Társoldalunk:
Hírlevél

Bottas kész megtenni Hamiltonért, amit eddig nem akart

2021.09.24. 08:44

A három évvel ezelőtti Orosz Nagydíjon történtek mély nyomot hagytak Valtteri Bottasban, de most kész megtenni ugyanazt, ami miatt akkor a visszavonulás gondolata is megfordult a fejében.

Noha három évvel ezelőtt nagyon rosszul viselte, később pedig kijelentette, hogy „többet nem tenném meg", Valtteri Bottas a hétvégi Orosz Nagydíjon kész félreállni Lewis Hamilton elől, ha úgy hozza a helyzet. Bár matematikailag még neki is van esélye, a Mercedes finn pilótája tisztában van vele, hogy kettejük közül már csak Hamilton lehet az idén világbajnok, ezért pedig hajlandó a csapat érdekeit szem előtt tartani.

Bottas felvállaltan is Hamilton szárnysegédje leszForrás: Daimler AG/© Sebastian Kawka for Mercedes-Benz Grand Prix ltd./Sebastian Kawka

A címvédő istálló már két héttel ezelőtt, Monzában sem riadt volna vissza a csapatutasítástól, Toto Wolff csapatfőnök pedig utólag azt mondta, „feltehetőleg" már a sprintfutamon alkalmazták volna, ha olyan helyzet adódik, Hamilton elrontott rajtja azonban gondoskodott róla, hogy a két Mercedes ne kerüljön egymás mögé.

Szocsiban azonban újra itt az esély arra, hogy Bottasnak utat kell engednie, avagy Hamilton mögött maradva vissza kell fognia magát.

A finn pilóta pedig már előre leszögezte, kész segíteni a hétszeres világbajnokot a Max Verstappen elleni harcban.

„Sok mindent megvitattunk egymás között, beleértve különböző forgatókönyveket is – árulta el a finn. – Minden verseny más. Előfordulhatnak olyan alkalmak, amikor csapatként kell játszanunk, nekem pedig meg kell tennem valamit a csapatért. A jelenlegi helyzetben, amilyen szituációban vagyunk, igen, megtenném, mert csapatként vagyunk itt, és biztosítanunk kell, hogy mindkét világbajnoki címet megnyerjük. Nemcsak a konstruktőrit, hanem a versenyzőkét is. Jelenleg Lewisnak van nagyobb esélye erre, úgyhogy ez a helyzet."

Bottas jó csapatjátékosként akarja letudni hátralevő mercedeses versenyeitForrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

Bottas tehát annak ellenére felvállalja a másodhegedűs szerepét, hogy jövőre már nem lesz a Mercedes tagja, hiszen 2022-től az Alfa Romeónál folytatja a pályafutását. Szocsiban szembesítették azzal, hogy amikor ugyanitt 2018-ban a győzelmet kellett átengednie Hamiltonnak, az nagyon nem esett jól neki, a Netflix F1-es sorozatában pedig kerek-perec kijelentette, hogy a három évvel ezelőtti Orosz Nagydíj után „eléggé mérges voltam, arra gondoltam, hogy miért csinálom ezt, és még az is eszembe jutott, hogy feladom és kiszállok", majd leszögezte, hogy „azt mondtam magamban, hogy többet nem teszem meg."

A finn pilóta most, három évvel később azonban már másképp látja a dolgokat. Az már néhány évvel ezelőtt volt, de legalább most már nincs problémám az ilyesmivel. Igen, akkor fájdalmas volt, és nehéz volt elfogadnom. De azóta nyilvánvalóan továbbléptünk, és én is változtam. Most egy kicsit más a helyzet."

2018-ban Hamilton is érezte, hogy Bottas érdemelte volna meg a győzelmetForrás: Sputnik/Alexey Kudenko

Hogy pontosan miben más, arra Bottas nem tért ki, mindenesetre ha csak a pontversenyt nézzük, közte és Hamilton között most még kisebb is a különbség, mint a 2018-as szocsi futam előtt volt (85,5 pont a 110 pont ellenében), jóllehet, a brit pilóta most csak a második az összetettben, míg 2018-ban 40 ponttal vezetett Sebastian Vettel előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK