Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen nehéz futamra számít az utolsó helyről

2021.09.24. 16:28

A három évvel ezelőttinél nehezebb dolga lesz az Orosz Nagydíjat az utolsó helyről kezdeni kénytelen Max Verstappennek, véli maga az érintett, akinek autójában a Red Bull már pénteken motort cserélt a szombatra ígért eső miatt.

Az Orosz Nagydíj pénteki edzésnapján a Red Bull megerősítette, amit már korábban is sejteni lehetett, azaz hogy motort cserélnek Max Verstappen autójában, ezzel a rajtrács végére száműzve a holland pilótát. Lévén három V6-os használható fel egy szezonban, Verstappennek pedig az egyik motorja használhatatlanná vált a Lewis Hamiltonnal történt silverstone-i ütközést követő becsapódástól, a csere előbb-utóbb elkerülhetetlen lett volna, a csapat pedig úgy döntött, hogy Szocsiban lépik meg azt.

Csak a mezőny végéről rajtolhat holnapForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Verstappen a második szabadedzés után a Sky Sportsnak nyilatkozva elmondta, hogy nem csak az első szabadedzésen látott eredmények láttán döntöttek a csere mellett, hanem a holnapi időjárást is figyelembe vették, és összességében „azt gondoltuk, hogy itt lesz a legjobb cserélni."

Christian Horner a német Sky-nak rávilágított arra, hogy pontosan mit takar az időjárás figyelembe vétele: a csapatfőnök elmondta, hogy a mérnökök száraz pályán akarták leellenőrzi az adatokat és a motorvezérlést, ezért nem vártak holnapig, hanem már a második szabadedzésre minden motorelemből újat szereltek Verstappen RB16B-jébe.

Lévén Verstappen eleve három helyes rajtbüntetést cipel a monzai ütközés miatt, a cserét alighanem akkor is meglépték volna, ha holnapra is száraz időt jósolnak, csak akkor várhattak volna a harmadik szabadedzésig.

A futamra készültekForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Bryn Lennon

A szocsi pálya karakterisztikája is arra biztatta a Red Bullt, hogy ezen a helyszínen hozza hátrányba magát, noha Verstappen a második szabadedzésen az egyik Williams mögött haladva arra panaszkodott, hogy ilyen alacsony csúcssebességgel lehetetlen lesz előznie, és a tréning után is elmondta, nem számít olyan könnyű felzárkózásra, mint 2018-ban, amikor szintén az egész mezőnyön át kellett magát verekednie.

2018-ban kicsit nagyobb volt a szakadék a középmezőnyhöz képest, úgyhogy most kicsit nehezebb lesz átverekedni magam, de mindenféleképpen be kellett vállalnunk a büntetést, ha nem itt, akkor máshol. Úgy döntöttünk, hogy itt fogjuk, most pedig megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni a versenyből" – nyilatkozta a holland, aki megerősítette, hogy pénteken már teljes mértékben a versenybeállításokat finomították, ami megmagyarázhatja, hogy miért volt 1 másodperces hátrányban Valtteri Bottashoz képest.

Pérez ma sem villogottForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Bryn Lennon

Ami a másik Red Bullt illeti, Sergio Péreznek nem kell büntetéssel számolnia, így az ő feladata az lenne, hogy megszorongassa a két Mercedest. Annak ellenére, hogy a második szabadedzésen csak a 11. helyen végzett, a mexikói pilóta szerint „nagy potenciál van az autóban, csak ki kell hoztunk belőle", a leggyorsabb köréről pedig elmondta, hogy az első két szektora rendben volt, de a harmadikban még van hova fejlődnie. Az időmérővel kapcsolatban azt a célt tűzte ki, hogy közel kerüljön az ezen a pályán nagyon erős Mercedesekhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK