A Red Bull volt pilótája elzavarná az F1-ből a bikások legújabb tehetségét

Forma-1, Emilia Romagna Nagydíj, időmérő, Cunoda Juki, baleset
IMOLA, ITALY - APRIL 17: The car of Yuki Tsunoda of Japan and Scuderia AlphaTauri is removed from the circuit after crashing on track during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on April 17, 2021 in Imola, Italy. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
David Coulthard szerint Cunoda Jukinak most kellene vennie a sátorfáját és otthagynia az F1-et, ilyen hozzáállással ugyanis amúgy sem lesz már sokáig itt.

Az idei év legjobb újoncának harangozták be, pontszerző bemutatkozásával pedig Ross Brawnt is lenyűgözte, Cunoda Juki első F1-es szezonját azonban mégsem lehet sikertörténetnek nevezni. A japán versenyzőnek ugyan olykor sikerül villantania valamit a tehetségéből, de egyelőre rengetegszer hibázik és töri össze az autóját. Elmondása szerint ezt a Red Bull sem nézi jó szemmel, ezért minél hamarabb változtatnia kell, az energiaitalosok korábbi pilótáját azonban nem ez, hanem a 21 éves pilóta szerződéshosszabbítása utáni nyilatkozata dühítette fel.

Visszatérő kép, ahogy Cunoda összetört autóját a bukótérből kell kiemelni Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

Miután az Alpha Tauri bejelentette, hogy jövőre is a Cunoda-Gasly kettőssel állnak rajthoz, a japán pilóta meglepettségének adott hangot amiatt, hogy 2022-ben is a mezőny tagja lehet. „Ami engem illet, egy kicsit meglepődtem, hogy jövőre is itt leszek. Folyamatosan összetörtem az autót, ami rengeteg pénzbe került a csapatnak. Nem ez volt a jó módja befejezni a szezon első felét."

Cunoda elárulta, Franz Tost, az Alpha Tauri csapatfőnöke, valamint Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója is arra kérte, hogy következetesebben és fegyelmezettebben vezessen, különösen a szabadedzéseken, hiszen ilyenkor még nagyobb felelőtlenség összetörni az autót.

Noha sokan üdítőnek tartják Cunoda nyers őszinteségét, a 2005 és 2008 között a Red Bullnál versenyző, az energiaitalos csapattal a mai napig szoros kapcsolatban álló David Coulthard nem tartozik ezek közé. A Channel4 televíziós szakértőjeként a skót pilóta szerint ilyen hozzáállással a japánnak semmi keresnivalója nincs a Forma-1-ben.

– jelentette ki Coulthard. – »Sokkolt, hogy megtartanak, mert folyamatosan balesetet szenvedek«. Én a helyében foglalnék egy repülőjegyet, és szépen és olcsón megúsznám, mert a következő év után már nem lesz a Forma-1-ben."

Cunodával türelmes a Red Bull, de kérdés, hogy meddig Forrás: AFP/Ferenc Isza

A skót expilóta szerint tehát az ülését sokak szerint nemcsak tehetségének, hanem a Hondának is köszönhető japán legkésőbb 2022 végén kiesik a Red Bull kegyeiből. Ez persze elképzelhető, Franz Tost egyelőre azonban kitart a sokat balesetező újonc mellett. „Juki minden nap tanul. A mérnököktől érkező visszajelzések azt mutatják, hogy minden információt magába szív és fejlődik. Újoncként még csak az út elején tart, ezért jó, hogy folytathatja, amit együtt elkezdtünk" – biztatta a japánt.