Vágólapra másolva!
A Hungaroring tervezett felújításáról és a pálya előtt álló kihívásokról is nyilatkozott Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. Ha megvalósulnak a tervek, a világ egyik legjobb helyszíne lehet a Magyar Nagydíj otthona.

Évek óta szó van arról, hogy fel kell újítani az F1-es Magyar Nagydíj helyszínét, a Hungaroringet, ami a tervek szerint legalább 2037-ig fogadhatná a világ legismertebb gyorsasági autóversenyét. Ennek előfeltétele a leromlott állapotú és korszerűtlen infrastruktúra megújítása, ennek részleteiről beszélt Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója a Figyelőnek.

Megújul a balra látható épületegyüttes Forrás: Hungaroring

Az átépítés a pálya nyomvonalát nem érinti, azon kívül viszont szinte mindent, főleg a célegyenesben, ahol Gyulay szerint le kell bontani a teljes, több mint 310 méteres főépületet, és újat kell építeni helyette, két emeleti szinttel és új versenyirányítási központtal. Az új létesítmény nagyobb lesz a jelenleginél, a 12 méteres bokszok helyett 21 métereseket alakítanak ki.

Az épület alapterületének növelése a motorhome-ok miatt is szükséges,

bár a koronavírus miatt jelenleg a megszokottnál visszafogottabb felszereléssel utaznak a csapatok, továbbra is várható, hogy egyre több és nagyobb mobilépületeket utaztatnak a pályákra. A vezérigazgató szerint legalább 20 méterrel hosszabb főépületre lesz szükség.

A munkálatok között az elsődleges az áram- és vízellátás korszerűsítése. A közönség számára az egyik jelentős változás az lesz, hogy a tervek szerint megszűnik az úgy nevezett „Marlboro híd”, és helyette közvetlen kapcsolatok épülnek ki a főtribün mögötti kiállítóterület, valamint a paddock között.

másrészt így megszüntethető az úgynevezett Marlboro híd, s a nézők is átjuthatnak a paddockba. Mindez elképesztően nagy munka, melynek folyamán arra kell törekedni, hogy ne csak a Forma-1-nek megfelelő infrastruktúra jöjjön létre, hanem egy multifunkcionális rendezvényközpont is épüljön a tízezer férőhelyes lelátó mögött” – mondta Gyulay Zsolt.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring elnök-vezérigazgatója Fotó: Polyák Attila - Origo

Az elnök-vezérigazgató elmondta, új kommentátorfülkéket és VIP-páholyokat is építenek, emellett 5G-hálózatot és kamerarendszert is létesítenek, ehhez 4 kilométer hosszan optikai kábelt fektetnek le. Úgy vélte, hogy „ha minden valóra válik, amit szeretnénk, a miénk lesz az egyik legmodernebb pálya az F1-ben.”