Társoldalunk:
Hírlevél

A Mercedes pilótájának nem lesz helye a mezőnyben, de állítja, az F1-en kívül is van élet

2021.09.22. 10:06

Minden bizonnyal nem lesz ott jövőre az F1-es mezőnyben a Mercedes által támogatott Nyck de Vries, a 26 esztendős Formula E-bajnok azonban nem is akar mindenáron a királykategóriában versenyezni.

Noha bejelentés még nem történt, minden jel arra utal, hogy a Mercedes nem fogja tudni F1-es üléshez juttatni Nyck de Vries-t, így a Forma-2 2019-es bajnoka továbbra sem mutatkozhat be a királykategóriában. Az egyetlen fennmaradó hely az Alfa Romeónál van, és bár Frédéric Vasseur elismeri a 26 esztendős pilóta képességeit, a csapatfőnök korábbi szavai arra utalnak, hogy ennek ellenére nem a holland lesz a befutó. De Vries-t mindez azonban nem zavarja annyira.

De Vries a Formula E-ben is bizonyítottForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Gora

Mióta az F1 első számú utánpótlás-sorozatát átnevezték GP2-ről Forma-2-re, Nyck de Vries az eddigi egyetlen bajnok, aki nem kapott lehetőséget az F1-ben. A legnagyobb esélye most jött el, a Williams azonban Alex Albont választotta helyette, az Alfa Romeo csapatfőnöke pedig korábban kijelentette, hogy a Ferrarival meglévő együttműködésük miatt szinte lehetetlen a Mercedessel kapcsolatban álló pilóta szerződtetése.

Vasseur ezzel együtt sokra tartja a hollandot, de ez persze még kevés. „Nyck nagyon jó munkát végzett az utánpótlás sorozatokban. Megnyerte a bajnoki címet az ART-vel, majd az idén bajnok lett a Formula E-ben. Jó benyomást tett ránk tavaly Abu-Dzabiban is, amikor első alkalommal vezethetett F1-es autót. Személyesen is nagyon jól ismerem őt, hiszen több évig volt az ART versenyzője."

Az Alfa Romeo azonban a jelek szerint a kínai piac meghódítására alkalmas és nem mellesleg jelentős szponzorpénzt magával hozó Csou Kuan-jü leigazolását tervezi, de Vriesnek így marad a sportautózás és a Formula E, amelyben – ahogy azt Vasseur említette – az idén bajnok lett a Mercedesszel. Ő azonban a jelek szerint ki van békülve a helyztével, és akkor sem esne kétségbe, ha soha nem mutatkozhatna be a legjobbak között.

Tavaly Abu-Dzabiban vezethette a világbajnok MercedestForrás: Formula 1 via Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„Az ember eljuthat a Forma-1-be, de végső soron sikeres is akar lenni ott. Nem csak részt veszek, hanem versenyben akarok lenni, ha érti, mire gondolok” – nyilatkozta a holland Formule 1-nek. Csak az, hogy bejutok a Forma-1-be, nem feltétlenül jelent sikert a karrieremben. Profi sorozatokban versenyezni és ott a győzelmekért harcolni, minden erről szól. Versenyzem a Formula E-ben és a hosszú távú világbajnokságon, ez pedig két olyan vállfaj, ami elégedettséget ad."

Lévén már 26 éves, könnyen előfordulhat, hogy bár a képességei és tehetsége alapján helye lenne a mezőnyben, Nyck de Vries-ből soha nem lesz Forma-1-es pilóta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK