Hamilton fájó nyakkal ébredt, Verstappen nem várt ilyen jó eredményt

Russia Motor Sport Formula 1 Formula 1 F1 VTB 2020 racing Horizontal
6660084 26.09.2021 Second-placed Red Bull's Max Verstappen, left, and first-placed British Formula One driver Lewis Hamilton of Mercedes-AMG Petronas celebrate during an award ceremony for the race of the 2021 Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom in Sochi, Russia. Vladimir Astapkovich / Sputnik (Photo by Vladimir Astapkovich / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton, Max Verstappen és Carlos Sainz is elégedetten nyilatkozott az Orosz Nagydíj leintése után. A hétszeres világbajnok a holland pilóta és Lando Norris teljesítményét is elismerte, a Red Bull versenyzője szerint pedig jól tették, hogy nem váltottak egy körrel korábban intermediate abroncsokra.

Az Orosz Nagydíjak történetének legemlékezetesebb versenyét hozta a mostani viadal. Az esős körülmények között véget érő futamon Lewis Hamilton végül győzelmet aratott, Max Verstappen az utolsóról a 2. helyig kapaszkodott fel, Carlos Sainz pedig visszaszerezte az elúszni látszó dobogóját.

A kaotikus futamon végül a két éllovas végzett az élen Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

A címvédő pályafutása 100. győzelmét aratta, amivel történelmet írt, hiszen korábban senki nem érte el ezt a mérföldkövet. A 36 éves versenyző ennek ellenére előbb a helyszínre kilátogatóknak hálálkodott, mielőtt rátért volna a jubileumra.

– nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Tudom, hogy az időjárás nem volt a legjobb, de micsoda futamot hozott! Mindenkinek nagy köszönet jár Oroszországban, hogy fogadtak minket! Nyilván hosszú idő volt eljutni a száz [győzelemig], nem is voltam benne biztos, hogy el fog jönni.”

A futam végén Hamiltonnak már csak Lando Norrist kellett megelőznie, ám az eső megérkezéséig úgy nézett ki, hogy rendkívül nehéz dolga lesz. A Mercedes pilótája már nem először méltatta honfitársa teljesítményét.

– jelentette ki. – Keserédes látvány, hogy az egykori csapatom [pilótája] van ellőttem, remekül teljesítenek, megnyerték az előző versenyt. Fantasztikusan szerepelnek a Mercedes erőforrásával. Jó látni, hogy ismét együttműködnek.”

Hozzátette, száraz pályán nem lett volna könnyű dolga Norris ellen, kivéve akkor, ha forgalomba keveredik vagy hibázik. Ez utóbbi viszont csak az esőben történt meg, amikor Hamilton úgy döntött, hogy kiáll intermediate abroncsokért, a McLaren pilótája viszont kint maradt.

Hamilton méltatta a sokáig előtte autózó Norrist Forrás: AFP/Alexander Nemenov

„A csapat fantasztikus döntést hozott a végén – mondta. – Nem akartam elengedni Landót, de persze nem tudhattam, hogy az időjárás hogyan alakul. Minden itteni, illetve a gyárban dolgozó férfinak és nőnek hihetetlenül hálás vagyok.”

Hamilton szombaton nagyon csalódottan nyilatkozott, miután többször is hibázott, a futam napján viszont nagyon elszántan ébredt. Igaz, a nyaka fájt, feltehetően a monzai balesete miatt, de elárulta, fizioterapeutájának hála, sikerült rendbe hozni a versenyre.

Az immáron százszoros futamgyőztes a rajtnál több pozíciót is veszített, de kijelentette, hogy ennek elsősorban az volt az oka, hogy ki akart maradni a bajból. Ekkor még Verstappen jóval mögötte volt, hiszen a holland pilóta az utolsó helyről indult, de végül sikerült megszereznie a 2. helyet, amit riválisa is elismert.

Verstappennek nem volt könnyű futama, hiszen egészen az utolsó körökig úgy tűnt, hogy a 7. helynél nem fog előrébb végezni. Amikor pedig eleredt az eső, első látásra úgy tűnt, hogy egy körrel tovább várt a kelleténél, de szerinte pont jókor hozták ki.

„A bevezető kör során nehéz volt meghozni a döntést, hogy interekre váltunk, de szerintem jól döntöttünk – magyarázta. – Ha egy körrel korábban jöttünk volna, akkor az utolsó szektorban tönkretesszük az intereket. Maga a futam nem volt egyszerű, mert nehezen lehetett előzni, és amikor az ember beragad, könnyen elhasználhatja a gumikat.

Arra sokan számítottak, hogy Verstappen erős pontszerző helyen fog végezni, de arra még ő maga sem, hogy a 2. pozícióban ér célba. Elmondása szerint ehhez az kellett, hogy elkerülje a problémát, főleg az első kiállások előtt.

Verstappennek az eső segített Forrás: AFP/Alexander Nemenov

„Nyilvánvalóan nem rossz, hogy a büntetéssel is csak egy helyet vesztettünk. Amikor reggel felébredtem, egyáltalán nem számítottam ilyen eredményre. Hátulról indulva az első körben rengeteg dolog történik, és még az első etap során is számos autó csatázik egymással. Csak tisztán kell menni, és szerintem ez elég jól sikerült, majd a kulcsfontosságú döntés, hogy menjünk be interekért, bevált.”

Sainz futama szintén mozgalmasra sikeredett, hiszen a rajt után az élre állt, viszont a vezetést nem tudta sokáig tartani Norrisszal szemben. Később a 3. helyen haladt Hamilton mögött, de közvetlenül az eső eleredése előtt Pérez megelőzte őt. A körülményeknek köszönhetően azonban végül ő állhatott fel a dobogóra.

– elemezte saját versenyét. – Utána Lando mögé kerültem, majd a kettes kanyarban kívülre kerültem, ami tökéletesen működött. Ezt követően sajnos [a gumik] elkezdtek szemcsésedni, és ezen a ponton nagyon elkezdtünk szenvedni, és nagyon korán váltanunk kellett a keményre, menedzselnünk kellett a versenyt, végül pedig megérkezett az eső. A kemény abroncsok elfogytak, majd nem a legjobbkor álltunk ki, de sikerült visszajönnünk a harmadik helyre.”