Özönvíz és villámlás miatt törölték az F1-es szabadedzést Szocsiban

Forma-1, Orosz Nagydíj, szombat, eső, vihar, villám
Vágólapra másolva!
A Belgiumban látott időjáráshoz hasonló, heves esőzés sújtja Szocsi térségét, ezért a versenyigazgató úgy döntött, hogy nem indítja el a harmadik szabadedzést. Az időmérőre javulhat a helyzet.
Vágólapra másolva!

Nem rendezik meg az Orosz Nagydíj harmadik szabadedzését, mert a Szocsit sújtó erős esőzés és villámok miatt a körülmények nem alkalmasak erre. A tréning eredetileg 60 perces lett volna, de a szoros időtervbe nem fér bele a csúszás. Michael Masi, az F1 versenyigazgatója felvetette, hogy piros zászlóval elindítják az edzést, de végül a törlés mellett döntött.

A versenyirányítás fő prioritása most már az, hogy megfelelő időpontot találjon a magyar idő szerint 14 órakor kezdődő időmérő edzésnek, és valamikor a nap folyamán, még sötétedés előtt megrendezze azt. Amennyiben ez nem lesz lehetséges, holnap délelőtt rendezhetik a kvalifikációt.

A harmadik szabadedzés helyett mindenki a garázsban maradt Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

A Forma-3-as mezőny első futamát már tegnap péntekre vitték előre, az F2-esek szombat délelőtti első versenyének lefutására azonban már nem volt lehetőség, és Masi kijelentette, a prioritás az, hogy az F1-es időmérő edzést meg lehessen rendezni.

Erre van esély, mert az előrejelzések szerint a magyar idő szerint 14 órakor kezdődő időmérő előtt enyhülhet az eső, ami elősegítheti a tervezett lebonyolítást.

Amennyiben ez meghiúsulna, és vasárnap délelőtt sem tudnák megtartani az időmérőt, extrém esetben a második szabadedzés eredményét is figyelembe vehetik a rajtsorrend megállapításához, de vasárnapra várhatóan javulnak a körülmények, így remélhetőleg elkerülhető a Belgiumban látott fiaskó.

Így esett nem sokkal a harmadik szabadedzés tervezett kezdete előtt az F2-esek paddockjában

Michael Masi versenyigazgató úgy nyilatkozott, hogy enyhülésre számítanak, és elsősorban nem is az eső, hanem a fényviszonyok határozhatják meg, hogy lesz-e ma időmérő. „Azt láttuk az előrejelzésekben, hogy helyi idő szerint fél kettőig-kettőig (magyar idő szerint fél egy-egy - a szerk.) így fog esni, utána pedig a délután folyamán csökken az eső intenzitása. A mai nap prioritása nyilvánvalóan a Forma-1-es időmérő megtartása" – idézi az ausztrál szakembert a Racefans.

„Ha nem tudjuk ma megrendezni az időmérőt, miként arra a múltban is volt már néhányszor példa, akkor újratervezzük a programot, és vasárnap reggel lesz a kvalifikáció."

A célegyenesben helyenként állt a víz

Masi szót ejtett arról is, hogy a betétfutamok megrendezését is tervezik, és ilyen szempontból utólag nézve jó döntés volt szombat reggelről péntek délutánra előrevinni az F3-asok első futamát. „Szerencsések voltunk azzal, hogy tegnap meg tudtuk tartani az első Forma-3-as futamot. Amikor ma reggel megérkeztünk a pályára, kiderült, hogy abszolút ez volt a helyes döntés, hiszen az F3-as futam eredeti időpontjában szakadt az eső. Ezt megtettük, most pedig lépésről lépésre haladunk tovább a nap során.”