Társoldalunk:
Hírlevél

Évtizedes hagyománnyal szakítana jövőre a Forma-1

2021.09.18. 15:47

Jövőre megváltozhat a Monacói Nagydíj menetrendje, de nem csak ez lehet más a Forma-1 2022-es versenynaptárában az ideihez képest.

Nagy a csend a Forma-1 2022-es versenynaptárával kapcsolatban, holott ilyenkorra már egy-két apróságtól eltekintve véglegessé szokott válni a száguldó cirkusz jövő évi menetrendje. A Racefans értesülései alapján ugyanakkor már nem kell sokat várni, hogy legalább egy előzetes forgatókönyvet bejelentsenek, amely több változtatást is tartalmazni fog.

A 2022-es szezon is Bahreinben rajtolhatForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

A szaklap szerint a legnagyobb esély arra van, hogy az idei évhez hasonlóan ismét Bahreinben lesz az első verseny, miután várhatóan az egyik szezon előtti tesztet is itt rendezik majd. A március 20-ára prognosztizált szezonnyitót egy héttel követi majd az idén debütáló Szaúd-arábiai Nagydíj Dzsiddában, a szaúdi szervezők 2022-ben ugyanis már jobban örülnének egy korábbi versenyidőpontnak.

A szezon első felében a legnagyobb változás ez lesz, na meg persze az, hogy ha a koronavírus-helyzet is úgy akarja, két év kihagyás után ismét lesz Ausztrál Nagydíj, amely az idény harmadik futamaként alkothat dupla hétvégét a negyedik helyen következő Kínai Nagydíjjal. Sanghajban szintén 2019-ben bőgtek fel legutóbb az F1-es motorok.

Várhatóan a jövő évi szezon ötödik állomása lesz a debütáló Miami Nagydíj május 8-án, hogy aztán ismét jöjjön egy duplázás a Spanyol és a Monacói Nagydíj képében. A Hercegség futamával kapcsolatban több érdekes információval is szolgált a Racefans, ezek közül a nézők számára legfontosabb az, hogy

vélhetően megszakad a Monacóban régóta követett hagyomány, és nem csütörtökön, hanem a többi hétvégén megszokotthoz hasonlóan pénteken rendezik majd az első edzésnapot.

A lap több forrására hivatkozva állítja, hogy a monacói szervezők az F1 nyomására szabadulnak meg a korábbi négynapos formátumtól, és a folytatásban jogdíjat is kell majd fizetniük. Emellett a Liberty Media szeretné, ha a Monacói Nagydíjat is a saját stábjával közvetíthetné, jelenleg ugyanis ez az egyetlen futam, amelyen nem ez a helyzet (ebből adódtak is bonyodalmak korábban, a monacói rendető az idén például sikeresen lemaradt Sebastian Vettel és Pierre Gasly kis híján balesettel végződő csatájáról).

Monacóban a tervek szerint a jövő évtől szintén pénteken keződik majd a versenyhétvégeForrás: AFP/Andrej Isakovic

A folytatásban az Azeri, a Kanadai, a Brit, majd az Osztrák Nagydíj következhet, július 17-én, két héttel a Magyar Nagydíj előtt pedig vagy Franciaországban, vagy Imolában rendezhetnek versenyt. A Racefans szerint a kérdés azért nincs még eldöntve, mert a Liberty szabadulna az egyébként két további évre szerződéssel rendelkező Paul Ricardtól a helyszín megközelítési nehézségei miatt, ami minden évben fejtörést jelent a dugóban malmozó szurkolóknak.

A július 31-i Magyar Nagydíjat az F1 szokásos nyári szünete követi majd, hogy aztán az idei évhez hasonlóan Belgiumban folytatódjon a szezon augusztus 28-án. Innen Hollandiába, majd Monzába, onnan pedig Szocsiba repülne a mezőny, az október 2-i, az idén zsinórban másodszor is elmaradó Szingapúri Nagydíj jövője viszont kérdéses, ezért az orosz versenyt egy törökországi forduló követheti.

A lezárás hasonló az idei évre tervezetthez (az idei Japán Nagydíjat már lemondták), október 9-én Szuzukába, 23-án Austinba, 30-án pedig Mexikóba látogatna a mezőny, hogy aztán november 13-án a Brazil, 20-án pedig az Abu-dzabi Nagydíjjal érjen véget a 23 futamos szezon, amely négy duplázást és három triplázást tartogat az ettől feltehetően cseppet sem boldog csapatoknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK