Brawn méltatja, Wolff inkább elvetné az F1-es sprintfutamokat

Forma-1, Olasz Nagydíj, rajt, Daniel Ricciardo, Red Bull, Max Verstappen, Red Bull, Lewis Hamilton, Mercedes
McLaren's Australian driver Daniel Ricciardo drives ahead of the pack during the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza, on September 12, 2021. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Eltérően értékelte az F1-es sprintfutam hasznát az F1 sportért felelős ügyvezetője és a Mercedes csapatfőnöke. A jogtulajdonos ragaszkodna az újításhoz, az érintettek kevésbé.

A Brit Nagydíj után Monzában is „kipróbálták” az F1-es sprintfutamot, amelynek lényege, hogy három helyett csak két szabadedzést rendeznek, az időmérő edzés pénteken délután zajlik, a megszokott időmérő helyén pedig egy 100 km-es sprintfutamot tartanak, amelynek első három helyezettje pontokat kap, és a befutó sorrendjében rajtol el a nagydíj.

A sprintfutam unalmas volt, de hozzátett a nagydíj izgalmához Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A sprintfutam megosztja az F1-es társadalmat, vannak, akik kifejezetten ellenzik, mások úgy érzik, hogy pörgősebbé, feszültebbé teszi a versenyhétvégét. Az utóbbi táborba tartozik Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője is, aki ugyan elismerte, hogy a szombati futamon nem sok esemény történt, de úgy vélte, a szombati fejlemények elősegítették azt, hogy a nagydíj izgalmas legyen.

– mondta. – Hozzátett a hétvége második versenyének rajtjához is, felrázta a rajtsorrendet. Háromnapnyi izgalom és feszültség volt, ami normális esetben csak kettő. Erős meggyőződésem, hogy az egész esemény javult, és felrázta a nagydíj sorrendjét is.

Brawn hozzátette, hogy idén még egy próbát tartanak, és utána értékelik ki a tapasztalatokat. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szombaton azt mondta, megérte próbálkozni, de nem biztos abban, hogy megtartják az újítást.

Továbbra is ellenzi, hogy fordított rajtrácsos versenyekkel kísérletezzenek az F1-ben, a hétvége lebonyolítását viszont ő is árnyalná.

„Kezdjünk pénteken délután egy első szabadedzéssel, szombaton délelőtt legyen a második szabadedzés, tartsunk egy hagyományos időmérőt, ahogy szoktunk, aztán egy szenzációs nagydíjat vasárnap, és talán tartsunk valami bemelegítést vasárnap reggel, hogy kicsit látványosabb legyen a műsor az embereknek” – javasolta.

Valtteri Bottas a sprintfutamot megnyerte, a nagydíjon a mezőny végéről indulva 3. lett Forrás: Williams Racing

Wolff ezzel lényegében megszüntetné a jelenlegi első szabadedzést és tovább rövidíteni a most még 180 percnyi gyakorlási lehetőséget. Ez a korábbi tapasztalatok alapján kiszámíthatatlanabbá tenné az edzések és a versenyek végkimenetelét. „Így változatosabbak lennének az eredmények, de a többit úgy hagynám, ahogy most van” – nyilatkozta.