Társoldalunk:
Hírlevél

A McLaren korábbi csapatfőnöke veszi át az Aston Martin irányítását

2021.09.21. 18:22

Az Aston Martin bejelentette, hogy a McLaren korábbi csapatfőnöke, Martin Whitmarsh egy új, Aston Martin Performance Technologies nevű vállalat ügyvezető igazgatója lesz, és október 1-től az F1-es csapat felvirágoztatása is hozzá tartozik.

Új vállalatba, az Aston Martin Performance Technologies-be szervezik át az Aston Martin F1-es csapatát, ennek ügyvezető igazgatója 2021. október 1-től Martin Whitmarsh lesz. A brit szakember 1980-tól 1989-ig a BAE Systemsnél, 1989-től 2014-ig a McLaren csoportnál, majd 2015-2017 között az Amerika-kupában versenyző Ben Ainslie Racing (BAR) vitorláscsapatnál volt felsővezető.

Whitmarsh legutóbb a vitorlássportban volt érdekelt, de az F1-hez hasonlóan az is technológiai fellegvárForrás: AFP/Alberto Pizzoli

Whitmarsh a McLarennél a legnagyobb sikereket fémjelző Ron Dennis bizalmi embere volt egészen a menesztéséig, az irányítása alatt az F1-es csapat mellett a McLaren más üzletágakban, például az alkalmazott mérnöki szolgáltatások és az utcai sportautó-gyártás piacán is megjelent, ezzel nagy lépést tett afelé, hogy a versenyzést ne csak szponzorációból, hanem értékesítésből is finanszírozzák.

A brit szakember feladata ezúttal is az lesz, hogy az Aston Martin F1-es csapatát négy-öt éven belül világbajnok alakulattá formálja és közben 1 milliárd dollár értékű vállalattá fejlessze az Aston Martin Performance Technologies-t. Ezt Lawrence Stroll, a vállalatcsoport ügyvezető elnöke kulcsfontosságú feladatnak nevezte.

„Martin hosszú és sikeres pályafutást tudhat magának a motorsportok, az autóipar, a repülőgépipar, a hajózási- és a megújuló energia-szektorban” – nyilatkozta Stroll. – Ezen felül, bizonyítottan győztes a Forma-1-ben, így ideális jelölt a munkára, amely során velem és a felsővezetői menedzsment csapatommal fog dolgozni, hogy vezesse és inspirálja a személyzetünket jövőbeli sikerek elérésére a pályán és azon túl is.”

Whitmarsh elmondta, régóta ismeri már Strollt és nagyra becsüli azt is, hogy a Silverstone-ban működő istálló a története során mindig túlteljesített a rendelkezésre álló forrásokhoz képest. Úgy érzi, a kitűzött, nagy célokat a meglévő háttérrel már el lehet érni.

Whitmarsh irányítása alatt született meg a McLaren eddigi utolsó vb-címe, viszont elvesztette a Mercedes gyári támogatását és Lewis Hamiltont isForrás: Getty Images/2012 Getty Images/Paul Gilham

„Lawrence szándéka, hogy az Aston Martin megnyerje a Forma-1-es világbajnokságot, ilyen egyszerű. Nem csatlakoztam volna ehhez a vállalkozáshoz, ha ne lenne szilárd meggyőződésem, hogy ez teljesen elérhető cél. Tudom, hogy mi kell a győzelemhez a Forma-1-ben, Lawrence iránymutatása inspirál és háttered ad a munkaerő felkészültsége és elszántsága, minden tőlem telhetőt meg fogok tenni ahhoz, hogy a csapatunk olyan győztes szervezetté váljon, amit Lawrence elképzelt.”

Az Aston Martin csapatfőnöke és a csapatot működtető vállalat ügyvezetője, Otmar Szafnauer szintén üdvözölte Whitmarsh-t, akit „tapasztalt és kompetens üzletembernek” nevezett, és rámutatott, hogy a feladata az lesz, hogy „létrehozza és vezesse a márka terjeszkedését, az Aston Martin Performance Technologies [révén]. Ez a Forma-1-et is magába foglalja.”

„Az a célunk, hogy nyerjünk mindenben, amiben részt veszünk és a nagyobb hatáskör, valamint a pályán túli tevékenységeink növekedése ellenére a Forma-1-es győzelemre irányuló figyelmünk töretlen marad. Martin érkezése lehetővé teszi majd nekem, hogy az energiám 100 százalékát arra fordítsam, hogy az Aston Martin győztes gépezet legyen a Forma-1-ben.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK