Albonnak fogalma sincs róla, a Mercedes miként akarja megóvni előle a titkait

Forma-1, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Alexander Albon, Toszkán Nagydíj
SCARPERIA, ITALY - SEPTEMBER 13: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP, second placed Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP and third placed Alexander Albon of Thailand and Red Bull Racing celebrate on the podium during the F1 Grand Prix of Tuscany at Mugello Circuit on September 13, 2020 in Scarperia, Italy. (Photo by Luca Bruno - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Furcsa módon még a jövőre a Williams színeiben versenyző Alex Albon sem tudja, hogy a Mercedes milyen záradékokat foglaltatott a szerződésébe annak érdekében, hogy ne szivárogtassa ki az erőforrással kapcsolatos titkokat a Red Bullnak.

Érdekes helyzet állt elő azzal, hogy a Red Bull által támogatott Alex Albon a Williamsnél jövőre az energiaitalosok nagy riválisának erőforrásával ellátott autót fog vezetni. Toto Wolffnak, a Mercedes csapatfőnökének eleinte nem is nagyon tetszett ez, noha Albonról mindig a legnagyobb elismerés hangján szólt. Nemrég azonban az osztrák üzletember elárulta, hogy sikerült elérniük „szigorú és világos" záradékok Albon szerződésébe foglalását a Mercedes szellemi tulajdonának védelmével kapcsolatban. A thai-brit pilóta azonban azt sem tudja, hogy mik ezek.

A Williams és a Mercedes partnersége kényes helyzetbe hozta utóbbit Albon szerződtetése miatt Forrás: Williams Racing

A szerződés bejelentése után Albon hangsúlyozta, hogy végig Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke, és Helmut Marko, a bikások tanácsadója segített neki az egyeztetések során, és természetesen nem is a pilóta dolga, hogy minden, őt egyébként kevéssé érintő részlettel tisztában legyen.

Ezzel együtt érdekes, hogy Albonnak azt sem kötötték az orrára, hogy a Mercedes milyen eszközökkel akarja megóvni vele szemben az erőforrásának titkait.

„Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, még nem beszéltünk erről, a dolgok még mindig folyamatban vannak. Ki kell várnunk, hogy mik ezek" – felelte Albon arra a kérdésre, hogy milyen záradékok kerültek a szerződésébe.

A Mercedes persze nem véletlenül titkolózik, hiszen a Red Bull nyitva hagyta a kaput a visszatérésre Albon előtt, aki maga sem tagadja, hogy egy napon ismét a bikásoknál versenyezhet, noha most nem gondol erre. „Azt mondanám, hogy hülyeség lenne nem gondolni arra, hogy egy napon visszatérhetek a Red Bullhoz.

– utalt a Red Bullnál az idén betöltött teszt- és tartalékpilótai szerepkörére. – Ezután jövőre csakis a Williams lesz a legfontosabb és az, hogy fejlesszük az autót, jó évünk legyen és tovább fejlődjek. A jövőről elmélkedni leginkább álmodozás. Úgy érzem, hogy jelenleg egyszerűen a lehető legjobb munkát kell végeznem, rövid távban gondolkoznom, és meglátni, hogy mit tartogat a jövő."

Albon nem zárja ki, hogy lesz még a Red Bull versenyzője Forrás: Getty Images for Red Bull Racing/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Albont arról is kérdezték, hogy a Red Bull-lal megmaradt kapcsolata a gyakorlatban azt is jelenti-e, hogy továbbra is megtalálhatóak lesznek a ruháján és a sisakján az energiaital-gyártó logói, mire a 25 esztendős pilóta elmondta, a sisakja valószínűleg ezután is red bullos lesz, de a jövő évi Williamsen szerinte nem lesznek ott a Red Bull-logók.

Jön néhány sörrel Russellnek

Albon visszatérését az F1-es közvélemény összességében pozitívan fogadta, és még Toto Wolff is elmondta, hogy örül neki, mivel „remek srácnak" tartja a thai-brit versenyzőt. Van azonban valaki, aki különösen boldog lehet. Ő nem más, mint a helyét Albonnak átadó George Russell, aki nem csinált titkot belőle, hogy kit szeretne a Williams ülésébe.

„Nyilván George közeli barátom, aki már-már túlságosan támogató volt.

– árulta el Albon. – Azt mondtam, hogy jövök neki néhány sörrel, remélhetőleg le tudunk ülni együtt vacsorázni és együtt ünnepelhetjük a csapatváltásunkat."

Albon és Russell szoros barátságot ápolnak Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A jövőre már Lewis Hamilton csapattársaként a Mercedesnél versenyző Russell úgy véli, mindkét fél jól fog járni a másikkal. „Hihetetlenül boldog vagyok, hogy Alexet ismét a Forma-1-ben láthatom, őszintén hiszem, hogy megérdemli az esélyt.

A Williams a lehető legjobb hely a számára a fejlődéshez. Én itt voltam az elmúlt három évben, tudom, hogy milyen a csapat, hogy Jost [Capito] miként dolgozik, és nyilván Alexet is jól ismerem. Biztos vagyok benne, hogy sikeres párost fognak alkotni."