Társoldalunk:
Hírlevél

Wolff: Az F1 nem improvizálhat zavaros ötletekkel a szabályok terén

2021.09.19. 13:00

Toto Wolff úgy véli, az idény végén nagyon átgondolt döntést kell hozniuk a sprintfutamok megtartását illetően. A Mercedes csapatfőnöke nem tudja mire vélni az utóbbi hetekben felmerülő szabálymódosítási ötleteket.

Az Olasz Nagydíj hétvégéjén megrendezték a történelem, illetve az idei szezon második F1-es sprintkvalifikációját, és az esemény valamivel több kritikát kapott, mint Silverstone-ban. A legélesebben Sergio Pérez bírálta a 100 km-ből álló futamot, de többen is kijelentették, hogy az első kört leszámítva lényegében teljesen eseménytelen volt a sprintfutam. 

Nem aratott osztatlan sikert az F1 történetének második sprintfutamaForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Az F1 vezetése azonban a jelek szerint nem azon gondolkozik, hogy megtartsák-e a formátumot, hanem hogy változtassanak-e a lebonyolításon. Ross Brawn, az F1 sportigazgatója nemrég kijelentette, hogy ismét felmerült a fordított rajtrács ötlete, amit tavaly már elvetettek. Akkor leginkább a Mercedes ellenezte a megoldást, és Toto Wolff azóta sem barátkozott meg az ötlettel. A Mercedes csapatfőnöke szerint nem módosíthatnak jelentősen a szabályokon csak azért, hogy izgalmasabbá tegyék a pályán zajló eseményeket, hiszen így ártanának a sorozat szellemiségének.

Korábban elutasítottuk a kísérletezéseket, mivel túlságosan nagy vitát váltottak ki, és főleg azért, mert szembemegy azzal, amit a sportág képvisel, a valódi versenyzéssel – idézi az Autosport az osztrák üzletembert. – Nagyszerű egyéniségeink vannak, a közvetítés is jó, az emberek pedig tudják, hogy [a rendszer] teljesítményalapú: a pilóta ember és a legjobb gép nyer. Látható, hogy idén több autó is nagyon versenyképes, és az élen remek csata zajlik.”

Ha minden jól megy, és valóban eljut oda az F1-es mezőny, akkor az idei utolsó sprintkvalifikációt Brazíliában fogják megrendezni. Utána az érintetteknek határozniuk kell arról, hogy jövőre megmaradjon-e a formátum. Wolff adott esetben nem vetné el az átszervezett hétvégét, de azt hangsúlyozta, hogy nagyon megfontoltnak kell lenniük, a mostanában felröppenő javaslatokat pedig nehezen tudja értelmezni.

Bármilyen döntést is hozunk a csapatokkal, az FIA-val, a FOM-mal, valamint az F1-es bizottsággal együtt, akár megtartjuk [a sprintfutamokat], akár nem, nagyon alaposnak kell lennünk – szögezte le. – Túlságosan nagy felelősséggel tartozunk a sportágunkért ahhoz, hogy improvizáljunk a szabályváltoztatások terén. Ha Brazíliában izgalmas verseny lesz, akkor talán lesz igényünk a folytatásra. Ugyanakkor néhány, az utóbbi időben felmerülő ötlet egyszerűen zavaros.”

Wolff szerint az elmúlt időszakban zavaros ötletek merültek felForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Wolff korábban elárulta, ő másképpen tenné izgalmasabbá a versenyhétvégét, anélkül, hogy az általa fontosnak tartott értékek sérülnének. A 49 éves üzletember kihagyná a péntek délelőtti szabadedzést, és felvetette, hogy vasárnap délelőtt tartsanak bemelegítést. Előbbi szerinte a kiszámíthatatlanságot szolgálná, utóbbi pedig azt, hogy a nézők minél többször láthassanak autókat a pályán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK