Társoldalunk:
Hírlevél

Albonnak fogalma sincs róla, a Mercedes miként akarja megóvni előle a titkait

2021.09.18. 13:03

Furcsa módon még a jövőre a Williams színeiben versenyző Alex Albon sem tudja, hogy a Mercedes milyen záradékokat foglaltatott a szerződésébe annak érdekében, hogy ne szivárogtassa ki az erőforrással kapcsolatos titkokat a Red Bullnak.

Érdekes helyzet állt elő azzal, hogy a Red Bull által támogatott Alex Albon a Williamsnél jövőre az energiaitalosok nagy riválisának erőforrásával ellátott autót fog vezetni. Toto Wolffnak, a Mercedes csapatfőnökének eleinte nem is nagyon tetszett ez, noha Albonról mindig a legnagyobb elismerés hangján szólt. Nemrég azonban az osztrák üzletember elárulta, hogy sikerült elérniük „szigorú és világos" záradékok Albon szerződésébe foglalását a Mercedes szellemi tulajdonának védelmével kapcsolatban. A thai-brit pilóta azonban azt sem tudja, hogy mik ezek.

A Williams és a Mercedes partnersége kényes helyzetbe hozta utóbbit Albon szerződtetése miattForrás: Williams Racing

A szerződés bejelentése után Albon hangsúlyozta, hogy végig Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke, és Helmut Marko, a bikások tanácsadója segített neki az egyeztetések során, és természetesen nem is a pilóta dolga, hogy minden, őt egyébként kevéssé érintő részlettel tisztában legyen. Ezzel együtt érdekes, hogy Albonnak azt sem kötötték az orrára, hogy a Mercedes milyen eszközökkel akarja megóvni vele szemben az erőforrásának titkait.

„Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, még nem beszéltünk erről, a dolgok még mindig folyamatban vannak. Ki kell várnunk, hogy mik ezek" – felelte Albon arra a kérdésre, hogy milyen záradékok kerültek a szerződésébe.

A Mercedes persze nem véletlenül titkolózik, hiszen a Red Bull nyitva hagyta a kaput a visszatérésre Albon előtt, aki maga sem tagadja, hogy egy napon ismét a bikásoknál versenyezhet, noha most nem gondol erre. „Azt mondanám, hogy hülyeség lenne nem gondolni arra, hogy egy napon visszatérhetek a Red Bullhoz. Jelenleg ugyanakkor nem igazán gondolkodom ennyire hosszú távban. Igazán úgy érzem, hogy most a fő prioritásomra kell koncentrálnom, ami nyilvánvalóan az, hogy megnyerjük mindkét világbajnoki címet – utalt a Red Bullnál az idén betöltött teszt- és tartalékpilótai szerepkörére. – Ezután jövőre csakis a Williams lesz a legfontosabb és az, hogy fejlesszük az autót, jó évünk legyen és tovább fejlődjek. A jövőről elmélkedni leginkább álmodozás. Úgy érzem, hogy jelenleg egyszerűen a lehető legjobb munkát kell végeznem, rövid távban gondolkoznom, és meglátni, hogy mit tartogat a jövő."

Albon nem zárja ki, hogy lesz még a Red Bull versenyzőjeForrás: Getty Images for Red Bull Racing/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

Albont arról is kérdezték, hogy a Red Bull-lal megmaradt kapcsolata a gyakorlatban azt is jelenti-e, hogy továbbra is megtalálhatóak lesznek a ruháján és a sisakján az energiaital-gyártó logói, mire a 25 esztendős pilóta elmondta, a sisakja valószínűleg ezután is red bullos lesz, de a jövő évi Williamsen szerinte nem lesznek ott a Red Bull-logók.

Jön néhány sörrel Russellnek

Albon visszatérését az F1-es közvélemény összességében pozitívan fogadta, és még Toto Wolff is elmondta, hogy örül neki, mivel „remek srácnak" tartja a thai-brit versenyzőt. Van azonban valaki, aki különösen boldog lehet. Ő nem más, mint a helyét Albonnak átadó George Russell, aki nem csinált titkot belőle, hogy kit szeretne a Williams ülésébe.

„Nyilván George közeli barátom, aki már-már túlságosan támogató volt. Emlékszem, ahogy az igazgatótanács tagjai mondták, hogy nem igazán vehetik figyelembe George véleményét, mert annyira támogat téged. Nagyon vicces volt – árulta el Albon. – Azt mondtam, hogy jövök neki néhány sörrel, remélhetőleg le tudunk ülni együtt vacsorázni és együtt ünnepelhetjük a csapatváltásunkat."

Albon és Russell szoros barátságot ápolnakForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A jövőre már Lewis Hamilton csapattársaként a Mercedesnél versenyző Russell úgy véli, mindkét fél jól fog járni a másikkal. „Hihetetlenül boldog vagyok, hogy Alexet ismét a Forma-1-ben láthatom, őszintén hiszem, hogy megérdemli az esélyt. Úgy gondolom, hogy ő az egyik legjobb pilóta, még ha nagyon kemény időszakon is ment át a Red Bullnál. A Williams a lehető legjobb hely a számára a fejlődéshez. Én itt voltam az elmúlt három évben, tudom, hogy milyen a csapat, hogy Jost [Capito] miként dolgozik, és nyilván Alexet is jól ismerem. Biztos vagyok benne, hogy sikeres párost fognak alkotni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK