatt pereskedett.

Sergio Pérez nem a legszebb napjait éli Forma-1-es pilótaként, ám a pályán kívül jelentős sikert könyvelhetett el a napokban. A bíróság ugyanis hosszú időn át tartó pereskedést követően neki adott igazat egy, az állam kezében lévő mexikói céggel szemben, és közel 1 milliárd forintnak megfelelő összegű kártérítést ítélt meg a javára, ráadásul még ezen felül is számíthat valamekkora összegre. 

Pérez overálján 2018-ban még látható volt a Pemex logója, a következő évben már nemForrás: AFP/Emmanuel Dunand

A történet kezdetéhez 2018-ig kell visszamenni, amikor Pérez szponzori szerződést kötött az emberi erőforrásokkal kapcsolatos tanácsadással foglalkozó MGI Asistencia Integrallal. Ez a mexikói állam tulajdonában lévő Pemex olajcég leányvállalata, aminek nem sokkal később nagy jelentősége lett.

A 126 milliós országban ugyanis még abban az évben új kormány alakult, és a Pemex felbontotta a szerződést az akkor még a Racing Pointnál versenyző pilótával. Az állami vállalat azzal indokolta a lépést, hogy „más élvez elsőbbséget a kiadások terén”. Ennek következtében a 2019-es idény elején a cég már nem szerepelt Pérez szponzorai között.

A mexikói versenyző jogi képviselői úgy döntöttek, hogy beperlik az MGI Asistencia Integralt, mivel érvelésük szerint az anyacég „milliókkal tartozott”, miután megszüntették az egymás közötti megállapodást. A procedúra több mint két éven át húzódott, a napokban viszont megszületett az ítélet.

Ennek értelmében a döntéshozók Péreznek adtak igazat, az államot pedig jelentős kártérítés fizetésére kötelezték. A Reforma nevű helyi lap értesülési szerint ez az összeg 57 millió mexikói peso, ami körülbelül 865 millió forintnak felel meg. Az ügy ráadásul még nem zárult le teljesen, ugyanis a cég késedelmi kamatot is kénytelen lesz fizetni, de ennek pontos értékét csak később állapítják meg.

Pérez jelentős kártérítésben részesültForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Pérezt tizenegyedik éve tartó F1-es pályafutása során rendre mexikói óriásvállalatok támogatták, amelyek jelentős pénzmennyiséggel járultak hozzá az aktuális csapatának működéséhez, így tehetsége mellett vélhetően emiatt is vonzó volt a Red Bull számára. A 31 éves versenyző jelenlegi legfontosabb szponzora Mexikó legnagyobb telekommunikációs cége, a Telmex, illetve annak leányvállalata, a Telcel. Utóbbi kedvéért az energiaitalosok megszakították a 2012 óta tartó együttműködést az amerikai AT&T-vel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK