Vágólapra másolva!
Folyamatosan szakadó eső fogadta a Forma-1-es mezőnyt szombat reggel az Orosz Nagydíj helyszínén, a rossz idő pedig várhatóan egész napra kitart, így az sem kizárt, hogy nem tudják megrendezni a magyar idő szerint délután két órakor kezdődő időmérő edzést.

Nem kizárt, hogy a 2019-es Japán Nagydíj óta először ismét másnapra kell halasztani egy Forma-1-es versenyhétvége időmérő edzését, az Orosz Nagydíj szombati napjára ugyanis heves esőzések várhatóak. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már tett is előkészületeket annak érdekében, hogy minél zavartalanabbul meg lehessen rendezni az összes programot.

Szombat reggelre ennyire rossz idő lett Szocsiban

Ez a lépés az volt, hogy tegnap a várható rossz időre hivatkozva szombat reggelről péntek délutánra hozták előre a Forma-3-asok első versenyét (amelyen végül bajnokká koronázták Dennis Haugert), így nemcsak lehetővé téve annak lefutását, hanem potenciálisan előbbre hozva a teljes F3-as programot, felszabadítva egy helyet vasárnap délelőtt.

Mindez azért lehet fontos, mert amennyiben nem tudják megrendezni az F1-es időmérő edzést, az vasárnap délelőttre kerülhet át.

Aznapra már jó időt jósolnak, és nem is lenne példa nélküli, ha a futam előtt néhány órával dőlne el a rajtrács sorsa (2019-ben, Japánban is ez történt). Nem kell azonban előre temetni a szombati napot, Michael Masi versenyigazgató és Jonathan Wheatley, a Red Bull csapatmenedzsere a második szabadedzés során ugyanis arról értekezett a rádióban, hogy akár szombaton is kvalifikálhat a mezőny.

„A mi előrejelzéseink azt mutatják, hogy valószínűleg van esély megtartani az időmérőt, de vasárnap reggel. Te is erre gondolsz?” – kérdezte a Wheatley, mire Masi azt válaszolta, hogy „a jelenlegi előrejelzés azt mondja, hogy szombaton késő délután is lehetséges lesz".

A csapattagok szakadó esőben érkeztek meg reggel a pályára

Amennyiben pedig sem szombaton, sem vasárnap nem tudják lefutni az időmérőt, akár a második szabadedzés végeredménye is dönthet a rajtsorrendről, de erre mutatkozik a legkisebb esély. Az F1 alighanem meg fogja próbálni a magyar idő szerint 14 órakor kezdődő időmérő elindítását, és ha a körülmények nem teszik lehetővé, folyamatosan halasztják majd a kezdést, akárcsak a Belga Nagydíjjal tették.

Attól kevésbé kell tartani, hogy a rossz látási viszonyok jelentenek majd akadályt, hiszen egy időmérőn nem kell szorosan követnie egymást a pilótáknak. Hogy a magyar idő szerint 11 órakor rajtoló harmadik szabadedzést meg tudják-e rendezni, az szintén kérdéses.