A Mercedes pilótájának nem lesz helye a mezőnyben, de állítja, az F1-en kívül is van élet

Forma-1, Abu-dzabi teszt, Nyck de Vries, Mercedes
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 15: Nyck de Vries of the Netherlands driving the Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 during the F1 Young Drivers Test at Yas Marina Circuit on December 15, 2020 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Rudy Carezzevoli - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Minden bizonnyal nem lesz ott jövőre az F1-es mezőnyben a Mercedes által támogatott Nyck de Vries, a 26 esztendős Formula E-bajnok azonban nem is akar mindenáron a királykategóriában versenyezni.

Noha bejelentés még nem történt, minden jel arra utal, hogy a Mercedes nem fogja tudni F1-es üléshez juttatni Nyck de Vries-t, így a Forma-2 2019-es bajnoka továbbra sem mutatkozhat be a királykategóriában. Az egyetlen fennmaradó hely az Alfa Romeónál van, és bár Frédéric Vasseur elismeri a 26 esztendős pilóta képességeit, a csapatfőnök korábbi szavai arra utalnak, hogy ennek ellenére nem a holland lesz a befutó. De Vries-t mindez azonban nem zavarja annyira.

De Vries a Formula E-ben is bizonyított Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Gora

Mióta az F1 első számú utánpótlás-sorozatát átnevezték GP2-ről Forma-2-re, Nyck de Vries az eddigi egyetlen bajnok, aki nem kapott lehetőséget az F1-ben. A legnagyobb esélye most jött el, a Williams azonban Alex Albont választotta helyette, az Alfa Romeo csapatfőnöke pedig korábban kijelentette, hogy a Ferrarival meglévő együttműködésük miatt szinte lehetetlen a Mercedessel kapcsolatban álló pilóta szerződtetése.

Vasseur ezzel együtt sokra tartja a hollandot, de ez persze még kevés. „Nyck nagyon jó munkát végzett az utánpótlás sorozatokban. Megnyerte a bajnoki címet az ART-vel, majd az idén bajnok lett a Formula E-ben. Jó benyomást tett ránk tavaly Abu-Dzabiban is, amikor első alkalommal vezethetett F1-es autót. Személyesen is nagyon jól ismerem őt, hiszen több évig volt az ART versenyzője."

Az Alfa Romeo azonban a jelek szerint a kínai piac meghódítására alkalmas és nem mellesleg jelentős szponzorpénzt magával hozó Csou Kuan-jü leigazolását tervezi, de Vriesnek így marad a sportautózás és a Formula E, amelyben – ahogy azt Vasseur említette – az idén bajnok lett a Mercedesszel. Ő azonban a jelek szerint ki van békülve a helyztével, és akkor sem esne kétségbe, ha soha nem mutatkozhatna be a legjobbak között.

Tavaly Abu-Dzabiban vezethette a világbajnok Mercedest Forrás: Formula 1 via Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Az ember eljuthat a Forma-1-be, de végső soron sikeres is akar lenni ott. Nem csak részt veszek, hanem versenyben akarok lenni, ha érti, mire gondolok” – nyilatkozta a holland Formule 1-nek.

Profi sorozatokban versenyezni és ott a győzelmekért harcolni, minden erről szól. Versenyzem a Formula E-ben és a hosszú távú világbajnokságon, ez pedig két olyan vállfaj, ami elégedettséget ad."

Lévén már 26 éves, könnyen előfordulhat, hogy bár a képességei és tehetsége alapján helye lenne a mezőnyben, Nyck de Vries-ből soha nem lesz Forma-1-es pilóta.