Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton hiába nyerte meg az Orosz Nagydíjat, összességében Max Verstappen várhatja bizakodóbban a világbajnoki címért folyó csata hajráját. 

A csapat által meghozott remek döntésnek köszönhetően Lewis Hamiltonnak sikerült megnyernie az Orosz Nagydíjat és ezzel megszereznie pályafutása 100. Forma-1-es futamgyőzelmét, ez a tény azonban kicsit elhomályosította azt, hogy a világbajnoki címért folyó küzdelemben nem sikerült a remélt pontmennyiséget Max Verstappenre vernie.

Hamilton nyert Szocsiban, de Verstappen volt a hétvége legnagyobb nyertese Forrás: Getty Images/Motorsport Images

Az elmúlt két versenyhétvégét, azaz az Orosz és az Olasz Nagydíjat a Red Bull szinte előre odaadta a Mercedesnek, mondván a szocsi és a monzai pálya mindig is feküdt a címvédő istállónak. Ehhez képest Olaszországban Hamilton egyáltalán nem tudott pontot hozni riválisán, majd Szocsiban csak hét egységgel szerzett nála többet úgy, hogy Verstappen a mezőny végéről rajtolt, a Red Bull pedig letudta vele a nagy valószínűséggel Hamilton számára is elkerülhetetlen motorcserét.

Amikor Andrew Benson, a BBC újságírója az Orosz Nagydíj után megemlítette Hamiltonnak, hogy az utóbbi két versenyen nem maximalizálták a lehetőségeiket, a hétszeres világbajnok nem tiltakozott a felvetés ellen, és elismerte, hogy az idén több futamon sem sikerült megtenniük ezt.

De továbbra is harcban vagyunk és folytathatjuk a fejlődést. Egyértelműen vannak dolgok, amelyeket meg fogunk próbálni jobban csinálni a folytatásban, és nem fogjuk feladni, tovább próbálkozunk és reményteljesek maradunk."

A 100. győzelmet megünnepelték, de a neheze még hátravan Forrás: Daimler AG/Jiri Krenek

A pontversenyben a vezetést két ponttal átvevő Hamilton arra számít, hogy a hátralevő hét futamon sem lesz egyszerű a Red Bull fölé kerekedniük. „Kétségtelenül nehéz lesz, a szezon eddigi részének kétharmadában náluk volt az előny. Nyilván nehéz volt a különböző dolgokkal és akadályokkal, amelyeket mindkettőnk és a csapatunk elé gördítettek. Minden nyitott a következő versenyekre. Nekik kedvező pályák jönnek, és úgy sejtem, hogy továbbra is nagyon szoros lesz köztünk a helyzet. Reménykedem néhány jó futamban."

A Mercedes helyzetét az sem könnyíti meg, hogy Hamilton jelenleg két használt motorból gazdálkodhat, míg ha nem történik semmi váratlan, a szocsi motorcserével és friss erőforrással Verstappen már kihúzza a szezon végéig.

Noha a Mercedes természetesen nem árulja el, szinte biztos, hogy Hamiltonnak is cserélnie kell majd, ami természetesen büntetést von maga után.

Utalt erre Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is, aki úgy véli, ezzel együtt is az utolsó futamon fog eldőlni a világbajnoki cím sorsa.

„A csapatban mindenki igazán élvezi ezt, végre újra versenyképes helyzetben vagyunk, és minden a következő hét futamon fog eldőlni – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Nem szabad hibázni, jól kell meghatározni a stratégiát és gyorsnak kell lenni. A büntetéseknek is lesz szerepe, úgyhogy elbűvölő lesz látni, hogy miként alakulnak a dolgok."

Az utolsó versenyig csatázhatnak Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

„Törökországban tavaly érdekes verseny volt az új aszfalttal, remélhetőleg az mostanra normál felületté változott. Igazán várjuk. Ez a dobogó, és hogy letudtuk a büntetést, igazán szépen előkészíti a bajnokság hátralevő részét. Szerintem Abu-Dzabiban fog eldőlni, efelől nincs kétségem. Fenomenális párharc lesz" – tekintett előre a Red Bull csapatfőnöke.