Vágólapra másolva!
Az Aston Martin részéről nem kérdés, hogy Sebastian Vettellel folytassák a versenyzést, Lawrence Stroll szerint a megerősítés hamarosan megérkezhet. Letették a régóta tervezett új gyár alapkövét.

Kevés kiadó hely maradt a Forma-1 jövő évi mezőnyében, korábban úgy tűnt, hogy Sebastian Vettelé sem az, de a német pilóta és a csapat még mindig nem erősítette meg, hogy a négyszeres világbajnok az Aston Martinnál marad, ami az Olasz Nagydíjon már pletykákat is generált a paddockban.

Sebastian Vettel és édesapja, Norbert az Olasz Nagydíjon Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

Otmar Szafnauer csapatfőnök igyekezett lesöpörni a feltételezéseket azzal kapcsolatban, hogy Vettel esetleg távozhat, és kedden Lawrence Stroll, az Aston Martin igazgatótanácsának elnöke is azt mondta, hogy hamarosan bejelenthetik a német pilóta maradását.

– jelentette ki a kanadai üzletember a BBC szerint, és hozzátette, nem aggasztja, hogy Vettel egyre többet foglalkozik környezetvédelmi ügyekkel, mert ennek „nincs befolyása arra, hogy nagyon szeretnénk, ha továbbra is nálunk versenyezne a Forma-1-ben.”

Stroll annak apropóján beszélt Vettelről, hogy az Aston Martin lerakta az új F1-es gyárának alapkövét, ezzel 2004 óta, a McLaren Technology Centre építése óta először fordul elő, hogy teljesen új beruházással kifejezetten az F1-ben való versenyzés céljára hoznak létre egy üzemet. A 37 ezer négyzetméteres épületet várhatóan 18 hónapig építik majd, legkésőbb 2023 elején átadják.

Az épület három egységből áll majd,

az elsőben a csapat tervezői, gyártói és marketingrészlege kap majd helyet, a másodikban egy teljesen új szélcsatorna működik majd, a harmadik pedig a meglévő épület átalakítása révén a dolgozók számára közösségi térként és logisztikai központként működik majd. Az új épület továbbra is a silverstone-i pálya közvetlen szomszédságában lesz.

Három egységből áll majd az új F1-es gyár Forrás: Aston Martin F1 Team

Az új gyár építése rögtön megfogalmazódott azután, hogy Stroll átvette a csapat irányítását, de eleinte nem számoltak önálló szélcsatorna építésével, a Mercedes infrastruktúráját akarták használni, de Andrew Green technikai főigazgató végül rábeszélte a tulajdonost, hogy építsenek teljesen saját létesítményt, amelynek kivitelezése 2023 harmadik negyedévében kezdődik.

A beruházás nagy lépés az Aston Martin számára, mert a csapat elődjei mindig arról voltak híresek, hogy F1-es léptékkel mérve kis üzemmérettel, sok beszállítóval és kiszervezett kapacitásokkal működtek, most viszont jelentősen megnő a képességük arra, hogy az alkatrészek nagyobb arányát házon belül tervezhessék és gyárthassák, ami felgyorsíthatja a fejlesztések ütemét.

„Az új épületeink nem csupán az elszántságunk mértékét mutatja, hogy világbajnoki címre képes erőt képviseljünk, hanem a szervezetünk fejlődésének léptékét is. Erős meggyőződésem, hogy minden épület erőteljesen leképezi az embereket, akik dolgoznak benne, és beleborzongok, hogy egy új otthont teremthetünk, amelyben az emberek dolgozhatnak, együttműködhetnek, alkothatnak és győzhetnek együtt” – nyilatkozta Stroll.

Látványterv az új gyárról Forrás: Aston Martin F1 Team