Közel 1 milliárd forintos kártérítést kap Pérez a mexikói államtól

Forma-1, Orosz Nagydíj, Sergio Pérez, Red Bull
SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 23: Sergio Perez of Mexico and Red Bull Racing walks in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 23, 2021 in Sochi, Russia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A bíróság 57 millió pesós, azaz mintegy 1 milliárd forintos kártérítést ítélt meg Sergio Pérez javára a mexikói állammal szemben. A Red Bull pilótája egykori szponzora miatt pereskedett.

Sergio Pérez nem a legszebb napjait éli Forma-1-es pilótaként, ám a pályán kívül jelentős sikert könyvelhetett el a napokban. A bíróság ugyanis hosszú időn át tartó pereskedést követően neki adott igazat egy, az állam kezében lévő mexikói céggel szemben, és közel 1 milliárd forintnak megfelelő összegű kártérítést ítélt meg a javára, ráadásul még ezen felül is számíthat valamekkora összegre.

Pérez overálján 2018-ban még látható volt a Pemex logója, a következő évben már nem Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A történet kezdetéhez 2018-ig kell visszamenni, amikor Pérez szponzori szerződést kötött az emberi erőforrásokkal kapcsolatos tanácsadással foglalkozó MGI Asistencia Integrallal. Ez a mexikói állam tulajdonában lévő Pemex olajcég leányvállalata, aminek nem sokkal később nagy jelentősége lett.

A 126 milliós országban ugyanis még abban az évben új kormány alakult, és a Pemex felbontotta a szerződést az akkor még a Racing Pointnál versenyző pilótával.

Az állami vállalat azzal indokolta a lépést, hogy „más élvez elsőbbséget a kiadások terén”. Ennek következtében a 2019-es idény elején a cég már nem szerepelt Pérez szponzorai között.

A mexikói versenyző jogi képviselői úgy döntöttek, hogy beperlik az MGI Asistencia Integralt, mivel érvelésük szerint az anyacég „milliókkal tartozott”, miután megszüntették az egymás közötti megállapodást. A procedúra több mint két éven át húzódott, a napokban viszont megszületett az ítélet.

Ennek értelmében a döntéshozók Péreznek adtak igazat, az államot pedig jelentős kártérítés fizetésére kötelezték.

A Reforma nevű helyi lap értesülési szerint ez az összeg 57 millió mexikói peso, ami körülbelül 865 millió forintnak felel meg. Az ügy ráadásul még nem zárult le teljesen, ugyanis a cég késedelmi kamatot is kénytelen lesz fizetni, de ennek pontos értékét csak később állapítják meg.

Pérez jelentős kártérítésben részesült Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Pérezt tizenegyedik éve tartó F1-es pályafutása során rendre mexikói óriásvállalatok támogatták, amelyek jelentős pénzmennyiséggel járultak hozzá az aktuális csapatának működéséhez, így tehetsége mellett vélhetően emiatt is vonzó volt a Red Bull számára. A 31 éves versenyző jelenlegi legfontosabb szponzora Mexikó legnagyobb telekommunikációs cége, a Telmex, illetve annak leányvállalata, a Telcel. Utóbbi kedvéért az energiaitalosok megszakították a 2012 óta tartó együttműködést az amerikai AT&T-vel.