Az Alfa Romeo lehet Bottasnak az, ami a Mercedes volt Hamiltonnak

Forma-1, Frédéric Vasseur, Valtteri Bottas, Belga Nagydíj 2020
VASSEUR Frederic (fra), Team Principal of Alfa Romeo Racing ORLEN, BOTTAS Valtteri (fin), Mercedes AMG F1 GP W11 Hybrid EQ Power+, portrait during the Formula 1 Rolex Belgian Grand Prix 2020, from August 28 to 30, 2020 on the Circuit de Spa-Francorchamps, in Stavelot, near Liege, Belgium - Photo Antonin Vincent / DPPI
Vágólapra másolva!
Frédéric Vasseur elárulta, hogyan érvelt Valtteri Bottasnak, amikor arról tárgyaltak, hogy a finn pilóta csatlakozhatna az Alfa Romeóhoz. A francia szakember végül meggyőzte régi-új versenyzőjét.

Jövőre az Alfa Romeo színeiben folytatja pályafutását Valtteri Bottas, aki létszámon felüli lett jelenlegi istállójánál, a Mercedesnél, ezért új csapat után kellett néznie. Végül a svájci Sauber által működtetett Alfa Romeóra esett a választása, annak ellenére, hogy a csapat jelenleg csak a 9. helyezett a konstruktőri világbajnokságban.

Bottas és Vasseur jól megérti egymást Forrás: Antonin Vincent / DPPI

Frédéric Vasseur csapatfőnök a The-Race.com-nak elárulta, részletesen elmagyarázta Bottasnak, hogy az idei gyengélkedésük hátterében az áll, hogy a Ferrari-motor még mindig nem nyerte vissza a versenyképességét és az istálló is szinte csak a 2022-es szezonra fejleszt, ezért Bottasnak elsősorban a jövő ígéretében kellett hinnie.

– mondta Vasseur és a finn pilóta helyzetét ahhoz hasonlította, amikor Lewis Hamilton 2012-ben elhagyta a McLarent és az akkor még küszködő Mercedeshez igazolt. „A filozófia hasonló: ha megtetszik benne valami, akkor is válaszd az adott csapatot, ha a többiek nem akarják.”

„Lewis hihetetlenül gyors – mondta a francia szakember. – A legjobb versenyző az utóbbi… Nem is tudom, talán a legjobb versenyző! Viszont, a legjobb húzása az volt, amikor eljött a McLarentől. Akkoriban mindenki károgott, hogy mit csinál, mert élcsapatnál volt, a Mercedes pedig küszködött.”

azzal kapcsolatban, hogy mihez akarnak kezdeni és mit szeretnének elérni. Az átigazolás talán Lewis legjobb döntése volt. Valtterit is próbáltam meggyőzni, hogy ez a legjobb döntés a számára. Középtávú projektben nem számít, hogy mi a helyzet 2021-ben vagy 2020-ban, hanem a 2024-es és 2025-ös jövőkép a fontos.”

Az Alfa Romeo a sereghajtók közé tartozik, de a csapat azt reméli, hogy ez jövőre megváltozik Forrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

Vasseur elismerte, hogy nem könnyű így gondolkodni, de hozzátette, az Alfa Romeo szerepvállalása is segített meggyőzni Bottast, valamint az is, hogy korábban megnyerték együtt a GP3-as bajnokságot, így a finn pilóta és a francia szakember már eddig is jó kapcsolatot ápolt, ennek köszönhetően könnyebb volt a csapat forrásairól is beszélni.

„Olyan a kapcsolatunk, hogy megbízunk egymásban, és tudja, hogy amikor elmondom neki, hogy mekkora lesz a büdzsénk, akkor azt elhiheti nekem. Rögtön a lényegre térhetünk. A múltra alapozva kölcsönös a bizalmunk, és tudja, hogy nem fogok baromságokat beszélni neki. Ez sokat segített az egyeztetések során.”