Társoldalunk:

Brawn méltatja, Wolff inkább elvetné az F1-es sprintfutamokat

2021.09.14. 19:40

Eltérően értékelte az F1-es sprintfutam hasznát az F1 sportért felelős ügyvezetője és a Mercedes csapatfőnöke. A jogtulajdonos ragaszkodna az újításhoz, az érintettek kevésbé.

A Brit Nagydíj után Monzában is „kipróbálták” az F1-es sprintfutamot, amelynek lényege, hogy három helyett csak két szabadedzést rendeznek, az időmérő edzés pénteken délután zajlik, a megszokott időmérő helyén pedig egy 100 km-es sprintfutamot tartanak, amelynek első három helyezettje pontokat kap, és a befutó sorrendjében rajtol el a nagydíj.

A sprintfutam unalmas volt, de hozzátett a nagydíj izgalmáhozForrás: AFP/Andrej Isakovic

A sprintfutam megosztja az F1-es társadalmat, vannak, akik kifejezetten ellenzik, mások úgy érzik, hogy pörgősebbé, feszültebbé teszi a versenyhétvégét. Az utóbbi táborba tartozik Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője is, aki ugyan elismerte, hogy a szombati futamon nem sok esemény történt, de úgy vélte, a szombati fejlemények elősegítették azt, hogy a nagydíj izgalmas legyen.

Az F1 Sprintet az egész hétvége kontextusában kell vizsgálni – mondta. – Hozzátett a hétvége második versenyének rajtjához is, felrázta a rajtsorrendet. Háromnapnyi izgalom és feszültség volt, ami normális esetben csak kettő. Erős meggyőződésem, hogy az egész esemény javult, és felrázta a nagydíj sorrendjét is.

Brawn hozzátette, hogy idén még egy próbát tartanak, és utána értékelik ki a tapasztalatokat. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szombaton azt mondta, megérte próbálkozni, de nem biztos abban, hogy megtartják az újítást. Továbbra is ellenzi, hogy fordított rajtrácsos versenyekkel kísérletezzenek az F1-ben, a hétvége lebonyolítását viszont ő is árnyalná.

„Kezdjünk pénteken délután egy első szabadedzéssel, szombaton délelőtt legyen a második szabadedzés, tartsunk egy hagyományos időmérőt, ahogy szoktunk, aztán egy szenzációs nagydíjat vasárnap, és talán tartsunk valami bemelegítést vasárnap reggel, hogy kicsit látványosabb legyen a műsor az embereknek” – javasolta.

Valtteri Bottas a sprintfutamot megnyerte, a nagydíjon a mezőny végéről indulva 3. lettForrás: Williams Racing

Wolff ezzel lényegében megszüntetné a jelenlegi első szabadedzést és tovább rövidíteni a most még 180 percnyi gyakorlási lehetőséget. Ez a korábbi tapasztalatok alapján kiszámíthatatlanabbá tenné az edzések és a versenyek végkimenetelét. „Így változatosabbak lennének az eredmények, de a többit úgy hagynám, ahogy most van” – nyilatkozta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK